Uw zoekopdracht

Mauritshuis straks lichter, opener en veel groter

Hermitage-architect ontwierp ambitieuze uitbreiding

Gepubliceerd: 22 oktober 2011 Laatste wijziging: 03 juli 2013

Wie vanaf 2014 het Mauritshuis bezoekt, komt binnen via het voorplein. Via een ruime, lichte foyer onder de Korte Vijverberg door bereikt u het art-decogebouw Plein 26, waar vooral publieksvoorzieningen te vinden zullen zijn. Dat is de kern van het nieuwe ontwerp van architect Hans van Heeswijk.

Doorsnede van het toekomstige museum (impressie Hans van Heeswijk architecten)

Doorsnede van het toekomstige museum (impressie Hans van Heeswijk architecten)

Directrice Emilie Gordenker en architect Hans van Heeswijk presenteerden 22 juni 2010 het voorlopig ontwerp voor het project 'Mauritshuis bouwt aan de toekomst'. Dat deden zij in Plein 26 tegenover het Mauritshuis. Het ontwerp verbindt dit art-decogebouw van Jo Limburg met het classicistische stadspaleis via een ondergrondse foyer. Hierdoor verdubbelt het oppervlak van het museum en nemen de mogelijkheden toe.

'Het huis van de buren is maar 1 keer te koop,' zegt Gordenker. Dat gebeurde in dit geval in 2007. Na een haalbaarheidsstudie besloot het museum in 2008 door te gaan met de plannen. Daarbij hielpen een structurele uitbreiding van de subsidie door het Ministerie van OCW en een bijdrage van de BankGiroLoterij. Inmiddels is de architect gekozen en heeft die zijn voorlopige plan af.

Helderheid en licht

Een tunnel wil Gordenker de verbinding tussen de twee panden absoluut niet noemen. 'Dat woord is voor het museumpersoneel verboden!' Van Heeswijk licht toe dat een 'tunnel' gewoon niet goed genoeg was: 'Het is maar de vraag of mensen dan de weg vinden. In een zo ruim mogelijke ondergrondse entreefoyer zie je direct dat er 2 vleugels zijn.'

Helderheid en licht zijn daarbij sleutelwoorden. Licht, dat vooral door daklichten zal binnenvallen. Van Heeswijk, die ook de Amsterdamse Hermitage verbouwde, laat de stijl van beide panden zoals die is. Eenheid is meer te zoeken in bewegwijzering, inrichting en afwerking.

Open tijdens verbouwing

Tussen 2012 en 2014 wordt de ondergrondse entreefoyer gebouwd en krijgt Plein 26 onder andere een museumcafé, museumwinkel, bibliotheek en evenementenruimte. Tegelijkertijd wordt het Mauritshuis zelf opgeknapt. Tijdens de verbouwing blijven de topstukken uit de collectie te zien, waarschijnlijk vlakbij, in het Haags Historisch Museum. Andere stukken gaan op tournee naar Japan en de Verenigde Staten.

Bang voor veel te langdurige verbouwingen, zoals het Rijksmuseum in Amsterdam, is het museum niet: 'We hebben alles zeer goed onderzocht in de haalbaarheidsstudie. Natuurlijk gebeuren er weleens onverwachte dingen, maar het belangrijkste is dat je dan durft te bewegen. Inspelen op de situatie en niet krampachtig vasthouden aan je planning.'

Volg de plannen en de verbouwing op www.mauritshuisbouwt.nl

Stuur artikel door

*verplicht

Volg DenHaag.nl

Altijd op de hoogte blijven van Den Haag en de ontwikkelingen in de stad? Meld u aan voor de nieuwsbrief @DenHaag.nl. Of volg ons op Twitter of Facebook!

Stadspanel

Denk mee over Den Haag. Geef u op voor het Haags stadspanel. En maak kans op een jaar lidmaatschap van de Openbare Bibliotheek.