Takelvergunning aanvragen

Wilt u met uw bedrijf takelwerkzaamheden uitvoeren in de openbare ruimte in Den Haag? Vraag dan een takelvergunning aan bij de gemeente. Particulieren kunnen deze vergunning niet aanvragen. Dat moet het kraan- en takelbedrijf doen.

U mag niet zomaar speciale werkvoertuigen zoals een hijskraan of hoogwerker op de weg plaatsen. Als dit toch nodig is, bijvoorbeeld voor bouw- of sloopwerkzaamheden, moet u een zogenoemde takelvergunning aanvragen voor het tijdelijk innemen van de openbare weg. Sinds 1 januari 2017 verleent de gemeente de takelvergunningen voor takelwerkzaamheden in de openbare ruimte van Den Haag. Deze taak werd voorheen verricht door de politie Haaglanden.

Voorwaarden

 • De kraanmachinist moet de vergunning ter plaatse kunnen tonen aan ambtenaren van de gemeente Den Haag en de politie.
 • Voor (takel)werkzaamheden die plaatsvinden op of rond het netwerk Bereikbaarheidsregie is het niet mogelijk om een takelvergunning aan te vragen. Hiervoor moet u een instemmingsbesluit wegopbrekingen aanvragen

Aanvragen

Vraag de takelvergunning digitaal aan. Per 1 november 2017 moet u dat doen in het programma LTC Meldingen & Vergunningen. U heeft hiervoor een inlogaccount nodig. Heeft u nog geen account bij LTC, dan kunt u dit aanvragen via het formulier Account takelvergunning aanvragen.

  Kosten

  € 54,65 in 2019.

  Hoe lang duurt het?

  Uw aanvraag wordt binnen 3 werkdagen beoordeeld.

  Als uw aanvraag is goedgekeurd, kunt u de vergunning zelf afdrukken in het programma LTC Meldingen & Vergunningen.