Den Haag klimaatbestendig maken

Door klimaatverandering krijgt Den Haag te maken met grotere extremen in neerslag en temperaturen en met een stijging van de zeespiegel. Dit kan schade en overlast veroorzaken in de stad. De gemeente past de omgeving aan op deze omstandigheden, maakt de stad klimaatbestendig. U kunt daar zelf ook bij helpen.

Door steeds meer regenval is het belangrijk dat de riolering van Den Haag zo min mogelijk belast wordt en regenwater goed wordt afgevoerd. De gemeente richt straten zo in dat bij extreme regenbuien de kans op schade wordt beperkt. Daarnaast zorgt de gemeente voor mogelijkheden om het water op te slaan. Voorbeelden zijn:

  • de aanleg van de calamiteitenberging Molenvlietpark in stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg
  • het groene dak op de Sportcampus Zuiderpark in stadsdeel Escamp
  • de Zandmotor bij stadsdeel Loosduinen
  • de nieuwe boulevard in stadsdeel Scheveningen
  • meer groen op het Slachthuisplein in stadsdeel Laak

Bekijk de video's

In de video's ziet u een aantal Haagse voorbeelden van klimaatbestendig bouwen. U ziet hoe wordt gewerkt aan het klimaatbestendig maken van de stad. Dat is goed voor het klimaat, de gezondheid, economie en leven in de stad.

Sporttuinen, een daktuin en wateropvang? De video over Binck Blocks laat zien dat dit mogelijk is (YouTube-kanaal van de gemeente)
Sporttuinen, een daktuin en wateropvang? De video over Binck Blocks laat zien dat dit mogelijk is (YouTube-kanaal van de gemeente)

Bekijk ook de andere videos (YouTube-kanaal van de gemeente):

Wat u zelf kunt doen

U kunt meehelpen om de stad bestendig te maken tegen overlast van zware regenbuien door:

  • een groen dak aan te leggen

Een groen dak biedt niet alleen goede isolatie voor uw woning, maar zorgt er ook voor dat veel regenwater wordt opgenomen voordat het de grond bereikt. U kunt subsidie krijgen voor het  aanleggen van een groen dak. Lees meer over de Subsidie groene daken.

  • mee te doen met Operatie Steenbreek

Door tegels uit uw tuin te halen en planten ervoor in de plaats te zetten wordt regenwater sneller opgenomen en wordt het riool minder belast. De gemeente doet met meer gemeenten mee aan deze landelijke actie om de omgeving groener en klimaatbestendiger te maken. Lees meer op de website van Duurzaam Den Haag.

Door tegels te vervangen door groen kan regenwater beter worden opgevangen
Door tegels te vervangen door groen kan regenwater beter worden opgevangen

Vragen?

Heeft u een vraag over klimaatbestendig wonen? Stuur dan een e-mail naar duurzaamwonen@denhaag.nl. Meer informatie over verduurzaming in Den Haag leest u in het Actieprogramma Klimaatbestendige stad 2015/2016 (RIS283893).

Gepubliceerd: 8 februari 2017Laatste wijziging: 27 februari 2020