Uw zoekopdracht

Zuiderpark

Gepubliceerd: 
09 oktober 2013
Laatste wijziging: 
13 augustus 2015

Het Zuiderpark is een volkspark uit de jaren 20. Veel Hagenaars komen graag in het Zuiderpark. U kunt hier wandelen, skaten, fietsen of gewoon heerlijk in het gras liggen. En het grootste gratis festival van Europa vindt hier plaats: Parkpop.

Met de aanleg van het Zuiderpark werd in 1923 gestart. Pas in 1936 vond de officiële opening plaats. Het park heeft veel bijzondere plekken. Bijvoorbeeld de uitzichtheuvel ‘De Villierskopje’. Of de middeleeuwse eendenkooi.

Het park is geliefd bij veel Hagenaars. In de zomer kunt u er picknicken of barbecueën met familie en vrienden. Er zijn ook grote evenementen in het park, zoals Parkpop en het Milan Festival. In de zomermaanden zijn er veel bijzondere concerten in het Openluchttheater Zuiderpark.

Adres en bereikbaarheid

Het Zuiderpark heeft meerdere ingangen: de Vreeswijkstraat, Loevesteinlaan, Melis Stokelaan en het Veluweplein. Het park is met het openbaar vervoer bereikbaar:

  • Vreeswijsstraat: bus 25 of 26
  • Loevesteinlaan: bus 23
  • Moerweg: bus 127 of 130

Met de auto is het Zuiderpark via de Melis Stokelaan en de Soestdijksekade goed bereikbaar. Er zijn 3 parkeerplaatsen. Die vindt u bij de ingangen aan het Veluweplein en de Melis Stokelaan.

Skatevoorziening

In het park ligt prima asfalt om te skaten. Voor de echte fanaten ligt aan de rand van het park een skatevoorziening met een miniramp en quarterpipe. Voor de creatieve jeugd is er een Wall of Fame om graffiti op te maken. Er is ook een rolschaatsbaan in het park.

Speelweides en westernspeelplaats

Er zijn 3 grote speelweiden met een totale oppervlakte van 14 hectare. Voor de grote kinderen is er een 6 meter hoog speelkasteel. Jonge kinderen spelen graag op het speelterrein Ot en Sien. Op het zand staan wipkippen en schommels. En voor een echte wildwest-sfeer is er een westernspeelplaats.

Natuurspeelplaats Zuiderpret

Gloednieuw is de natuurspeelplaats Zuiderpret. Hier kunnen kinderen spelen met water, zand, modder, losse takken enzovoort. In de bosjes kunnen kinderen verstoppertje spelen maar ook boomhutten maken met de losse takken die er liggen. Tussen hoge heuvels is een loopbrug gemaakt die aansluit op een uitkijktoren. Daarnaast is er ook een snelstromende beek waar kinderen heerlijk met en in het water kunnen spelen. Tip: neem kaplaarzen en droge kleding mee.

Landengebied

Bent u liefhebber van veel verschillende boom- en heestersoorten? Bezoek dan het arboretum 'Landengebied'. Na 10 jaar werken is het Landengebied in het Zuiderpark klaar. De tuin is helemaal opgeknapt en er zijn meer dan 2900 bomen en heesters bijgekomen. Het Landengebied dankt zijn naam aan Simon Doorenbos. Hij kreeg rond 1935 vele planten, stekken, enten en zaden, of bracht deze mee uit verre landen. Doorenbos plantte de struiken en planten op gebied: China, Japan, Himalaya, Azië, Noord-Europa, Zuid-Europa en Noord-Amerika. Het arboretum heeft nu 695 verschillende soorten bomen. Waarvan er 41 zeer zeldzaam zijn, zoals de Japanse paardenkastanje, de Chinese linde en de godenpeer.

Bomen-, bloemen- en kruidentuin

In de bomentuin staan bomen en struiken uit de hele wereld. De bloementuin heeft een prachtige verzameling van bloeiende vaste planten. En de kruidentuin biedt een verscheidenheid aan kruiden. Zoals peterselie, tijm en bieslook. U mag deze kruiden plukken.

School- en ouderentuinen

Deze liggen naast de stadsboerderij Herweijerhoeve. Jong en oud vinden hier een plekje voor een moestuin. De tuinen zijn aangelegd om stadskinderen in contact te brengen met de natuur.

Barbecueën

Het Zuiderpark heeft speciale barbecueplekken. Ook mag u met uw eigen barbecue in het park barbecueën.

Kunst

Er zijn prachtige kunstobjecten in het park te zien. De beelden zijn geplaatst door Stroom Den Haag, het centrum voor beeldende kunst. Lees meer in de brochure over kunst in het Zuiderpark.

Zwemmen

Wilt u zwemmen? Dat kan in zwembad Zuiderpark. Er is een 45 meter lange waterglijbaan. Ook bezit het zwembad een peuterbad, wildwaterkreek, whirlpool, solarium en een Turkse stoomcabine.

Gepubliceerd: 
09 oktober 2013
Laatste wijziging: 
13 augustus 2015