Zelf schulden aflossen of voorkomen

Wilt u zelf iets doen aan uw schulden? Of zoekt u meer informatie over schulden en schuldhulpverlening? Lees welke informatie u op internet kunt vinden en waar u langs kunt gaan.

Kijk hoe u zelf u schulden kunt oplossen met behulp van de volgende websites:

 1. Zelf schulden regelen
  De website zelfjeschuldenregelen.nl (www.zelfjeschuldenregelen.nl) is er om mensen met beginnende financiële problemen te helpen een oplossing te vinden.
 2. Nibud
  Het Nibud is een onafhankelijke stichting (www.nibud.nl) die informeert en adviseert, zodat u meer inzicht in uw geldzaken krijgt.
 3. Wijzer in geldzaken
  Op de website Wijzer in Geldzaken (www.wijzeringeldzaken.nl) staan handige hulpmiddelen en tips over geldzaken, per levensfase of onderwerp.
Let op!
Krijgt u een incassoverzoek (automatische betaling)? Betaal dan alleen als alle gegevens juist zijn. Op de website ConsuWijzer leest u waar u op kunt letten. Daar vindt u ook een lijst met bedrijven waar u beter geen zaken mee kunt doen. Krijgt u te maken met 1 van deze bedrijven? Maak dan een afspraak bij de sociaal raadslieden van de gemeente. Zij kunnen de vordering controleren.

  Speciale websites

  • Sociaal Hospitaal
   Op de website van Sociaal hospitaal (www.sociaalhospitaal.nl) beschrijft u uw problemen zo volledig mogelijk. Uw verhaal wordt geanalyseerd en u krijgt de belangrijkste 1e stap te horen die u kunt zetten in de richting van een oplossing.
  • 155 Help een bedrijf
   De website 155 Help een bedrijf (www.155.nl) adviseert zelfstandigen in nood om in een zo vroeg mogelijk stadium hulp te vragen en contact met hun op te nemen. Bij voldoende perspectief zoekt de adviseur samen met de ondernemer naar mogelijkheden om de positie van het bedrijf te verbeteren.
  • Financieel studieplan
   Financieel studieplan (www.financieelstudieplan.nl) geeft studenten inzicht in wat hun studie betekent voor huidige en toekomstige uitgaven.
  • Zorgverzekeringslijn
   Zorgverzekeringslijn (www.zorgverzekeringslijn.nl) bereikt en beweegt burgers tot het aanpakken van hun betalingsproblemen of tot het afsluiten van een zorgverzekering.
  • Bureau Nazorg
   Bureau Nazorg helpt Haagse (ex-)gedetineerden een prettig leven op te bouwen wanneer ze de gevangenis verlaten.
  • Schuldenlab070
   In het Schuldenlab070 werken de gemeente en partners samen aan oplossingen voor schulden en armoede. Heeft uw organisatie een idee om Den Haag te helpen schuldenvrij te worden? Kijk op www.schuldenlab070.nl wat u kunt doen.

  Regelen via de gemeente

  1. Cursussen
   Bij de gemeente kunt u verschillende cursussen volgen om meer inzicht te krijgen in uw financiën: Cursussen en workshops over geld en administratie.
  2. Gemeentelijke Kredietbank
   De Gemeentelijke Kredietbank (GKB) geeft leningen aan mensen die bij een gewone bank geen geld kunnen lenen. De GKB helpt bij (het voorkomen van) schulden en bij inkomensbeheer en sociale kredietverlening.
  3. Huisuitzetting
   Dreigt u uit uw huis gezet te worden? Kom dan zo snel mogelijk langs bij de Advies- en informatiebalie. Een medewerker van de gemeente kijkt samen met u wat er mogelijk is om een huisuitzetting te voorkomen. Heeft u daarnaast andere financiële problemen? Dan gaat hij samen met u op zoek naar de juiste hulp en ondersteuning.

  Servicepunt XL

  Heeft u vragen en hulp nodig bij het ordenen van financiële administratie of hulp bij het invullen van formulieren? Ga dan langs bij een Servicepunt XL bij u in de buurt.

  Contact

  Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met SZW.

  Gepubliceerd: 10 mei 2019Laatste wijziging: 26 juli 2021