Vluchtelingenpaspoort aanvragen

Het vluchtelingenpaspoort is een reisdocument voor mensen die erkend zijn als vluchteling in Nederland. Het is ook een identiteitsbewijs. U kunt het vluchtelingenpaspoort niet gebruiken om naar het land van herkomst te reizen.

Met uw vluchtelingenpaspoort kunt u naar het buitenland reizen. Voor veel landen heeft u nog wel een visum nodig. De ambassade van het land waar u heengaat heeft daarover meer informatie (zie www.rijksoverheid.nl).

Voorwaarden

 • U bent erkend als vluchteling door de Verenigde Naties (VN) en de IND.
 • U bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Den Haag.
 • Een vluchtelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. De precieze geldigheidsduur hangt af van uw verblijfsstatus.

Meenemen naar afspraak

 • Een geldig verblijfsdocument.
 • Een pasfoto. Er gelden strenge eisen voor de pasfoto. De foto moet bijvoorbeeld
  goedgelijkend zijn, in kleur zijn en recht van voren zijn gemaakt.
 • Uw huidige vluchtelingenpaspoort, als u dat heeft.
 • Vraagt u een reisdocument voor uw kind aan? Dan heeft u schriftelijke toestemming nodig van degenen die het gezag hebben en moet uw kind aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen. Voor het geven van toestemming kunt u het formulier Verklaring toestemming reisdocument gebruiken.
 • Jonger dan 18 jaar? Zorg voor toestemming van beide ouders of degenen die het ouderlijk gezag hebben en neem hun geldig identiteitsbewijs mee. Voor het geven van toestemming kunt u het formulier Verklaring toestemming reisdocument gebruiken.

     Aanvragen

     • Maak direct een afspraak voor het aanvragen van een vluchtelingenpaspoort. Zo voorkomt u lang wachten bij uw stadskantoor.
     • U gaat persoonlijk langs bij de balie van Publiekszaken op het stadskantoor om uw vluchtelingenpaspoort aan te vragen.
     • U haalt het vluchtelingenpaspoort persoonlijk op, bij het
      stadskantoor waar u het heeft aangevraagd. Dit moet u binnen 3
      maanden na uw aanvraag doen.

     Afspraak maken

     Kosten

     € 56,55.

     In bepaalde gevallen komt er een toeslag bovenop de prijs van een vluchtelingenpaspoort. Bijvoorbeeld bij een spoedprocedure. Voor een spoedprocedure betaalt u € 50,90 extra.

     U moet de kosten meteen bij uw aanvraag betalen. Op Stadhuis Spui kunt u pinnen en contant betalen. Op stadskantoor Leyweg kunt u alleen pinnen. Het is helaas niet mogelijk om met een creditcard te betalen.

     Hoelang duurt het?

     5 werkdagen. Op het afhaalbewijs staat vanaf wanneer u het paspoort kunt ophalen en wat u moet meenemen bij het ophalen. Haal het paspoort binnen 3 maanden na uw aanvraag op. Daarna wordt het document ongeldig en is de gemeente verplicht het te vernietigen. Wilt u na deze 3 maanden toch een reisdocument? Dan moet u een nieuwe aanvraag doen en opnieuw betalen.

     Als uw paspoort kwijt of gestolen is, duurt het langer. U krijgt bericht van de gemeente.

     Spoed

     Heeft u het nieuwe paspoort snel nodig? Geef dan tijdens uw afspraak aan dat u gebruik wilt maken van de spoedprocedure. De wachttijd is dan korter, maar het kost ook meer. Als u de aanvraag vóór 14.00 uur indient, kunt u uw nieuwe paspoort na 2 werkdagen ophalen. Bijvoorbeeld: maandag vóór 14.00 uur indienen is woensdag ophalen. Een spoedprocedure kan niet altijd. Dit hangt af van uw vluchtelingenstatus.