Taaleis in de bijstand
Heeft u een bijstandsuitkering? Dan wil de overheid dat u voldoende Nederlands kunt verstaan, lezen, spreken en schrijven. Werk vinden is makkelijker als u de Nederlandse taal beheerst.
U beheerst het Nederlands voldoende als u Nederlandstalig onderwijs heeft gevolgd, bijvoorbeeld:
- basisschool of middelbare school
- praktijkonderwijs
- volwassenenonderwijs
- mbo-, hbo- of wo-opleiding
- particulier onderwijs in het buitenland
- inburgeringstraject
Taalniveau aantonen
De gemeente vraagt u in een verklaring aan te geven of u Nederlandstalig onderwijs heeft gevolgd of een inburgeringsdiploma heeft. U spreekt dan voldoende Nederlands en voldoet aan de taaleis. De gemeente kan deze verklaring controleren. U vult deze verklaring in als u een afspraak heeft over uw uitkering bij de gemeente.
Taaltoets
Heeft u geen of onvoldoende Nederlandstalig onderwijs gevolgd? Dan kan de gemeente u uitnodigen voor een taaltoets. Deze toets is gratis.
Nederlands verbeteren
Is uw Nederlands onvoldoende? Dan moet u zich inspannen om uw Nederlands te verbeteren. Bijvoorbeeld door een taalcursus te volgen of door zelfstudie. U maakt hierover afspraken met een medewerker van de gemeente.
Gevolgen voor de uitkering
Wilt u uw Nederlands niet verbeteren? Of spant u zich onvoldoende in? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw uitkering. Meer hierover leest u op de pagina regels en plichten bij een bijstandsuitkering.
Lukt het u niet om uw Nederlands te verbeteren ondanks dat u uw afspraken bent nagekomen? Dan heeft dit geen gevolgen voor uw uitkering.
Participatiewet
De taaleis is onderdeel van de Participatiewet. Vraagt u op of na 1 januari 2016 een bijstandsuitkering aan? Dan geldt de taaleis. Had u al een bijstandsuitkering in 2015? Dan geldt de taaleis vanaf 1 juli 2016.
Contact
Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met SZW.
In pdf's hieronder vindt u informatie over de taaleis in het Arabisch en Turks.
Er is ook informatie over de taaleis in het Frans en het Engels.
Gepubliceerd: 15 mei 2018Laatste wijziging: 21 augustus 2019