Paspoort, rijbewijs of identiteitskaart gestolen of kwijt

Bent u uw Nederlandse paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs kwijt? Of is het gestolen? Dan moet u dit melden bij de gemeente waar u woont. Dit is belangrijk om misbruik ervan te voorkomen. U kunt direct een nieuw document aanvragen.

Belangrijke informatie:

Bent u uw rijbewijs kwijt? Meld de vermissing bij de RDW voordat u een nieuw rijbewijs aanvraagt. Na aangifte van vermissing bij de RDW is een teruggevonden rijbewijs niet meer geldig.

Hoe werkt het?

 • Geef de vermissing van uw paspoort of identiteitskaart meteen door. U kunt dit gratis online doen met uw DigiD. Daarna kunt u een afspraak maken om het nieuwe document aan te vragen.
 • U kunt ook een afspraak maken op het Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg voor de aanvraag van een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart. En u kunt daar bij de aanvraag het formulier 'verklaring van vermissing' invullen.
 • De gemeente controleert vervolgens uw identiteit. Fraude wordt streng aangepakt. Er volgt een onderzoek als u vaker in korte tijd uw reisdocument kwijtraakt. Een nieuw paspoort kan dan bijvoorbeeld worden geweigerd. Zie voor meer informatie: Wanneer wordt mijn paspoort ongeldig? op de website van de Rijksoverheid.
 • De gemeente maakt het vermiste document ongeldig. En zal het als vermist melden in verschillende systemen.
 • Vindt u het document later terug? Dan blijft het ongeldig. U moet het teruggevonden document wel inleveren. De gemeente zal het vernietigen.

Voorwaarden

Wilt u meteen een nieuw paspoort en/of Nederlandse identiteitskaart aanvragen? Dan gelden dezelfde voorwaarden als bij het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart. Wanneer u een nieuw rijbewijs aanvraagt, gelden dezelfde voorwaarden als bij een rijbewijs verlengen. Wanneer u een vervangend rijbewijs aanvraagt hoeft u niet opnieuw medisch gekeurd te worden. De categorie├źn en de einddatum van een vervangend rijbewijs zijn dezelfde als van uw vermiste rijbewijs.

Melden en aanvragen

Geef de vermissing online door aan de gemeente. En kies of u meteen een nieuw document aan wilt vragen.

 • Wilt u alleen de vermissing online melden met uw DigiD?

  Online vermissing melden met uw DigiD

 • Wilt u een afspraak maken en een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen? Neem dan de volgende zaken mee naar de afspraak:

  • Een pasfoto. Er gelden strenge eisen voor de pasfoto. De pasfoto mag bijvoorbeeld niet ouder zijn dan 6 maanden en moet goedgelijkend zijn. Bekijk de eisen aan pasfoto op de website van de Rijksoverheid.
  • Al uw identiteitskaarten en paspoorten. Ook als ze verlopen of buitenlands zijn.
  • Bij een paspoort heeft u ook schone vingers nodig, bijvoorbeeld zonder verfresten. De gemeente moet vingerafdrukken van u afnemen. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

  Jonger dan 18 jaar

  Is het paspoort of de identiteitskaart voor een kind of jongere tot 18 jaar? Dan moet het kind zelf mee naar het aanvragen en afhalen. Zij mogen ook zelf een aanvraag doen. Voor de aanvraag van een identiteitskaart tot 12 jaar en voor een paspoort tot 18 jaar is nodig:

  • Als de personen met het (ouderlijk) gezag meegaan bij de afspraak, moeten zij een geldig identiteitsbewijs kunnen laten zien.
  • Als (1 van) deze personen niet meegaat / meegaan bij de afspraak is een ingevulde en ondertekende verklaring toestemming reisdocument nodig, met een kopie van het identiteitsbewijs.

  Afspraak maken

 • Wilt u een afspraak maken en een nieuw of vervangend rijbewijs aanvragen? Neem dan de volgende zaken mee naar de afspraak:

  Wilt u een nieuw rijbewijs aanvragen in plaats van een vervangend rijbewijs? In sommige gevallen moet u eerst een gezondheidsverklaring aanvragen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dat moet als:

  • u 75 jaar of ouder bent
  • u om medische redenen een rijbewijs met een kortere geldigheidsduur heeft
  • u een rijbewijs in de categorie C en/of D wilt verlengen.

  Afspraak maken

Kosten

Het melden van de vermissing is gratis. U betaalt voor een nieuw document. Bij een vervangend rijbewijs zijn de kosten dezelfde als voor een nieuw rijbewijs. Bekijk de kosten op:

Hoelang duurt het?

Het duurt minimaal 5 werkdagen voordat uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs klaar is. In sommige gevallen kunt u ook een spoedaanvraag indienen. De kosten zijn dan hoger.

Goed om te weten

Hoelang geldig

 • Uw nieuwe paspoort of identiteitskaart heeft een nieuw documentnummer. En het krijgt een nieuwe einddatum.
 • Een vervangend rijbewijs heeft een nieuw documentnummer. Het krijgt dezelfde categorie├źn en einddatum als het vermiste rijbewijs.

Nederlands document kwijt in het buitenland

Gaat het om een paspoort of identiteitskaart? Kijk voor meer informatie op nederlandwereldwijd.nl. Gaat het om een rijbewijs? Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl. Wilt u in Nederland een nieuw document aanvragen? Dan kunt u een afspraak maken.

Gepubliceerd: 6 juli 2023Laatste wijziging: 6 juli 2023