Wek zelf energie op met zonnepanelen
Wek uw eigen groene stroom op met zonnepanelen. Dat is goed voor uw portemonnee én u werkt mee aan een duurzame stad. Lees de tips.

Check of het dak stevig genoeg is. U kunt het dak gratis laten inspecteren door een energiecoach. Maak een afspraak op de website van Begin externe link:Duurzaam Den Haag(Externe link), eind externe link..
Ga na hoeveel stroom u op uw dak kunt opwekken en hoe snel de zonnepanelen zijn terugverdiend. Dit kan bijvoorbeeld met de gratis Begin externe link:online dakscan(Externe link), eind externe link. van de TU Delft.
Meestal niet. In sommige situaties is toch een vergunning nodig. Bijvoorbeeld als uw pand een monument is of in een gebied staat met beschermd stadsgezicht. Ook de plek op het dak maakt uit.
Controleer via de online Begin link:Zonnewijzer, einde link. van de gemeente of u een vergunning nodig heeft. Een vergunning vraagt u aan bij het landelijk Begin externe link:Omgevingsloket(Externe link), eind externe link..
Zonnepanelen zijn een slimme investering. Het geld voor de aankoop geeft u één keer uit, daarna profiteert u jarenlang van een lagere elektriciteitsrekening. Zet uw elektrische apparaten aan als de zon schijnt. Dan gebruikt u de stroom die u opwekt direct. Dat is het voordeligst.
Er zijn gunstige regelingen om zonnepanelen te betalen:
- de btw op zonnepanelen op woningen is 0 procent
- u kunt goedkoop geld lenen met de Haagse Begin externe link:Energiebespaarlening(Externe link), eind externe link. en Begin externe link:VvE Energiebespaarlening(Externe link), eind externe link.
- voor grotere installaties van vve’s is er de Begin externe link:Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE)(Externe link), eind externe link.
Salderingsregeling
Tot 2027 geldt de salderingsregeling. Dat betekent dat de stroom die u opwekt en niet meteen zelf verbruikt wordt weggestreept tegen uw verbruik op een ander moment. Over de weggestreepte stroom hoeft u geen verbruikskosten, energiebelasting en btw te betalen.
Vanaf 2027 stopt dit voordeel. Uw energieleverancier moet u nog wel een redelijke vergoeding betalen voor de stroom die u opwekt en niet meteen zelf verbruikt. Deze stroom levert u ’terug’ aan het stroomnet. Energieleveranciers rekenen vaak wel kosten voor terugleveren.
Huurders kunnen zelf zonnepanelen op hun woning leggen of hun verhuurder vragen om dat te doen. Dit moet in goed overleg gebeuren. Bekijk de tips van Begin externe link:Milieu Centraal(Externe link), eind externe link..
Het is ook mogelijk om mee te doen aan een project van een energiecoöperatie in Den Haag. Energiecoöperaties plaatsen zonnepanelen op daken van scholen en bedrijfspanden. Meedoen kan vaak al met een paar tientjes.
Bewoners van appartementen en portiekwoningen delen het dak vaak met de buren. In dat geval beslist de Vereniging van Eigenaren (vve) over de plaatsing van zonnepanelen.
Lees de tips in het Begin link:stappenplan zonnepanelen voor vve’s, einde link.. Of neem contact op met een vve-adviseur van de gemeente. Bel telefoonnummer 14070 of gebruik het Begin externe link:contactformulier(Externe link), eind externe link..
Bedrijven en instellingen hebben vaak ook ruimte voor zonnepanelen. Eigenaren die liever niet zelf op het dak aan de slag gaan kunnen dit ook uitbesteden aan een energiecoöperatie. Neem contact op met het Haagse samenwerkingsverband van energiecoöperaties door een e-mail te sturen naar: Begin link:haagsedaken@gmail.com, einde link..
U kunt nog steeds zonnepanelen nemen. Bij grote drukte op het stroomnet kan het gebeuren dat de omvormer even uitvalt. Op dat moment wekt u geen stroom op. Maar dit komt in Den Haag nog bijna niet voor. Het grootste deel van de tijd werken uw zonnepanelen gewoon en wekken ze groene stroom op.
Misschien heeft u voor zonnepanelen een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig. Vraag de installateur van de zonnepanelen of dit nodig is. Ondanks de drukte op het stroomnet kunnen particulieren en kleine bedrijven nog steeds een zwaardere elektriciteitsaansluiting aanvragen bij Stedin. Wel kan het iets langer duren voordat u aan de beurt bent.
Nee, tegenwoordig zijn zonnepanelen zo efficiënt dat zelfs panelen die naar het noorden gericht zijn nog aardig wat stroom opwekken.
Het advies is om zonnepanelen zoveel mogelijk in oost-west-richting te leggen. Zo wekken ze ’s ochtends en aan het eind van de dag de meeste stroom op. Dat zijn de momenten waarop mensen vaker thuis zijn en de stroom direct zelf gebruiken.
Weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Lees waar u op moet letten op de Begin externe link:website van Milieu Centraal(Externe link), eind externe link..
Zonnepanelen en een groen dak gaan heel goed samen. Daken worden vaak erg warm in de zon. Hierdoor werken de zonnepanelen minder goed en verouderen ze sneller. Het groen op het dak werkt verkoelend. Op groene daken wekken zonnepanelen bovendien gemiddeld 5 procent meer stroom op. Dat kan oplopen tot 16 procent op piekmomenten.
Er zijn inmiddels genoeg leveranciers van zonnepanelen die in hun aanbod combineren met groene daken. Sommige leveranciers leggen het groen om de panelen heen, andere leggen het (ook) onder de panelen. In dat geval kiezen ze planten die goed tegen schaduw kunnen.
Voor een groen dak kunt u bij de gemeente Begin link:subsidie aanvragen, einde link..
Het dak moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de zonnepanelen te dragen. Bij platte daken komt daar nog ballast bij (grind of tegels), om te voorkomen dat zonnepanelen door de wind verschuiven of opgetild worden. Vaak kan een dak wel wat extra gewicht dragen. Vraag de leverancier van de zonnepanelen of een constructeur om advies.
U kunt ook advies vragen van een energiecoach. Dit is gratis. Maak een afspraak via de website van Begin externe link:Duurzaam Den Haag(Externe link), eind externe link..