Den Haag klimaatbestendig maken

Als inwoner van Den Haag kunt u helpen uw omgeving aan te passen aan het veranderende klimaat. De gemeente neemt ook maatregelen.

Het klimaat verandert. Hierdoor krijgt de stad vaker te maken met problemen door het weer. Bijvoorbeeld door hitte, droogte of veel neerslag. Dit kan schade en overlast veroorzaken. Maar u kunt ook gezondheidsproblemen krijgen.

Wat kunt u doen?

U kunt meehelpen aan een groene omgeving. Dit heeft grote voordelen. Planten nemen bijvoorbeeld water op wanneer het hard regent. Dit maakt de kans op wateroverlast kleiner. En groen in de tuin geeft schaduw en verkoeling in de zomer.

Subsidie mogelijk

Wilt u een groen dak of regenton plaatsen? Of uw regenpijp afkoppelen of tuintegels vervangen? Dan kunt u subsidie krijgen van de gemeente. Kijk voor meer informatie op Subsidie klimaatadaptatie aanvragen.

Voorbeelden van wat anderen doen

Bewoners en organisaties in de stad doen al veel om de stad groener te maken. Van het maken van geveltuinen tot polderdaken. Bekijk de video’s van een aantal bijzondere projecten (YouTube kanaal van de gemeente):

Wat doet de gemeente?

De gemeente heeft beleid vastgesteld in de Wegwijzer Den Haag Klimaatbestendig (RIS308744)(Externe link) . De gemeente neemt natuurlijk ook maatregelen. Zij:

  • richt het riool en de straten anders in. Zo wordt bij grote regenbuien de kans op schade kleiner. Ook zorgt de gemeente voor mogelijkheden om het water tijdelijk op te slaan. Bijvoorbeeld de aanleg van de calamiteitenberging Molenvlietpark(Externe link) in stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg (zie film).
  • zorgt voor meer planten en bomen op de pleinen. Zo komt er meer schaduw en daardoor verkoeling.
  • vangt regenwater op in plaats van het via het riool af te voeren. Een waterbuffer houdt regenwater tijdelijk vast. Zo kun je dit water gebruiken wanneer het nodig is bij droogte. Voorbeeld is de Urban Waterbuffer in het Cromvlietpark(Externe link), in stadsdeel Laak.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070