Paspoort, rijbewijs of identiteitskaart gestolen of kwijt

Als u uw Nederlandse paspoort, rijbewijs of identiteitskaart kwijt bent, gaat u niet naar de politie maar naar uw woongemeente.

U kunt kiezen of u de vermissing wilt laten registreren en meteen een nieuw document aanvragen of alleen de vermissing wilt laten registreren zonder nieuwe aanvraag. De houder van het paspoort, rijbewijs of identiteitskaart moet dit zelf doorgeven.

Vermissing registreren zonder nieuwe aanvraag

Bent u uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart kwijt, wilt u dit laten registreren, maar nog geen nieuw document aanvragen? Ga dan niet naar de politie maar naar uw woongemeente. De baliemedewerker maakt een verklaring van vermissing op en registreert uw document als vermist. Hiervoor gaat u naar Publiekszaken op Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg.

Afspraak maken

Maak een afspraak. Zo voorkomt u lang wachten op het stadskantoor. Bij het opmaken van de verklaring wordt het document als vermist geregistreerd in verschillende systemen. U komt zelf naar de afspraak.

Maak een afspraak

Verklaring afleggen

Op het stadskantoor moet u een formulier invullen: de verklaring van vermissing. In deze verklaring geeft u aan wanneer u uw document voor het laatst heeft gezien, waar dat was, enzovoort. Door deze verklaring af te leggen, wordt het vermiste document ongeldig. Als u het document eventueel terugvindt, kan de vermissing niet meer worden teruggedraaid en moet u het teruggevonden document inleveren. Het document wordt dan vernietigd, u krijgt het niet meer terug.

Vermissing registreren en een nieuw document aanvragen

U kunt ook direct na het registreren van de vermissing een nieuw document aanvragen. Kijk voor het maken van een afspraak voor:

Uw nieuwe document

  • Uw nieuwe reisdocument heeft een nieuw documentnummer en een nieuwe einddatum.
  • Een vervangend rijbewijs heeft een nieuw documentnummer maar dezelfde einddatum als het vermiste rijbewijs.
  • De gemeente controleert altijd uw identiteit. Fraude wordt streng aangepakt.

Kosten

Aan het opmaken van een verklaring van vermissing zijn geen kosten verbonden.

U betaalt voor een nieuw of vervangend document. Bekijk de kosten op:

U moet de kosten meteen bij aanvraag betalen. Het duurt minimaal 5 werkdagen voordat uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs klaar is.

Document kwijt in buitenland

Als u uw paspoort of identiteitskaart kwijtraakt in het buitenland, moet u zelf aangifte van vermissing doen bij de plaatselijke politie. U krijgt een aangiftebewijs mee. Met dit aangiftebewijs kunt u een nieuw reisdocument aanvragen bij de Nederlandse ambassade of consulaat. De adressen vindt u op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Als u uw rijbewijs kwijtraakt in het buitenland dan kunt u aangifte van vermissing doen bij de plaatselijke politie. U krijgt een aangiftebewijs mee. U kunt een nieuw rijbewijs aanvragen bij uw gemeente. U moet dan ook een verklaring van vermissing invullen.

Buitenlands document kwijt in Nederland

Als u uw buitenlandse paspoort, identiteitskaart of rijbewijs kwijtraakt in Nederland, ga dan naar de politie.

Goed om te weten

Bent u uw paspoort kwijt omdat het is ingenomen door een daartoe bevoegde instantie? Dan krijgt u hiervan een bewijs van inname.

  • Uw paspoort wordt opgestuurd naar de gemeente. Die onderzoekt wat er met het paspoort moet gebeuren. U ontvangt hierover een brief.
  • Als uw paspoort niet verstuurd is naar de gemeente, moet u contact opnemen met de instantie die uw paspoort heeft ingenomen.
  • Als uw paspoort is ingenomen, dan kunt u zich legitimeren met uw Identiteitskaart.
    Heeft u geen identiteitskaart? Dan kunt u een Identiteitskaart aanvragen.

Meer informatie over het innemen van een paspoort vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Gepubliceerd: 20 april 2020Laatste wijziging: 5 augustus 2021