Uw zoekopdracht

Mauritshuis

Het koninklijk kabinet van schilderijen

Gepubliceerd: 
09 oktober 2011
Laatste wijziging: 
25 april 2014

Wereldberoemde schilderijen van grote meesters vindt u in het Mauritshuis. Tijdens de verbouwing tot 2014 zijn 70 topstukken te zien in het Gemeentemuseum.

Mauritshuis Den Haag

Het koninklijk kabinet van schilderijen: Het Mauritshuis is een Rijksmuseum midden in het centrum van Den Haag. In het museum vindt u schilderijen uit de Gouden Eeuw (17e eeuw) en een aantal uit de 18e eeuw. Het oude museum toont meer dan 800 schilderijen. De kern van de verzameling wordt gevormd door werk van Vermeer, Rembrandt, Steen en Frans Hals.

Unieke collectie schilderijen

Meisje met de Parel

Het Mauritshuis is vooral befaamd om haar wereldberoemde collectie Hollandse schilderkunst uit de 17e eeuw. Het meisje met de parel is een van de bekendste meesterwerken. Maar er is veel meer te zien. Wat dacht u van een schitterend overzicht van de Hollandse en Vlaamse schilderkunst van de vijftiende tot de achttiende eeuw? Van Vlaamse primitieven tot zonovergoten landschappen, van bijbelse figuren tot gedetailleerde stillevens en van serene interieurs tot humoristische genrestukken.

Van woonhuis naar museum

Het Mauritshuis staat midden in het centrum van Den Haag. Naast het bekende 'Torentje' aan de hofvijver werd rond 1640 het woonpaleis van graaf Johan Maurits van Nassau Siegen, gouverneur-generaal van Nederlands-Brazilië gebouwd. Het werd ontworpen en gebouwd door Jacob van Campen en Pieter Post, de twee belangrijkste Hollandse architecten van hun tijd.

Kinderactiviteiten

Hoewel je het op het eerste gezicht misschien niet meteen verwacht, is er toch ook een heleboel te doen voor kinderen in het Mauritshuis.

Bij het thema Beestenboel ga je op zoek naar alle dieren die op de schilderijen staan om op die manier een raadsel op te lossen. Bij Geroddel en gefluister in het Mauritshuis word je er als journalist van een roddelblad op uit gestuurd om erachter te komen wie al die onbekende gezichten op de schilderijen zijn. Bij de workshop Verzamelen kun jij je eigen minitentoonstelling maken en bij Herberg Het Eetpaleis ga je samen met Cornelis de keukenknecht op zoek naar schilderijen waar van alles over eten in zit.

Onderwijs

In het stadspaleis is van alles te ontdekken en te beleven. Het Mauritshuis biedt leerzame activiteiten voor volwassenen en kinderen aan. Scholen kunnen meedoen aan speciale schoolprojecten. Na schooltijd is er ook genoeg te leren in het Haagse museum. In de zomervakantie worden bijvoorbeeld zomerworkshops gegeven. 

Verbouwing

Het Mauritshuis wordt op dit moment gerenoveerd en uitgebreid. In deze periode tot midden 2014 zijn ruim 70 topstukken uit de collectie te zien in het Gemeentemuseum Den Haag. 27 juni 2014 opent het Mauritshuis weer haar deuren.

Faciliteiten

  • Café-restaurant
  • Garderobe (bewaakt en onbewaakt)
  • Museumwinkel

Toegankelijkheid  

  • Lift
  • Invalidentoilet
  • Rolstoelen

Voor blinden en slechtzienden is een speciale audiotour beschikbaar. Deze audiotour is Nederlandstalig en gratis te gebruiken.

Adres & contact

Korte Vijverberg 8
2513 AB Den Haag

Telefoon:(070) 302 34 56
E-mail: communicatie@mauritshuis.nl
Website: www.mauritshuis.nl
Gepubliceerd: 
09 oktober 2011
Laatste wijziging: 
25 april 2014

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?