Uw zoekopdracht
Product

Hondenbelasting

Gepubliceerd: 
21 februari 2014
Laatste wijziging: 
06 augustus 2014

Heeft u een hond? Dan moet u hondenbelasting betalen. De belasting is hoger als u meer honden heeft. Het maakt niet uit of de hond groot of klein is. U betaalt ook als uw hond nooit buiten komt.

Als u een hond neemt, moet u de hond binnen 6 weken aangeven. Ook na 6 weken kunt u een hond nog aangeven, maar dan krijgt u wel een boete.

  • Geef de hondenbelasting digitaal aan. U kunt meerdere honden tegelijk aangeven. Wilt u meerdere honden aangeven maar met verschillende ingangsdata? Geef dan elke hond apart aan.

Geef hondenbelasting aan

  • Heeft u geen DigiD dan kunt u ook schriftelijk aangifte hondenbelasting doen bij de directeur der Gemeentebelastingen. Vermeld in uw schriftelijke aangifte: uw naam, adres en geboortedatum en sinds wanneer u de hond(en) heeft.

Controle

De gemeente controleert of u een hond heeft. Controleurs komen in de hele stad bij mensen aan de deur, om te kijken of er een hond is waarvoor nog geen belasting wordt betaald. Als dat het geval is, moet u alsnog aangifte hondenbelasting doen.

Kosten

Het tarief voor de 1e hond is lager dan dat voor de 2e en 3e hond.

Hond Bedrag 2014 Berekening bedrag per jaar
1e hond € 111,96 € 111,96
2e hond € 175,44 € 111,96 + € 175,44 = 287,40
3e hond en meer € 222,48 € 111,96 + € 175,44 + € 222,48 = € 509,88
  • Voor elke volgende hond betaalt u € 222,48 extra.
  • Kenneltarief: Als u geregistreerd bent bij de Raad van Beheer op Kynologisch gebied, dan betaalt u een speciaal kenneltarief van € 332,52.

Betalen

Voor hondenbelasting geldt 1 betalingstermijn van 2 maanden. Kijk op betalen van Gemeentelijke belastingen voor de betaalmogelijkheden. Als u niet op tijd betaalt of niet op tijd aangifte doet, krijgt u een boete

Betalingsregeling

Kunt u de hondenbelasting niet binnen de gestelde termijn betalen? Dan kunt u een betalingsregeling aanvragen.

Kwijtschelding

Kunt u de hondenbelasting niet betalen? Misschien komt u dan in aanmerking voor een kwijtschelding.

Ontheffing en bezwaar

Heeft u geen hond meer? Of verhuist u naar een andere gemeente? Vraag dan de hondenbelasting terug die u teveel heeft betaald. Dit heet ontheffing. Als u het niet eens bent met de aanslag voor hondenbelasting, kunt u bezwaar maken. Als u denkt dat u onterecht een boete heeft gekregen, dan kunt u bezwaar maken. Lees meer over ontheffing en bezwaar hondenbelasting.

Vrijstelling

Heeft u een blindengeleidehond of gehandicaptenhulphond? Dan kunt u om vrijstelling van hondenbelasting vragen. U doet dit bij het aanmelden van uw hond. Krijgt u toch een aanslag? Dan kunt u bezwaar maken. Lees meer over ontheffing en bezwaar hondenbelasting.

Gepubliceerd: 
21 februari 2014
Laatste wijziging: 
06 augustus 2014

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?