Omruilregeling voor dieselauto’s, brommers en snorfietsen

U kunt een vergoeding (tegoed) krijgen voor het omruilen van uw dieselauto, brommer of snorfiets op benzine. Deze omruilregeling helpt bij een schonere lucht in de stad. En dit is weer goed voor de inwoners. De regeling was van 1 juli 2023 tot en met 30 november 2023.

Deze regeling is gestopt

U kunt geen subsidie meer aanvragen.

Den Haag werkt altijd aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Dit doet de gemeente bijvoorbeeld door het aantal vervuilende voertuigen in de stad te verminderen. Hiervoor bestaat een omruilregeling. De omruilregeling geldt alleen voor de inwoners en ondernemers uit Den Haag.

De gemeente geeft bij de inruil tegoed voor een elektrische brommer, fiets of het openbaar vervoer. De gemeente geeft geen contant geld.

Voor het omruilen van verschillende voertuigen zijn dit de tegoeden:

 • brommer, snorfiets of scooter: € 400 (met Ooievaarspas: € 750)
 • dieselpersonen- of bestelauto: € 1.000 (met Ooievaarspas: € 1.200)
 • dieselbestelauto: € 2.500
Alleen ondernemers die rechtspersoon zijn hebben recht op € 2.500. Zzp’ers zijn natuurlijke personen en hebben daarom recht op € 1.000.

Zorg dat u de goede demontageverklaring krijgt van het demontagebedrijf. Een vrijwaringsbewijs is geen demontageverklaring.

Hoger tegoed met de Ooievaarspas

Met een geldige Haagse Ooievaarspas krijgt u eenmalig een tegoed van € 750 voor een gesloopte brommer of snorfiets en € 1.200 voor een gesloopte dieselauto. Bij de subsidieaanvraag controleert de gemeente of uw pas geldig is. Is de pas niet geldig, dan is de hoogte van het tegoed dat u ontvangt € 400 voor een brommer of snorfiets of € 1.000 voor een dieselauto.

Heeft u nog geen Ooievaarspas maar wilt u wel uw voertuig laten slopen en de vergoeding van € 750 of € 1.200 krijgen? Vraag dan eerst een Ooievaarspas aan. Het aanvragen van een Ooievaarspas duurt ongeveer 8 weken. Begin link: Kijk of u een Ooievaarspas kunt krijgen, einde link. .

De gemeente neemt uw aanvraag in behandeling, nadat u de auto, brommer of snorfiets heeft laten slopen. Controleer vooraf of u aan alle voorwaarden voldoet. Als dit zo is, dan is er geen reden om uw aanvraag af te wijzen.

 • Uw voertuig staat vóór 1 december 2021 op uw naam.
 • De omruilregeling geldt alleen voor de inwoners en ondernemers uit Den Haag.
 • U staat minimaal sinds 1 december 2021 bij de gemeente Den Haag ingeschreven. Of in geval van een rechtspersoon:
  • Het bedrijf zit minimaal sinds 1 december 2021 in Den Haag. Dit staat in het register van de Kamer van Koophandel (KvK).
 • In het geval van een auto: het gaat om een dieselvoertuig.
 • In geval van een brommer of snorfiets: het gaat om een voertuig met een benzinemotor.
 • U heeft niet eerder aan de subsidieregeling 2023 meegedaan.
 • U kunt maximaal voor 1 voertuig een tegoed krijgen.
 • Uw voertuig heeft geen WOK-status (‘wachten op keuring’, meestal na een flinke aanrijding).
 • Voor bedrijven: het voertuig zit niet in de bedrijfsvoorraad.
 • Voor Ooievaarspashouders:
  • U heeft een geldige Haagse Ooievaarspas. U vult het pasnummer in op het aanvraagformulier. Bij een ongeldige pas krijgt u het standaard tegoed.
  • U bent 16 jaar of ouder.

  • Bij de aanvraag heeft u een demontageverklaring nodig. Deze krijgt u als u uw voertuig laat slopen bij een door de RDW erkend demontagebedrijf. De demontageverklaring heeft bij de aanvraag een datum vanaf 1 juli 2023. De demontageverklaring is niet ouder dan 2 maanden.
  • Is dit uw 1e subsidieaanvraag als rechtspersoon bij de gemeente Den Haag? Dan levert u ook een kopie van de inschrijving bij de KvK aan.

  U kunt geen subsidie meer aanvragen. De regeling duurde tot en met 30 november 2023.

  U hoort binnen 6 weken of u een tegoed krijgt.

  Fietsen, brommers en snorfietsen

  • U mag zelf bepalen wat voor soort fiets, elektrische brommer, elektrische snorfiets of elektrische scooter u met het tegoed koopt. Alle nieuwe en gebruikte fietsen kunt u kopen (met accessoires zoals sloten en kinderzitjes). Ook elektrische (bak)fietsen, speed-pedelecs, elektrische brommers of elektrische snorfietsen.
  • Koopt u een fiets die duurder is dan het tegoed dat u heeft? Dan betaalt u zelf het verschil bij.
  • Koopt u een fiets die goedkoper is dan het tegoed? Dan krijgt u de rest van het bedrag niet in geld betaald.
  • U mag van het tegoed meer fietsen kopen. Maar u moet het tegoed wel bij 1 verkoper in 1 keer uitgeven.
  • Koop uw fiets of elektrische brommer of elektrische snorfiets bij 1 van de Begin link: aangesloten verkopers, einde link. . Koopt u liever bij een verkoper die niet op de lijst staat? Dan kunt u hem doorsturen naar de gemeente. Deze verkoper kan dan een contract afsluiten en op de lijst komen.
  • Het tegoed is 3 maanden geldig. Besteed het dus binnen 3 maanden. Daarna kunt u het niet meer gebruiken.

  Mobiliteitstegoed en HTM-abonnement

  U kunt kiezen voor een mobiliteitstegoed voor heel Nederland. Of u kiest voor een ov-kaart die alleen voor de HTM geldig is.

  Vraag dat dan aan bij het Duurzaam Mobiliteits Collectief (Dumoco). U kunt meer kaarten aanvragen. Hierdoor kunt u het tegoed gebruiken samen met de personen met wie u samenwoont.

  U kunt ook andere diensten op deze ov-chipkaart zetten. Zoals het gebruik van een deelscooter, deelfiets, deelauto of een ov-fiets of transportdiensten voor ondernemers.

  De Dumoco ov-chipkaart is een anonieme (zonder naam) kaart. Daarom kunt u geen abonnement van een vervoerder (bijvoorbeeld NS of HTM) erop laden.

  Het kopen en het gebruiken van de kaart kost geld. Dit betaalt u van het tegoed. Lees meer op de Begin externe link: website van Dumoco(Externe link), einde externe link.. Het mobiliteitstegoed is 2 jaar geldig. Staat er na 2 jaar nog tegoed op uw kaart, dan kunt u dit niet meer gebruiken.

  U heeft een persoonlijke ov-chipkaart nodig waarop u het tegoed laadt. Het tegoed komt als een abonnement op uw kaart. Dit abonnement is voor 16, 14, 12, 8 of 4 maanden. Er komt dus geen geldbedrag op uw kaart te staan.

  Lees meer op de pagina Begin link: Besteden tegoed omruilregeling bij HTM, einde link. .

  Contact

  Hoe kunnen we helpen?

  Chat

  Telefoon

  14070