Tijdcapsule uit standbeeld Willem II geopend

Tijdens het verbouwen en opknappen van het Binnenhof vond de aannemer een kistje uit 1925 in het standbeeld van koning Willem II. Burgemeester Van Zanen liet op maandag 29 januari 2024 zien wat er in het kistje zat.

Lofdicht op Willem II, gevonden in de tijdcapsule

In het kistje lagen een oorkonde, boeken over de slag bij Waterloo en een gedicht dat de koning eerde. Het kistje, een zogenaamde tijdcapsule, is in 1925 als eerbetoon aan Koning Willem II in de voet (de sokkel) van het standbeeld verborgen.

U kunt de tijdcapsule komen bekijken  

U kunt het loden kistje en de inhoud ervan komen bekijken in het Begin externe link: Informatiecentrum Binnenhof Renovatie(Externe link), einde externe link.. Dit kan van woensdag 31 januari tot en met woensdag 7 februari 2024. Daarna wordt het tentoongesteld in Begin externe link: het Atrium van het stadhuis(Externe link), einde externe link.. Vervolgens gaat de tijdcapsule een paar jaar het archief in.

De tijdcapsule gaat terug in het standbeeld

De sokkel en het standbeeld van Willem II worden waarschijnlijk eind 2028 teruggezet op het Binnenhof. De tijdcapsule gaat dan terug in de sokkel.

De gemeente wil iets van nu toevoegen aan de tijdcapsule voordat die teruggaat in de sokkel. Op dit moment is nog niet bekend wat. De gemeente is van plan om de inwoners daarover te laten meedenken.

Koning Willem II

Koning Willem II regeerde van 1840 tot zijn dood in 1849. Hij vocht in 1815 in de Slag bij Waterloo. In 1848 ging hij akkoord met een verandering in de grondwet waardoor de koning minder macht kreeg.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070