Den Haag - Echtscheidingsakte aanvragen

Echtscheidingsakte aanvragen

Een echtscheidingsakte is een schriftelijk bewijs dat 2 mensen niet meer met elkaar getrouwd zijn. Dit is in de burgerlijke stand opgenomen. U kunt van deze akte een afschrift aanvragen. Meestal is dit een afschrift van de huwelijksakte waarop staat wanneer het huwelijk ontbonden is.

Het afschrift is een kopie van de akte met een stempel en een handtekening van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit heet ook wel een ‘gewaarmerkt afschrift’.

Voorwaarden

 • U kunt een afschrift van de echtscheidingsakte of het internationaal uittreksel van de huwelijksakte alleen aanvragen in de gemeente waar het huwelijk is voltrokken.
 • Bent u in het buitenland getrouwd en in Nederland gescheiden? Ook dan kunt u een afschrift of internationaal uittreksel aanvragen bij de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag. Dit kan alleen als u het huwelijk heeft laten inschrijven in deze burgerlijke stand. Zie: Buitenlandse akte(n) omzetten in een Nederlandse akte.
 • Bent u in het buitenland getrouwd en in Nederland gescheiden en is het huwelijk niet ingeschreven in de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag? Dan kunt u alleen een afschrift van de echtscheidingsakte aanvragen. Een internationaal uittreksel is dan niet mogelijk.
 • U kunt een afschrift van de echtscheidingsakte aanvragen wanneer het om uw eigen echtscheiding gaat. Het is ook mogelijk een akte burgerlijke stand voor iemand anders aan te vragen.

    Aanvragen

    Echtscheidingsakte aanvragen

     Het kan 15 werkdagen duren voordat u het afschrift of uittreksel ontvangt.

     Bewijs van echtscheiding in andere taal

     Het afschrift van de echtscheidingsakte is alleen verkrijgbaar in het Nederlands. Wilt u een bewijs van uw echtscheiding in een andere taal? Als uw huwelijk is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag, dan kunt u wel een internationaal uittreksel van de huwelijksakte krijgen waarop de datum van de echtscheiding staat. Op het uittreksel staan alleen de persoonsgegevens die op de akte staan.

     Kosten

     € 13,40 in 2019 (exclusief portokosten). Na de aanvraag krijgt u een factuur via e-mail toegestuurd.

     Hoe lang duurt het?

     De gemeente verstuurt uw afschrift of internationaal uittreksel binnen 15 werkdagen.