Uw zoekopdracht

Grondwaterproblemen bij nieuwbouw

Gepubliceerd: 
29 oktober 2014
Laatste wijziging: 
19 december 2016

Koopt u een nieuwbouwwoning in Den Haag? Met wat handige tips voorkomt u in de toekomst wateroverlast in uw huis. Dat is zelfs al mogelijk tijdens de bouw van het pand.

Tijdens de bouw van woningen rijdt er veel zwaar bouwverkeer door de omgeving. Hierdoor wordt de ondergrond samengedrukt en kan er geen water meer doorheen zakken (verdichting van de ondergrond). Vlak voor het opleveren van woningen krijgen de tuinen vaak nog een laag aarde. Als de verdichte grond dan niet wordt omgeploegd en het gaat regenen, blijft het water in de tuinen staan.

Let er daarom op dat de grond van uw tuin wordt bewerkt of omgeploegd. In het technische bouwplan van uw huis staat of de aannemer dit regelt. Regel dit anders zelf, door bijvoorbeeld een gespecialiseerd grondwerkbedrijf in te schakelen.

Woning opleveren

Vraag bij uw woningoplevering naar het ontwateringssysteem in en om de woning. Vraag ook hoe u dit systeem kunt onderhouden. En controleer het ontwateringssysteem. De meeste nieuwbouwwijken hebben een vast ontwateringssysteem in de openbare ruimte.

Het kan voorkomen dat er leidingen in uw grond liggen, die uitkomen op het publieke ontwateringssysteem. U als eigenaar bent dan verantwoordelijk voor de particuliere leidingen. Controleer ze regelmatig en spuit ze door als dat nodig is.

Vochtige kruipruimte

Nieuwbouwwoningen hebben altijd een vocht- en dampdichte vloer. Een vochtige kruipruimte leidt daarom in huis niet snel tot overlast. Vaak heeft u een muffe geur in de kruipruimte en water dat niet wegloopt. Soms heeft u last van stank, insecten of schimmel in de kruipruimte. Om dit te voorkomen, kunt u de kruipruimte vullen met bijvoorbeeld:

  • zand
  • schelpen
  • kunststof

Dit dekt het water af. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die uw kruipruimte opvullen met materiaal.

Bouwfouten

Water in de kruipruimte wordt soms veroorzaakt door bouwkundige fouten. Zoals een verkeerd aangelegde riolering of lekkage vanuit de buitenmuren. Voor het herstel van dit soort bouwfouten kunt u een beroep doen op de garantieregeling van de bouwer.

Zie ook

Gepubliceerd: 
29 oktober 2014
Laatste wijziging: 
19 december 2016