Gemeente wil praten over zelfdoding makkelijker maken

In elk stadsdeel worden plaquettes (plaatjes met een QR-code) op bankjes geplaatst. Dit gebeurt om het makkelijker te maken om over zelfdoding te praten. De gemeente hoopt dat het hierdoor minder eng is om dit onderwerp te bespreken.

Het doel van de plaquettes past bij de Haagse Preventieaanpak. De gemeente plaatst de plaquettes op plekken waar jongeren vaak samenkomen, zoals in parken en op scholen.

Voorstel

Gemeenteraadslid Marije Mostert (D66) kwam met het idee (motie) om de plaquettes mogelijk te maken. Ze riep op om als gemeente actie te voeren om het praten over zelfdodingsgedachten makkelijker te maken. Ook wil zij graag dat mensen meer leren over depressie.

Positieve boodschap van hoop en steun

Het is voor veel mensen nog steeds erg lastig om over het onderwerp zelfdoding te praten. Wethouder Robert Barker (Buitenruimte, Dierenwelzijn, Milieu en stadsdeel Haagse Hout): ‘Het is ontzettend belangrijk dat we zorgen voor een omgeving waarin mensen zich gesteund voelen om hulp te zoeken. Door deze plaquettes te plaatsen, wil de gemeente een positieve boodschap van hoop en steun geven.’

Robert Barker, Marije Mostert en Elisabeth Minnemann op een bankje met gedenkplaatje over zelfdoding.
V.l.n.r. wethouder Robert Barker, gemeenteraadslid Marije Mostert en Elisabeth Minnemann (voorzitter College van bestuur Haagse Hogeschool) op een bankje met plaquette. (Foto: Henriëtte Guest)

Stille strijd

‘Een goed gesprek begint met iemand écht zien’. Dit is de tekst die op de plaquettes staat. Sinds de coronapandemie stijgt het aantal depressies en zelfdodingsgedachten onder jongeren. Zelfdoding is zelfs de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren. Om meer aandacht te vragen voor dit onderwerp is er in december 2023 ook een Begin externe link: tijdelijk kunstwerk(Externe link), einde externe link. op de Laan van Reagan en Gorbatsjov geplaatst met de naam ‘Stille Strijd’.

Heeft u hulp nodig?

Heeft u gedachten over zelfmoord? Dan kunt u contact opnemen met Begin externe link: Stichting 113 Zelfmoordpreventie(Externe link), einde externe link.. U kunt met hen bellen via 0800-0113. U kunt ook chatten. U hoeft uw naam niet te zeggen.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070