Uw zoekopdracht
Product

Parkeervergunning voor bedrijven

Gepubliceerd: 
01 januari 2017
Laatste wijziging: 
06 januari 2017

Is uw bedrijf gevestigd in een gebied waar betaald parkeren geldt? Met een parkeervergunning voor bedrijven kunt u daar parkeren zonder ter plekke te hoeven betalen.

Goed om te weten voor u een aanvraag doet:

 • Het aantal vergunningen dat de gemeente uitgeeft in een gebied, is beperkt. Bij elke aanvraag voor een bedrijfsparkeervergunning kijkt de gemeente naar: het aantal werknemers van uw bedrijf, in welke wijk u gevestigd bent, het aantal parkeerplaatsen op eigen terrein van het bedrijf (zie Kosten en aantal bedrijfsparkeervergunningen) en het aantal parkeervergunningen dat u eventueel al heeft lopen.
 • De bedrijfsvergunning werkt niet op urensaldo. Voor het bedrag van de vergunning kunt u onbeperkt parkeren in de gebieden waar de vergunning geldt. Lees de gebruiksvoorwaarden.
 • De parkeervergunning is in veel winkelstraten niet geldig tijdens de openingstijden van de winkels. Zo blijft daar zoveel mogelijk parkeerruimte beschikbaar voor klanten van winkeliers. In bepaalde winkelgebieden kunt u geen bedrijfsparkeervergunning krijgen. In Den Haag is een aantal gebieden waar voornamelijk geparkeerd kan worden met mobiel betalen of betalen bij de parkeerautomaat. Parkeervergunningen worden daar niet uitgegeven, of zijn beperkt geldig. In straten met een winkelstraatregeling mogen vergunninghouders alleen ’s avonds en ’s nachts parkeren. Vergunninghouders van een straat waar overdag een winkelstraatregeling geldt, mogen overdag en op koopavonden met hun vergunning parkeren in aanliggende straten. Kortparkeerders kunnen aan de borden op straat aflezen dat er een winkelstraatregeling geldt. Vergunninghouders worden er schriftelijk over geïnformeerd bij de aanvraag van hun vergunning. In andere gebieden, bijvoorbeeld rond de Palace Promenade en in De Resident, geldt dat niet. In deze commerciële gebieden zijn weinig parkeerplaatsen op straat, omdat ze zijn ingericht als winkel- en bedrijvengebied. Hier geldt een beperkte uitgifte van parkeervergunningen. De parkeerplaatsen op straat zijn bestemd voor kortparkeerders (maximaal 2 uur, rondom de Palace Promenade maximaal 1 uur). Bedrijven moeten daar gebruik maken van eigen parkeerplaatsen en kunnen geen bedrijfsparkeervergunning kopen.
 • De parkeervergunning staat op naam van het bedrijf en kan daardoor in verschillende auto’s gebruikt worden. Tot 19 december kunt u de parkeerpas daardoor in verschillende auto’s gebruiken. Vanaf 19 december 2016 zal de parkeerpas niet meer geldig zijn en gaat de bedrijfsparkeervergunning over op kentekenparkeren. Hiervoor moet u wel het juiste kenteken aanmelden via het aan- en afmeldsysteem. Vergunninghouders ontvangen begin december meer informatie over het aan- en afmelden van kentekens voor bedrijfsvergunningen.

Vraag parkeervergunning aan

Nodig bij uw aanvraag

 • Een inschrijfnummer van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Staat u daar nog niet ingeschreven? Stuur dan digitaal een kopie mee van het huur- of koopcontract van de vestiging waarvoor u een vergunning aanvraagt.
 • Als u meerdere bedrijfsparkeervergunningen aanvraagt of een extra vergunning naast uw huidige vergunning: een ingescande kopie van een ondertekende loonlijst (niet ouder dan een week) van uw boekhouder of een ondertekende verklaring van uw accountant waaruit blijkt hoeveel medewerkers fulltime en parttime in vaste dienst op het vestigingsadres werken.

Voorwaarden

 • U bent ondernemer in een gebied waar parkeervergunningen nodig zijn om te parkeren. Bekijk de parkeergebieden op mediablend.nl.
 • U kunt geen gebruik maken van een eigen parkeerplaats in bijvoorbeeld een garage of op eigen terrein (door huren of kopen).
 • Zijn meerdere bedrijven op hetzelfde adres ingeschreven of heeft u een bedrijf aan huis? Dan gelden aparte voorwaarden.

Kosten

 • De prijs van een vergunning is afhankelijk van de wijk waarin uw bedrijf is gevestigd. Kijk bij Kosten en aantal bedrijfsparkeervergunningen voor meer informatie over de tarieven.
 • Bij iedere 1e vergunningaanvraag betaalt u € 13,35 aan legeskosten in 2017.
 • Van wanneer tot wanneer uw vergunning precies loopt, ligt aan de wijk waarvoor u een vergunning heeft.

Hoe lang duurt het?

Is uw aanvraag goedgekeurd en betaalt u met iDeal? Dan ontvangt u binnen 5 werkdagen een parkeerpas om gebruik te kunnen maken van de parkeervergunning. Bij betaling met automatische incasso is dat 6 werkdagen en bij betaling met acceptgiro 14 werkdagen.

Op 19 december 2016 is de parkeerpas niet meer geldig en zijn de bedrijfsparkeervergunningen overgegaan op kentekenparkeren.

Zie ook

Gepubliceerd: 
01 januari 2017
Laatste wijziging: 
06 januari 2017