Ontwikkelen bestaande bedrijventerreinen

De gemeente wil bestaande bedrijventerreinen in de stad verder ontwikkelen. Zodat ze duurzamer worden en klaar zijn voor de toekomst. Want voldoende bedrijfsruimte, werkplekken en banen in Den Haag zijn belangrijk. De bedrijventerreinen Zichtenburg, Kerketuinen, Dekkershoek (ZKD), Uitenhagestraat en Fruitweg zijn als eerste aan de beurt.

Er is in Den Haag veel vraag naar ruimte voor bedrijven. Op de bestaande terreinen komen weinig plekken vrij voor nieuwe bedrijven. Dat komt doordat bedrijven niet doorstromen, maar op de plek blijven waar ze zitten. Vaak bieden de terreinen ook niet precies wat bedrijven zoeken. De gemeenteraad heeft daarom eind 2019 een nieuwe bedrijfshuisvestingstrategie (RIS303177) gemaakt.

Uitenhagestraat 2018
Uitenhagestraat 2018

Samenwerken

De grond en de gebouwen waar het om gaat, zijn van eigenaren en ondernemers. Daarom wil de gemeente samen met hen gebiedspaspoorten maken. In een gebiedspaspoort staan de wensen voor de toekomst van het gebied. Deze gebiedspaspoorten vormen het uitgangspunt om plannen te maken.

Meedenken

De gemeente wil de gebiedspaspoorten voor de verschillende gebieden maken met alle betrokken partijen. Daarom vraagt zij eigenaren, ondernemers en betrokkenen om mee te denken en mee te praten over de wensen voor deze gebieden. Dat gebeurt in het najaar van 2020 per gebied in verschillende fases.

Bouw HTM-garage aan de Fruitweg in 1931. Foto: Gemeentearchief Den Haag
Bouw HTM-garage aan de Fruitweg in 1931. Foto: Gemeentearchief Den Haag

Fruitweg

Bedrijventerrein Fruitweg is een gebied waar vooral transportbedrijven zitten. Een deel van het gebied kan een nieuwe indeling gebruiken. Door bijvoorbeeld extra ruimte voor bedrijven te maken met verschillende functies en kleine kantoren. En door de grond opnieuw in te delen, kan er bijvoorbeeld ongeveer 10.000 m2 aan extra ruimte voor bedrijven ontstaan.

De Uitenhagestraat gezien vanaf de Engelenburgstraat in 1976. Foto: Gemeentearchief Den Haag
De Uitenhagestraat gezien vanaf de Engelenburgstraat in 1976. Foto: Gemeentearchief Den Haag

Uitenhagestraat

In de Uitenhagestraat is de afgelopen jaren al veel vernieuwd. Zoals het afvalbrengstation, de Basis-E-markt en de Hoge Regentesse. Op de plek van Karwei wordt een project voorbereid waar wonen en werken worden gecombineerd. Ook wordt de openbare ruimte vernieuwd en groener gemaakt. De gemeente wil samen met de ondernemers en eigenaren kijken hoe zij meer ruimte voor bedrijven kunnen maken en hoe het terrein duurzamer kan worden.

Bedrijventerrein Dekkershoek in 1993. Foto: Gemeentearchief Den Haag
Bedrijventerrein Dekkershoek in 1993. Foto: Gemeentearchief Den Haag

ZKD

ZKD is een terrein van 55 hectare groot. Er zitten ongeveer 400 bedrijven met zo’n 9.000 werknemers. In dit gebied zit van alles en nog wat: van zzp’ers tot grote internationale bedrijven. ZKD is een grote werkgever voor stad en regio. De gemeente wil hier ongeveer 40.000 m2 extra bedrijfsruimte toevoegen.

Planning

De gemeente is sinds eind 2020 met verschillende eigenaren en ondernemers in gesprek over de wensen en mogelijkheden voor deze terreinen. In de loop van dit jaar hoopt de gemeente samen met deze eigenaren en ondernemers de gebiedspaspoorten te maken. Nadat de gemeenteraad de gebiedspaspoorten vaststelt, kunnen de eigenaren en ondernemers samen met de gemeente aan de slag.

Contact

Wilt u meer informatie over het ontwikkelen van deze bedrijventerreinen? Stuur dan een e-mail naar:

Gepubliceerd: 4 september 2020Laatste wijziging: 23 februari 2021