Koloniaal en slavernijverleden van Den Haag

Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 is in Nederland het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Den Haag was direct betrokken bij slavenhandel. Alle besluiten over het beleid in de koloniën werden hier genomen. Deze geschiedenis is nog steeds terug te zien in de stad.

Het is belangrijk dat mensen weten wat er in het Nederlands kolonialisme en slavernijverleden gebeurde. Dan kunnen ze gebeurtenissen uit het verleden beter begrijpen. Mensen krijgen een beeld hoe dit verleden er uitzag. En hoe dit invloed heeft op hoe dingen nu zijn. Zij kunnen zich zo beter inleven in mensen met een migratieverleden. Dit heet gedeeld historisch bewustzijn.

Nieuwsbrief

Wilt u het nieuws volgen over het koloniale en slavernijverleden in Den Haag? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden

Herdenkingen

Adviescommissie koloniaal en slavernijverleden

Den Haag is de eerste stad in Nederland met een adviescommissie koloniaal en slavernijverleden. Deze adviescommissie geeft advies over het beleid. En werkt aan een Haagse manier van herdenken van het koloniaal en slavernijverleden. Onderdeel hiervan is bijvoorbeeld een herdenkingsmonument.

Adviescommissie koloniaal en slavernijverleden

Leden van de Adviescommissie: Joan Biekman, Lilian Callender, Steven Dias Pires, Jaswina Bihari-Elahi, Yerrel Haimé, Julia Jouwe, Katja Paijens, Dianthe Rumahlewang, Didi van Trijp en Diane Vlet. Op de foto ontbreekt commissielid Yerrel Haimé.

Haags herdenken en vieren in beeld

Stichting Het Haags Verhaal heeft een boek gemaakt over Haagse herdenkingen van het koloniale en slavernijverleden. Lees de digitale versie van het boek op de website van Haags Verhaal.

Presentatie van het boek Zo herdenkt Den Haag
Presentatie van het boek Zo herdenkt Den Haag

Herdenkingsmonument trans-Atlantisch slavernijverleden

Er komt een monument om het trans-Atlantisch slavernijverleden te herdenken. Het ingenieursbureau van de gemeente onderzoekt of dit monument een plek kan krijgen op het Lange Voorhout. Lees meer in Herdenkingsmonument slavernijverleden met wijzigingen (RIS314874).

Onderwijs en cultuur

Centrum 16-22 en Het Nationale Theater maken lesmateriaal over het koloniale en slavernijverleden. Zij doen dit in opdracht van de gemeente.

Sinds maart 2023 is er een tentoonstelling over het koloniale en slavernijverleden in het Haags Historisch Museum. De gemeente werkt mee aan deze tentoonstelling.

Ook in de Haagse bibliotheken is tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden extra aandacht voor dit onderwerp. Lees meer informatie op de website van Bibliotheek Den Haag.

Onderzoek

Presentatie KITLV-onderzoek
Presentatie KITLV-onderzoek

Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) onderzocht voor de gemeente het slavernijverleden van de stad. Daarbij keek zij ook naar het migratieverleden van groepen mensen uit koloniën die in Den Haag wonen.  

De resultaten van het KITLV-onderzoek staan in het boek Het koloniale en slavernijverleden van Hofstad Den Haag (pdf).

Subsidie koloniaal en slavernijverleden

Organiseert u activiteiten voor het herdenken van het Nederlandse koloniale en slavernijverleden in Den Haag? Dan kunt u de subsidie koloniaal en slavernijverleden aanvragen.

Organisaties die subsidie krijgen om herdenkingen te organiseren moeten samenwerken met Haagse scholen en culturele instellingen. De gemeente wil zo het gedeeld historisch bewustzijn groter maken. Dat is nodig om het slavernijverleden en de invloed daarvan te zien als een geschiedenis van iedereen samen.

Heeft u vragen over deze regeling? Stuur dan een mail naar: koloniaalenslavernijverleden@denhaag.nl.

Gepubliceerd: 24 juli 2023Laatste wijziging: 24 juli 2023