Nederlandse identiteitskaart aanvragen

Staat u ingeschreven bij de gemeente Den Haag? Dan kunt u hier een identiteitskaart aanvragen.

Voorwaarden

   Aanvragen

   • Maak een afspraak om een identiteitskaart aan te vragen.
   • Deze afspraak is bij de balie van Publiekszaken op Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg.
   • U komt zelf naar de afspraak.
   • U haalt uw identiteitskaart zelf op, bij het stadskantoor waar u hem heeft aangevraagd.

   Afspraak maken

   Meenemen naar afspraak

   • Een pasfoto. Er gelden strenge regels voor de pasfoto. Bekijk deze eisen op de website van de Rijksoverheid.
   • Alle reisdocumenten. Neem al uw reisdocumenten mee, zoals paspoorten en identiteitskaarten. Ook eventuele buitenlandse paspoorten als u meer nationaliteiten heeft dan alleen de Nederlandse. De gemeente neemt de verlopen Nederlandse reisdocumenten in. Als u wilt kunnen deze ongeldig worden gemaakt zodat u ze kunt houden.
   • Vraagt u een identiteitskaart aan voor uw kind? Dan moet uw kind aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen.
   • Is uw kind jonger dan 12 jaar? Dan moet u ook meenemen:
    - (een kopie van) het geldige legitimatiebewijs van beide ouders of degenen die het ouderlijk gezag hebben
    - toestemming van beide ouders of degenen die het ouderlijk gezag hebben. Hiervoor kunt het formulier Verklaring toestemming reisdocument gebruiken. Neem het ingevulde formulier mee.

    Kosten

    U betaalt deze kosten bij uw aanvraag aan de balie.
    Tarieven 2020.

    Op Stadshuis Spui kunt u pinnen en contant betalen. Op stadskantoor Leyweg kunt u alleen pinnen. Het is helaas niet mogelijk om met een creditcard te betalen.

    Hoelang duurt het?

    5 werkdagen. Op het afhaalbewijs staat vanaf wanneer u de identiteitskaart kunt ophalen. Doe dit binnen 3 maanden na uw aanvraag, want daarna wordt het document ongeldig en moet de gemeente het vernietigen. Wilt u na deze 3 maanden toch een reisdocument? Dan moet u een nieuwe aanvraag doen en opnieuw betalen.

    Ophalen

    De houder van de identiteitskaart moet het document persoonlijk ophalen.

    • Kinderen vanaf 12 jaar mogen hun identiteitskaart zelf ophalen.
    • Bij kinderen onder de 12 jaar is het wenselijk dat een ouder, of degene die het ouderlijke gezag heeft, meegaat. Als deze volwassene niet kan meekomen, moet deze ermee instemmen dat de identiteitskaart aan het kind zelf wordt afgegeven.

     Een andere begeleider (18 jaar of ouder) of een oudere broer of zus mag ook aanwezig zijn, als de ouder of degene met het ouderlijke gezag daarmee schriftelijk heeft ingestemd.

    Kinderen en volwassenen moeten meenemen:

    • Het afhaalbewijs en de documenten genoemd in het afhaalbewijs, dit kan zijn:

     • Uw identiteitskaart, als deze nog niet verlopen is. Deze kaart moet u inleveren.
     • Als u die heeft: het huidige paspoort, als deze nog niet verlopen is.

    De ouder of degene met het ouderlijke gezag die met een kind van onder de 12 jaar meekomt, moet ook een legitimatiebewijs meenemen.

    De begeleider van een kind onder de 12 jaar die niet het ouderlijke gezag heeft, moet ook de volgende documenten meenemen:

    • Schriftelijke toestemming van de ouder of degene met het ouderlijke gezag aan de begeleider, om samen met het kind de identiteitskaart op te halen.
    • Een geldige (kopie van het) identiteitsbewijs van de ouder of degene met het ouderlijke gezag. De handtekening op de toestemming moet dezelfde zijn als op het identiteitsbewijs van de ouder of van degene die het ouderlijke gezag heeft.

     Spoed

     Heeft u de nieuwe identiteitskaart snel nodig? Geef dan tijdens uw afspraak aan dat u gebruik wilt maken van de spoedprocedure. De wachttijd is dan korter maar het kost ook meer (kijk bij 'Kosten'). Als u de aanvraag vóór 14.00 uur indient, kunt u uw identiteitskaart na 2 werkdagen ophalen. Bijvoorbeeld: maandag vóór 14.00 uur indienen is woensdag ophalen.

     Extra informatie

     Geldigheidsduur

     Een Nederlandse identiteitskaart is 10 jaar geldig als u bij de aanvraag 18 jaar of ouder bent. Als u bij de aanvraag jonger bent dan 18 jaar is hij 5 jaar geldig.

     Naam op identiteitskaart

     Uw geboortenaam blijft altijd op uw identiteitskaart staan. Ook als uw burgerlijke staat verandert.

     Eigendom van de staat

     De identiteitskaart blijft eigendom van de staat. Daarom mag u deze niet weggooien of vernietigen als hij is verlopen. U moet uw oude identiteitskaart inleveren als u een nieuwe krijgt.

     Identiteitskaart gestolen

     Is uw identiteitskaart gestolen? Kijk dan bij Paspoort, rijbewijs of identiteitskaart gestolen of kwijt.

     Waar is de identiteitskaart geldig?

     Een overzicht van de landen waar u naartoe kunt reizen met uw Nederlandse identiteitskaart vindt u op de website van de rijksoverheid.

     Huisbezoek

     Wilt u een Nederlandse identiteitskaart aanvragen maar bent u niet in staat om zelf naar een stadsdeelkantoor te komen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een huisbezoek. Kijk bij Huisbezoek Nederlandse identiteitskaart aanvragen.

     Briefadres

     Heeft u een briefadres? Vraag dan een identiteitskaart aan bij de gemeente waarin dat adres valt.

     Alleen reizen met kinderen

     Reist u met een minderjarig kind (tot 18 jaar) naar het buitenland? Dan kan het zijn dat u hiervoor toestemming nodig heeft van de andere ouder of van de ouders. Lees meer op rijksoverheid.nl.