Kunstenaar Buhlebezwe Siwani maakt herdenkingsmonument trans-Atlantisch slavernijverleden

Den Haag krijgt een monument om de slachtoffers van de trans-Atlantische slavernij te herdenken. De kunstenaar Buhlebezwe Siwani gaat haar ontwerp voor een monument op het Lange Voorhout definitief vormgeven.

Het monument moet een plek worden waar mensen naar toe willen gaan en zich getroost voelen door erkenning van het slavernijverleden. Een plek die bijdraagt aan het bewustzijn over deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. 

Kunstenaar Buhlebezwe Siwani met haar ontwerp van het monument

De keuze voor de kunstenaar

3 kunstenaars maakten een schetsontwerp voor dit monument. Een klankbordgroep van nazaten gaf input voor wat zij graag willen terugzien in het monument. Na de presentatie van de voorlopige schetsontwerpen bleek het ontwerp van Siwani de voorkeur te krijgen van betrokkenen.

Het monument

Siwani haar confronterende monument Remember Our United Beginning straalt volgens de nazaten kracht uit. Het nodigt uit tot interactie en is in de toekomst een plek voor bezinning en ontmoeting. Daarnaast draagt dit monument bij aan meer kennis en bewustzijn over het slavernijverleden.

De plek

Het monument komt op het Lange Voorhout. Dat is het historisch en bestuurlijk centrum van Den Haag waar in het verleden besluiten zijn genomen over slavernij en koloniale handel. De plek is bepaald in afstemming met de nazaten en betrokkenen van het Lange Voorhout en op basis van onderzoek van het Ingenieursbureau van Den Haag.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070