Minder Grijs Meer Groen

De naam zegt genoeg. Dit bewonersinitiatief zet zich in voor meer groen in Scheveningen-Dorp. Dit door zelf of samen met partners acties op te zetten.

  • Een van de laatste acties stond in het teken van containertuintjes (ORAC-tuintjes). Minder Grijs Meer Groen en Wijk Overleg Scheveningen-Dorp zamelden via de ‘Groene Vrienden-actie’ van Innocent geld in voor containertuintjes.
  • Met de steun van leverancier CityGard, Welzijn Scheveningen en de gemeente kwam er in de Renbaanstraat een containertuintje in een bak van opnieuw gebruikt plastic.
  • In de Dirk Hoogenraadstraat is een tuintje in de grond aangelegd. Bij deze actie gaven bewoners plekken aan voor de tuintjes. De buurt kon stemmen op deze plekken. Zo doen veel bewoners uit de wijk mee.
Containertuin in de Renbaanstraat
Containertuin in de Renbaanstraat

Andere groene voorbeelden

  • Tientallen bomen op verschillende plekkenlocaties in de straten van Scheveningen-Dorp.
  • Groene muur in de Jan Kistenstraat bij de kruising met de Jacob Pronkstraat.
  • Regentonnen aan de gevels voor het samen onderhouden van groen.
  • Nieuwe bomen en struiken in de tuin van de Oude Kerk.
  • Bakken met bomen in de Nieuwe Laantjes en op andere plekken waar bomen in de grond niet mogelijk zijn
  • Plantenbieb in samenwerking met Muzee Scheveningen. Bij Plantenbieb Scheveningen kunnen bewoners zaadjes, stekjes, tuinplanten, kamerplanten brengen of ruilen. Zo krijgt het groen een 2e leven. De Facebookpagina van de Plantenbieb heeft honderden leden.
  • Geveltuintjes samen met Duurzaam Den Haag en Klimaatkrachtig Delfland. Eind maart 2022 gingen 15 gezinnen aan de slag in de Korbootstraat. Ze legden geveltuintjes aan in de straat. Naast meer groen leverde de dag ook leuke contacten tussen de buren op. Eerder kwamen er al geveltuintjes in de Vissershavenstraat en de Vuurbaakstraat.
Containertuin in de Dirk Hoogenraadstraat
Containertuin in de Dirk Hoogenraadstraat

Zo begon het

Minder Grijs Meer Groen was een van de inzendingen voor de wijkbudgetten Scheveningen-Dorp. Hier kwamen groene ideeën samen. Dit initiatief werd won in 2018 het wijkbudget. Een actieve groep bewoners voerde het idee samen met de groenbeheerder van het stadsdeelkantoor uit. Niet alle bomen en planten zijn zomaar geschikt. Zeker niet in Scheveningen, door het zeeklimaat en de zoute wind.

Vanuit het wijkbudget kwamen er in Scheveningen-Dorp tientallen bomen en duizenden struiken bij. Soms was bomen planten niet mogelijk. Bijvoorbeeld door kabels en leidingen in de grond. Daar kwamen dan bakken met bomen of ander groen. Buro Sant en Co maakte een hulp. Kijk voor deze toolbox voor vergroening in de wijk op de Begin externe link: website van Buro Sant en Co(Externe link), einde externe link.. U kunt in iedere straat zien wat er allemaal kan. In de toolbox staan gegevens, zoals de breedte van een stoep, of er wel of geen kabels liggen, of je een boom kunt planten of een geveltuin kunt mogelijk is, en meer.

Het wijkbudget is al een tijd op. De samenwerking met de bewoners van Minder Grijs Meer Groen is goed. Het stadsdeel probeert dan ook te helpen bij nieuwe acties. Bijvoorbeeld met een subsidie of door bomen en plantjes aan te bieden.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Minder Grijs Meer Groen? Kijk dan de Begin externe link: Facebookpagina van Minder Grijs Meer Groen(Externe link), einde externe link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070