Gratis reizen met de Ooievaarspas

Krijgt u AOW? Woont u in Den Haag en heeft u recht op een Ooievaarspas? Dan mag u gratis met de bus, tram of RandstadRail. U heeft hiervoor wel een OV-chipkaart op naam nodig.

U hoeft voor het gratis reizen in Den Haag niets te doen. Als u een Ooievaarspas heeft aangevraagd, krijgt u vanzelf een brief met meer uitleg.

Belangrijke informatie: Meer informatie over gratis reizen voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar staat op de website van Stichting Leergeld.

Voorwaarden

Wilt u gratis reizen? Dan gelden de volgende voorwaarden:

 • U woont in Den Haag.
 • U heeft een Ooievaarspas. Nog geen Ooievaarspas? Kijk of u recht heeft op deze pas.
 • AOW krijgen. Kijk voor meer informatie op de website van de Sociale Verzekeringsbank www.svb.nl.
 • een OV-chipkaart op naam hebben. Vraag online een OV-chipkaart aan via www.ov-chipkaart.nl. Of bel met de klantenservice van HTM, telefoon 0900 486 46 36. U betaalt hiervoor uw gebruikelijke belkosten.

Elk jaar bekijkt de gemeente of u de Ooievaarspas krijgt. Heeft u recht op een Ooievaarspas? Dan ontvangt u hierover een brief waarin staat dat u het gratis reizen (weer) op uw OV-chipkaart kunt zetten. U mag daarna (weer) gratis reizen. Heeft u in december nog geen brief gehad? Neem dan contact op met de klantenservice SZW van de gemeente.

Hoe werkt gratis reizen?

Heeft u een Ooievaarspas én de AOW-leeftijd bereikt? Dan mag u gratis reizen met het openbaar vervoer in Den Haag. Hieronder ziet u stap voor stap hoe gratis reizen werkt.

 1. Heeft u nog geen persoonlijke OV-chipkaart? Vraag die dan eerst aan via OV-chipkaart.nl of het aanvraagformulier van het servicepunt op station Den Haag Centraal.
 2. Vul het formulier 'Registratie OV-chipkaartnummer' in dat u heeft gekregen van de gemeente en stuur het terug in de bijgevoegde antwoordenvelop.
 3. Binnen 10 werkdagen krijgt u de brief 'bestelling ophalen'. Ga hiermee naar een OV-oplaadpunt om de bestelling op te halen. Deze oplaadpunten zijn te vinden in supermarkten, op treinstations, bij tramhaltes, HTM Servicepunten, de Advies & Informatiebalies op het Spui (bij de Primera) en Stadskantoor Leyweg.

Bestelling op de ov-chipkaart zetten

 • Houd de OV-chipkaart voor de oplaadpaal of steek de kaart in de automaat.
 • Selecteer 'ophalen bestelling' en klik daarna op 'ok'.
 • Controleer of de bestelling is geactiveerd bij 'Mijn kaart-gegevens' en klik op 'Reisproducten'.
 • Gebruik de pijltjes om naar beneden te bewegen tot u dit ziet: 01-01-jaartal-31-12-jaartal. Als het gratis reizen is geactiveerd staat er 'onbekend product'.
 • Nu kunt u gratis reizen. Vergeet niet in- en uit te checken met uw OV-chipkaart bij het in- en uitstappen.

Lukt het niet om het gratis reizen te activeren op uw persoonlijke OV-chipkaart? Kom dan met uw OV-chipkaart naar de Advies & Informatiebalie van de gemeente Den Haag, locaties Spui of Leyweg. Of bel met Klantenservice SZW.

Infographic gratis reizen met de Ooievaarspas (klik op de afbeelding voor een vergroting)
Infographic gratis reizen met de Ooievaarspas (klik op de afbeelding voor een vergroting)

  Wanneer mag ik gratis reizen?

  U mag iedere dag gratis reizen. Ook op feestdagen. U mag met alle HTM-trams, RandstadRail-lijnen en bussen van HTMbuzz in de gemeente Den Haag.

  Ooievaarsregelingen

  De Ooievaarspas hoort bij de Ooievaarsregelingen. Misschien heeft u ook recht op een andere regeling. Kijk op www.denhaag.nl/ooievaarsregelingen voor meer informatie.