Ismail, David en Omar – boulevardstewards

De boulevardstewards van Scheveningen verbeteren de gezelligheid en veiligheid. ‘Wij willen dat iedereen na een dagje strand met een goed gevoel naar huis gaat.’

David en Ismael in blauw tenue naast de pier.
Boulevardstewards David (links) en Ismail (rechts).

Ismail, David en Omar van Begin externe link: stichting Meion(Externe link), einde externe link. werken in de zomer op de boulevard van Scheveningen als boulevardstewards. Dit doen ze namens de gemeente. Die wil het gevoel van veiligheid op de boulevard verbeteren en straatintimidatie voorkomen.

De boulevardstewards beantwoorden vragen van het publiek. En geven hulp en waarschuwingen om bezoekers te behoeden voor bijvoorbeeld een bekeuring. Ze richten zich vooral op het jongere publiek. De 3 vertellen over hun werk:

‘Wij beginnen vaak zomaar een praatje. ‘Hé, hoe is het?’ of ‘Lekker weertje, hè’. Dat doen we bewust. Als je een gast later weer tegenkomt en je moet hem een aanwijzing geven, dan kent hij je al. Dat scheelt.

We spreken mensen op een nette, respectvolle manier aan. Geduldig en sociaal. Fysiek geweld tegen ons komt bijna niet voor. Verbaal geweld wel, maar ook niet elke dag, hoor. We laten iemand uitrazen. Wij weten: het is niet persoonlijk.’

Het beste is als gasten elkaar corrigeren

‘We ondersteunen de ambulance en politie, zodat die goed hun werk kunnen doen. En leggen contact met ondernemers. Maar ook wijzen we mensen de weg, verlenen we EHBO, spreken we ze aan als ze ergens fietsen of scooteren waar het niet mag.

Alle bezoekers moeten zich veilig voelen. Fluiten, sissen en naroepen zijn niet respectvol.

Hoe warmer het weer, des te meer intimidatie. Soms zegt een jongen: ‘Ja, ze vráágt erom, kijk eens hoe zij erbij loopt!’ Dan gaan we in gesprek. Iedereen heeft wel een moeder of zuster. Ze weten echt wel hoe het hoort.

Het beste is als gasten elkaar corrigeren. Een wil vechten, de rest houdt hem tegen. Er is er in een groep altijd wel 1 nuchter. Ze onthouden je ook. Laatst zei een man: ‘Jou ken ik!’ Hij was eerder helemaal van het padje. Toch had hij ons gezicht onthouden, erg leuk.’

Bedankt dat je er was!

‘Sommige jongeren hebben wel moeite met het beeld dat boulevardstewards samenwerken met de politie. Maar juist daardoor behoeden we ze ook voor problemen. Dat leg je dan uit en meestal snappen ze het wel.

Als je als boulevardsteward gaat werken, krijg je uitleg en een training. Maar het moet ook in je zitten. Je moet geduldig zijn, communicatief en sociaal.

Onze aanwezigheid, dat is 50% van het werk. Nee, wij hebben geen lekkere dag als er niets is gebeurd. Je wil ‘actie’, op de goede manier. Wij willen als boulevardstewards iets toevoegen. Een bijdrage leveren aan veiligheid en gezelligheid. Als we hebben geholpen, zeggen mensen soms: ‘Bedankt dat je er was!’
Kijk, dat is leuk om te horen.’

Bekijk wat de Begin link: gemeente nog meer doet tegen straatintimidatie, einde link. .

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070