Uw zoekopdracht

Studiezaal Haags Gemeentearchief

Gepubliceerd: 
02 januari 2013
Laatste wijziging: 
01 februari 2017

Het Haags Gemeentearchief, het gemeentearchief van Leidschendam-Voorburg en het Nederlands Muziek Instituut hebben hun gezamenlijke studiezaal op de begane grond van het stadhuis van Den Haag aan het Spui 70.

Een deel van de studiezaal is als leeszaal ingericht. Het andere deel is bedoeld voor het bekijken van de originele documenten. Deskundige medewerkers helpen u graag op weg.

Openingstijden:

  • maandag tot en met vrijdag 9.00 - 16.00 uur
  • aanvragen van materiaal uit de depots kan tot 15.15 uur

Let op: de bibliotheek van het Nederlands Muziek Instituut is geopend op dinsdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur.

Het inzien van stukken

Een klein deel van de collectie van het Haags Gemeentearchief is in te zien in de studiezaal. Het gaat dan vooral om boeken, digitale collecties en microfiches. Op de microfiches vindt u onder andere:

  • de geboorte-, huwelijks- en overlijdensregisters van de Burgerlijke Stand
  • de doop-, trouw- en begraafregisters van de verschillende kerken
  • het notarieel archief
  • de bevolkingsregisters

Het aanvragen van stukken

Bijna alle andere stukken uit onze collectie kunt u inzien. Deze stukken moet u aanvragen. Dit kan alleen in de studiezaal. U moet zich hiervoor legitimeren met een geldig legitimatiebewijs.

De uitgifte van stukken

Aangevraagde stukken worden bij de balie uitgegeven. Als u meerdere stukken heeft aangevraagd, krijgt u er maar enkele tegelijk. De studiezaalmedewerker beoordeelt dit. Sommige stukken mag u (tegen betaling) door de studiezaalmedewerker laten kopiëren. Ook dit is ter beoordeling aan de studiezaalmedewerker.

Een klein deel van de collectie kunt u niet inzien. Dit geldt onder andere voor stukken die erg kwetsbaar zijn, en voor stukken die privacygevoelige informatie bevatten. Op dit moment vindt u op de website nog niet voor welke stukken dit geldt. Twijfelt u of een bepaald stuk wel openbaar is? Neem dan contact met ons op.

De stukken van het Haags Gemeentearchief mogen de studiezaal niet verlaten. U kunt dan ook geen boeken of andere stukken lenen.

Vragen?

Een goede voorbereiding op een bezoek aan de studiezaal begint met het raadplegen van de website van het Haags Gemeentearchief. Hier vindt u de meeste inventarissen en catalogi, en uitleg over hoe u het best te werk kunt gaan. Ook op de studiezaal vindt u catalogi, inventarissen, indexen, gidsen en handleidingen. En als u toch niet vindt wat u zoekt, dan kunt u altijd een beroep doen op een van de medewerkers.

Tarieven

De tarieven van het Haags Gemeentearchief vindt u in het tarievenoverzicht.

Ontvangst van groepen

De studiezaal op de begane grond is geschikt gemaakt voor de ontvangst van groepen. Dit betekent dat het op normale openingsdagen voor kan komen dat er schoolklassen zijn die les krijgen over het archief in het kader van het Cultuurmenu. De meeste groepen worden op maandag ontvangen, maar het kan soms voorkomen dat groepen ook op woensdag langskomen.

Gepubliceerd: 
02 januari 2013
Laatste wijziging: 
01 februari 2017