WhatsApp en veiligheid in de wijk

Een onbekende in de tuin van de buren? Een verdacht persoon die rondhangt op straat? Of wordt er om 23.00 uur aangebeld met de vraag of Pietje (die daar niet woont) thuis is? Natuurlijk belt u dan meteen de politie. Met WhatsApp waarschuwt u uw buurtbewoners snel. Een aantal tips om zelf een WhatsApp-groep te starten.

Veel mensen gebruiken de app WhatsApp op hun smartphone. In veel Haagse wijken hebben buurtbewoners een gezamenlijke Whatsapp groep aangemaakt. Whatsapp kan helpen om de veiligheid in uw wijk te verbeteren. Bijvoorbeeld door elkaar direct te waarschuwen bij een verdachte situatie. De gemeente en de politie vinden het oprichten van deze groepen een goed initiatief. Het is en blijft een initiatief voor en door burgers.

Start zelf een WhatsApp-groep met uw buren

Er zijn verschillende mogelijkheden om te starten met een WhatsApp-groep. Bekijk zelf welke vorm het beste bij u past:

  • Start zelf een WhatsApp-groep met uw buren tot maximaal 256 deelnemers. Zo wisselt u informatie uit over bijvoorbeeld veiligheid en leefbaarheid in uw straat of buurt.
  • Maak gebruik van een beheerde WhatsApp-groep in uw wijk. Als er meer dan 100 deelnemers zijn, dan is het handig om een beheerder aan te wijzen en meerdere WhatsApp-groepen aan te maken.
Logo Whatsapp-groep veiligheid

Tips voor het starten van een WhatsApp-groep

  • Spreek onderling spelregels af, voor bijvoorbeeld de minimumleeftijd van deelnemers en welke straten bij ‘de wijk’ horen.
  • Spreek af dat in een verdachte situatie snel 1 persoon de politie via 112 belt met een signalement. Laat in een WhatsApp-bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Daarmee voorkomt u een stortvloed aan 112-meldingen. Bel wel opnieuw 112 als u meer informatie heeft. Zoals een vluchtroute of een aanvulling op het signalement.
  • Gebruik de SAAR-formule: Signaleren, Alarmeren, Appen en Registreren.
    Een bewoner die iets verdachts ziet, alarmeert de politie via 112. Daarna stuurt hij of zij een beschrijving van de verdachte situatie en/of persoon naar de andere deelnemers.
  • Probeer de plannen van de verdachte persoon te verstoren. Doe dit alleen als u dit veilig kunt doen zonder risico’s. Maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon. Als u twijfelt over uw eigen veiligheid, doe het dan niet.
  • Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels of wetten.
  • Gaat u onderling foto’s van een verdachte versturen? Dat is alleen toegestaan wanneer u een signalement wilt delen. Ook moet de meerwaarde duidelijk zijn. Kenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen immers ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
  • Gebruik de WhatsApp-groep alleen voor verdachte situaties en niet voor privéberichten.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070