Uw zoekopdracht
Beleid

Pesten op school

Gepubliceerd: 
20 augustus 2009
Laatste wijziging: 
06 november 2015

Pesten op school heeft continu aandacht nodig. Het is erg belangrijk om pesten te voorkomen en te stoppen. Lees meer over de aanpak van pesten op school.

Ondanks alle inzet van ouders en docenten, wordt er nog altijd flink gepest op school. Ook pesten kinderen elkaar steeds vaker digitaal. Digitaal pesten is pesten via e-mail, mobieltjes en internet. Ongeveer 1 op de 20 kinderen wordt elke dag gepest. Dat is dus ongeveer 1 kind per klas. Andere kinderen zwijgen, kijken toe, of doen mee met pesten.

Pesten, praat erover!

Het is erg belangrijk om pesten te voorkomen. Gepeste kinderen kunnen ziek of depressief worden. Denk aan buikpijn, slaapproblemen of faalangst. Ook kinderen die pesten, kunnen problemen krijgen, bijvoorbeeld als ze later groot zijn of als ze door hun gedrag geen vrienden kunnen maken.

Pesten, zand erover!

Zand erover! biedt een werkwijze om pesten aan te pakken. De aanpak gaat uit van empathie en verantwoordelijkheid en niet van schuld en boete. Met andere woorden: ‘Zand erover! Wat gebeurd is, is gebeurd. Hoe gaan we verder met elkaar, nu en in de toekomst?’ Zand erover! gaat ervan uit dat de klas het probleem zelf heeft gecreëerd en daarom ook verantwoordelijk gemaakt kan worden voor de oplossing. Bij het zoeken naar die oplossing worden daarom niet alleen het gepeste kind en de pester betrokken, maar ook de toeschouwers en de meelopers.

Hier kunt u meer lezen over Pestprotocol Zand erover!

Websites over pesten

  • www.schoolveiligheid.nl
    School en Veiligheid is het kenniscentrum van de overheid voor advies aan scholen (docenten, schoolleiding, vertrouwenspersonen, enzovoorts).
  • www.weerbaar.info
    Website over sociale weerbaarheid en pesten.
  • www.pestweb.nl
    Heel veel informatie voor ouders, kinderen, jongeren en leerkrachten. Met een overzicht van trainingen.

Cyberpesten

Een klasgenoot uitschelden tijdens het chatten, vrienden tegen elkaar opzetten, iemand dood wensen in een sms'je of elkaars computer infecteren met een virus. Allemaal voorbeelden van cyberpesten. Het HCO (Haags Centrum voor Onderwijs) organiseert informatieavonden over cyberpesten, of kan u helpen bij het organiseren van een ouderavond over cyberpesten. Hier vindt u meer informatie over deze bijeenkomsten

Zie ook


Gepubliceerd: 
20 augustus 2009
Laatste wijziging: 
06 november 2015

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?