Veegpost Scheveningen wordt opgeknapt en vernieuwd

De gebouwen van het Haags Veegbedrijf (HVB ) aan de Vissershavenstraat in Scheveningen worden opgeknapt. Ze voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Het werk begint in december 2023. In het najaar van 2024 moet het werk klaar zijn.

Vanuit de veegpost houden medewerkers van het Haags Veegbedrijf de straten van Scheveningen schoon. Deze plek is al vanaf 1924 in gebruik als afdelingsdepot (bijgewouw) van de gemeente. De oude, herkenbare gebouwen met de oranje daken blijven behouden en worden opgeknapt. De dichtgemetselde vensters aan de Vissershavenstraat zijn straks weer open. Daardoor is vanaf de straat te zien dat er binnen mensen werken. De andere gebouwen worden vervangen door nieuwbouw. In de nieuwbouw staan de (veeg)wagens en het andere materieel.

Tekening van hoe de hoek Vissershavenstraat/Hoekerstraat wordt. Duindoorn en/of Duingras bedekken grote delen van de daken van de vernieuwde Veegpost.
Veegpost
Tekening van hoe de veegpost wordt. Duindoorn en/of Duingras bedekken grote delen van de daken van de vernieuwde Veegpost. Ook zijn er verschillende voorzieningen (nestjes en kastjes) voor onder andere vleermuizen, insecten (vlinders), mussen en de gierzwaluw. Op het dak van de stalling van de Veegpost zorgen zonnepanelen voor voldoende energie voor het dagelijks gebruik van de Veegpost.

Duurzaam en groen

Bij de verbouwing wordt zo veel mogelijk sloopmateriaal opnieuw gebruikt. Daardoor is er weinig afval. Het gebouw op de hoek Vissershavenstraat/Reepstraat wordt gesloopt. Op die plek komt een groene ‘tuin’ met een zitplek. De blinde muur langs de Reepstraat en de Hoekerstraat wordt afgebroken. In de nieuwe begroeide gevels komen gedeeltes beestjes en insecten kunnen schuilen. Het nieuwe dak krijgt hier een groen duinkarakter met hoog gras en struiken. Op het dak van de nieuwbouw komen ruim 300 zonnepanelen. Zo wordt de nieuwe veegpost energieneutraal (evenveel energie gebruiken als opwekken). Het HVB krijgt hiermee een nieuwe moderne werkplek, die voldoet aan de uitgangspunten van de gemeente voor duurzaamheid en energieneutraal bouwen.

Planning

  • definitief ontwerp (DO): vastgesteld
  • aanbesteding (de gemeente zoekt een bedrijf dat de plannen uitvoert): voorjaar 2023
  • start werkzaamheden: oktober/november 2023
  • klaar: najaar 2024

Zie ook

Bekijk hoever het met dit project is in de Begin externe link: Voortgang ontwikkeling locatie Vissershavenstraat-DO Gemeente Den Haag (RIS315145)(Externe link), einde externe link..

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Stuur dan een mail naar: Begin link: veegpostscheveningen@denhaag.nl, einde link. .

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070