Uw zoekopdracht

Vernieuwing Grote Marktstraat

Gepubliceerd: 
19 juni 2014
Laatste wijziging: 
19 juni 2014

De Grote Marktstraat verandert. Met luxe bestrating, nieuwe banken en bijzondere verlichting krijgt deze winkelstraat meer sfeer. Lees alles over het ontwerp en de planning van de werkzaamheden.

De Grote Marktstraat wordt helemaal vernieuwd. Het doel is om dit winkelgebied te ontwikkelen tot 'de internationale winkelboulevard' van Nederland. Een omgeving waar bewoners en bezoekers graag komen om te winkelen, te wandelen of gewoon even te zitten en te genieten van de omgeving.

Video-icoon 2014

Bekijk de time-lapse video van de werkzaamheden (Youtube)

Bank Grote Marktstraat

Ontwerp

Architect Lana du Croq maakte het ontwerp voor de herinrichting van de Grote Marktstraat. Ze liet zich inspireren door de Oude Haagse Hof en koninklijke kantpatronen. In het ontwerp wordt de Grote Marktstraat de 'balzaal van de hofstad' genoemd. Een boulevard met een rijke geschiedenis. Het ontwerp kwam tot stand in overleg met ondernemers, omwonenden en eigenaren van winkels rond de straat.

Patroon bestrating en kantpatroon

Bestrating

Om de Grote Marktstraat de uitstraling van een balzaal te geven, wordt de bestrating vervangen. Langs de gevels komt een strook klinkers van 1,5 meter breed. In het midden komen betontegels met een toplaag van natuursteen die het wegdek op een 'loper' doen lijken.

Straatmeubilair

Er komt ook ook nieuw straatmeubilair. De hekwerken bij de ingangen naar de tramtunnel en ondergrondse parkeergarage worden vervangen door stalen banken met kantpatroon. Het patroon van de banken sluit aan bij dat van de 'loper'. Ook de nieuwe afvalbakken hebben hetzelfde patroon en zijn van hetzelfde materiaal als de banken.

Detail straatmeubilair

Fietsen

Fietsers blijven welkom in de Grote Marktstraat. Om voor een duidelijke en veilige fietsroute te zorgen, komt er een aparte strook in de bestrating. Die strook krijgt een ander patroon en ligt dieper dan de rest van de bestrating. 

Verlichting

Een belangrijk onderdeel van de herinrichting is de verlichting. De realisatie hiervan (eind 2012 door de gemeenteraad vastgesteld) is tijdelijk uitgesteld. Deze verlichting zou bestaan uit 2 kroonluchters op 3 poten aan het begin en eind van de Grote Marktstraat, een hangende kroonluchter bij de Wagenstraat en 42 hangende lampen. Maar omdat de kroonluchters op 3 poten te zichtbaar zouden zijn in de straat, is er de afgelopen periode hard gewerkt aan een aangepast ontwerp met lichtere, kleinere en transparantere kroonluchters. Het nieuwe ontwerp is waarschijnlijk binnenkort klaar.

Impressie nieuwe Grote Marktstraat richting Spui

Veiligheid

Voor de goede orde en veiligheid van alle weggebruikers tijdens de verschillende werkzaamheden worden er verkeersregelaars ingezet. Zij zorgen er onder andere voor dat voetgangers en fietsers ieder op hun eigen deel blijven. Verder begeleiden zij de hulpdiensten, het bevoorradingsverkeer en het bouwverkeer door de straat.

Verkeersregelaars op de Grote Marktstraat

Bereikbaarheid

Gedurende de werkzaamheden blijft de Grote Marktstraat vanaf beide kanten bereikbaar voor voetgangers en fietsers. Voor bestemmingsverkeer (taxi's en laad- en losverkeer) wordt de Grote Marktstraat 1-richtingsverkeer. Dat betekent dat de Grote Marktstraat voor dit verkeer alleen toegankelijk is via de Grote Markt. Hieronder vindt u een overzicht van wanneer er in welk deel van de straat wordt gewerkt. 

Planning

Om de overlast voor bewoners, ondernemers en bezoekers tot een minimum te beperken, is een goede planning van de werkzaamheden belangrijk. De werkzaamheden starten met de nieuwe bestrating en het straatmeubilair. Het werk duurt van januari tot eind 2014 en wordt door de aannemer in 3 fasen uitgevoerd (zie overzicht totaalplanning). Als alles volgens planning verloopt, wordt de verlichting in 2015 opgehangen. 

Planning werkzaamheden

EU logo

Het project Grote Markstraat is medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie.

Gepubliceerd: 
19 juni 2014
Laatste wijziging: 
19 juni 2014

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?