Kinderrechten in Den Haag

Den Haag is de internationale stad van vrede en recht en heeft speciale aandacht voor de rechten van het kind.

De gemeente besteedt elk jaar aandacht aan kinderrechten tijdens de Internationale Dag van de Rechten van het Kind op 20 november. Zij geeft subsidie aan organisaties die zich met kinderrechten bezighouden. En Den Haag heeft een eigen Begin externe link: Jeugdombudsman(Externe link), einde externe link.. Lees hieronder wat Den Haag doet op het gebied van kinderrechten.

Kinderrechtenkrant

De gemeente maakt ieder jaar voor de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool de Haagse Kinderrechtenkrant. Alle Haagse basisscholen krijgen de krant ongeveer 3 weken voor kinderrechtendag op 20 november. U kunt de krant gebruiken in de lessen over kinderrechten. Vraag de Kinderrechtenkrant aan via e-mailadres Begin link: jeugd@denhaag.nl, einde link. .

Haagse Kinderrechtenkrant

(PDF, 1,7 MB)

Kinderrechten in het theater

Volwassenen geven een groot feest, met feestversiering en een groot opblaas luchtkasteel! Als de volgende ochtend de kinderen aankomen kunnen ze alle rotzooi van het volwassenfeest opruimen, inclusief het luchtkasteel. Dat moet anders!

Jongeren en kinderen uit de bovenbouw van 5 Haagse basisscholen maken samen een voorstelling over kinderrechten. Ze verdiepen zich in wat de rechten van een kind eigenlijk zijn. Op 15 november 2023 is de voorstelling te zien in Theater aan het Spui.

voorstelling over kinderrechten
Kinderrechtenvoorstelling in de Koninklijke Schouwburg 2022

Kinderrechten voorleesboekje

Den Haag vindt het belangrijk dat alle Haagse kinderen en jongeren weten dat zij rechten hebben. Daarom is er een boekje over kinderrechten gemaakt: Omdat alle kindjes rechten hebben, van schrijfster Femke Beloo-Planken. Het is gedrukt in een lettertype speciaal voor mensen met woordblindheid. Via een QR-code kunt u het boekje laten voorlezen. Ouders die aangifte komen doen van de geboorte van hun kind, krijgen het kinderrechtenboekje mee.

Hulp en advies

Kinder- en Jongerenrechtswinkel

Kinderen en jongeren tot 27 jaar kunnen bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel vragen stellen over hun rechten en plichten. Medewerkers van de rechtswinkel luisteren graag en helpen jeugdigen op te komen voor hun rechten. De Kinder- en Jongerenrechtswinkel geeft gratis en anoniem advies, dit kan ook tijdens het juridisch jongerenspreekuur. Lees meer op de Begin externe link: website van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel(Externe link), einde externe link..

Muurschildering
Muurschildering over kinderrechten aan de Berensteinlaan/Erasmusweg in Escamp. Leerlingen van basisschool De Springplank en de Kinderredactie van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel ontwierpen deze muurschildering. Dat deden ze samen met kunstenaar Jochem van Aller van The Hague Street Art.

Kinderrechten in de klas

Lessen over kinderrechten

Zoekt u inspiratie voor uw lessen over kinderrechten?

EscapeVroom

De gemeente heeft voor scholen en jongerenorganisaties een EscapeVroom over kinderrechten gebouwd. Een EscapeVroom is (net als een escaperoom) een activiteit waarbij deelnemers puzzels moeten oplossen om een uitweg te vinden. Dit idee is ontstaan tijdens een Begin externe link: Jongerenstadslab(Externe link), einde externe link..

Wilt u met uw klas of jongerenorganisatie deze gratis EscapeVroom gebruiken? Reserveer dan een datum via de Kinder- en Jongeren Rechtswinkel Den Haag. Stuur hiervoor een e-mail naar Begin link: info@gratisrechtshulp.nl, einde link. .

Kinderen openen de EscapeVroom
Kinderen openen de EscapeVroom

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070