‘50-plussers hebben vaak bijzondere kwaliteiten’

Waarom worden mensen van 50 jaar en ouder vaak ‘vergeten’ als er vacatures zijn? Yassin Andour, recruiter bij gemeente Den Haag, vindt dat we deze groep serieus moeten nemen: “Deze mensen hebben veel waardevolle kwaliteiten.”

En wat zijn dan die kwaliteiten? 50-plussers hebben vaak al langere tijd gewerkt. Yassin: “Ze hebben bij verschillende bedrijven en organisaties gewerkt. Daardoor brengen ze veel levenservaring mee. Die ervaring zie je terug in hoe ze zijn en hoe ze zich opstellen. Als werkgever kun je daar veel aan hebben.”

Aangenaam verrast

Yassin heeft zelf ervaren hoe waardevol 50-plussers kunnen zijn. Hij was aanwezig bij het evenement ‘De kracht van ervaring’ met vacatures van gemeente Den Haag. Werkzoekende 50-plussers werden hier geholpen door UWV, RMT Haaglanden en Leerwerkloket Haaglanden. “Ik heb die dag heel leuke korte adviesgesprekken gehad met tientallen kandidaten. Ik vertelde over vacatures bij de gemeente Den Haag. En de kandidaten konden vertellen wat ze daarvan vonden. We hebben zelfs twee mensen aangenomen die op dat evenement waren.”

Yassin was ‘aangenaam verrast’ door de gesprekken die hij had. “Ik ging er open in, zonder verwachtingen. Na afloop bleef ik gek genoeg met veel vragen zitten. Want hoe kan het dat we deze groep werkzoekenden vaak over het hoofd zien? Terwijl we juist iedereen hard nodig hebben!”

Anders personeel werven

Yassin vindt dat er iets moet veranderen. Zijn advies aan werkgevers: “We moeten allemaal anders gaan kijken naar wie we aannemen. Kijk naar de competenties van mensen, wat iemand goed kan. Laten we niemand uitsluiten, en deze groep serieus nemen. Het is zonde om al hun kwaliteiten niet te gebruiken.”

Sommige werkgevers denken nog steeds dat oudere mensen te veel ervaring hebben voor bepaalde banen. En daarom niet passen bij de vacature. Onbedoeld kan hierdoor leeftijdsdiscriminatie ontstaan. Gelukkig zijn steeds meer werkgevers bereid om niet alleen naar het cv van een kandidaat te kijken, maar ook naar hun kwaliteiten. Dat is belangrijk, want we kunnen het ons simpelweg niet veroorloven om goed personeel aan de kant te laten staan.

Contact Den Haag Werkt

Den Haag Werkt kent veel kandidaten die graag aan het werk willen. Ook 50-plussers. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met de Helpdesk Werkgevers via Begin link: denhaagwerkt@denhaag.nl, einde link. of (070) 752 77 50.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070