Uw zoekopdracht
Beleid

Studeren en een bijbaan

Gepubliceerd: 
28 december 2009
Laatste wijziging: 
19 februari 2015

Veel studenten hebben naast hun studie wel tijd om wat bij te verdienen. Een bijbaan levert, naast geld, werkervaring en nuttige contacten op, ook voor na de studie.

Veel studenten werken in de horeca, een callcenter of winkel, of zoeken een baan die aansluit bij hun studie. Den Haag heeft genoeg leuke banen voor studenten. Zoek op internet of via speciale studentenuitzendbureaus, zoals:

Salaris

Voor studenten tussen de 15 en 23 jaar geldt in ieder geval het minimum jeugdloon. De precieze bedragen zijn te vinden op Rijksoverheid.nl bij het thema Werk en loopbaan. Soms werken werkgevers met een collectieve arbeidsovereenkomst, een cao. In een cao staan afspraken over bijvoorbeeld loon en werktijden. In de cao staat dan ook de hoogte van het salaris. Een andere mogelijkheid is dat werkgever en werknemer zelf afspraken maken over het salaris.

Bijverdienen en studiefinanciering

DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) bepaalt ieder jaar hoeveel er naast de studiefinanciering bijverdiend mag worden. Kijk op de website van DUO voor het exacte bedrag. Daar staat ook wat studenten kunnen doen als ze denken meer te gaan verdienen.

Belastinggeld terugvragen

Studenten die werken, betalen belasting. Dit bedrag wordt door de werkgever automatisch van het loon ingehouden. Wanneer niet het hele jaar gewerkt is, of als het inkomen per maand wisselt, kan belasting teruggevraagd worden. Dit gebeurt via de Belastingdienst

Meer informatie

Op de website van de gemeente staat meer informatie over Studeren in Den Haag.


Gepubliceerd: 
28 december 2009
Laatste wijziging: 
19 februari 2015

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?