Bouwen in Scheveningen Haven

In Scheveningen Haven wordt volop gebouwd. De eerste nieuwbouwwoningen op het voormalige Norfolkterrein zijn opgeleverd en de bouw gaat hier komende jaren verder.

Ook met de vernieuwing van het Noordelijk Havenhoofd is begonnen. Hier komt een modern en duurzaam bedrijventerrein voor de vis. Aan de kant van de boulevard komt nieuwbouw met een ‘toeristische en/of culturele attractie’, nieuwe horeca, sportfaciliteiten, een hotel en een parkeergarage. Verder zoekt de gemeente actief naar innovatieve maritieme ondernemers die zich willen vestigen in de haven.

Artist impressie Noordelijk Havenhoofd
Artist impressie Noordelijk Havenhoofd

Scheveningen Haven

De komende jaren werkt de gemeente verder aan verschillende projecten in Scheveningen Haven. Deze projecten staan uitgelicht op de onderstaande kaart. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Noordelijk Havenhoofd

Het Noordelijk Havenhoofd wordt vernieuwd. Volker Wessels bouwt hier een nieuw modern viscentrum met bedrijfsruimten. Aan de kant van de boulevard komt nieuwbouw die meer bezoekers naar het gebied moet trekken, zoals horeca en een ‘Fish attractie’. Het is een gezamenlijke plan van het Viscluster, met ondernemers uit het gebied, de gemeente Den Haag en VolkerWessels Vastgoed. Samen investeren zij hier € 100 miljoen.

Aan de kant van de boulevard worden onderstaande plannen gerealiseerd:

 • een 'toeristische en/of culturele attractie'
 • een driesterrenhotel
 • hotelappartementen
 • een nieuwe parkeergarage met bijna 1000 parkeerplaatsen
 • nieuwe horeca
 • sportfaciliteiten

Aan de zijde van de Eerste Haven:

 • renovatie van het visafslaggebouw
 • uitbreiding van de visafslag
 • een nieuw pand voor het reddingsstation van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)
 • bedrijfsruimtes

In 2018 is begonnen met de bouw. In 2022 moet alles klaar zijn. Meer informatie vindt u op de website www.noordelijkhavenhoofdscheveningen.nl.

Nieuwe appartementen naast vuurtoren

Het voormalig gebouw van Rijkswaterstaat aan de Vuurtorenweg wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwe appartementen. Er komt op deze bijzondere plek naast de Scheveningse Vuurtoren, een woongebouw met 70 appartementen en 83 ondergrondse parkeerplaatsen. Ontwikkelaar Kondor Wessels heeft na overleg met omwonenden en de gemeente het eerste plan aangepast. Zo zijn de gevels van de bovenste 2 lagen aan de zijkanten van het complex naar binnen opgeschoven. Ook zijn balkons aangepast, zodat deze minder uitsteken. Kijk voor meer informatie op de website van www.kondorwessels.nl.

Voormalig Norfolkterrein

Op het voormalig Norfolkterrein worden woningen gebouwd door verschillende ontwikkelaars.  

Woningcorporatie Arcade bouwt het project New Norfolk, met 164 sociale huurappartementen, 34 vrije sector huurappartementen en 39 koopwoningen voor gezinnen. De koopwoningen aan de Kranenburgweg zijn klaar. De huurappartementen zullen voor de zomer van 2019 worden opgeleverd. Kijk voor meer informatie op de website www.arcadewonen.nl.

De ontwikkelaar MRP-Development heeft haar eerste project, ‘ZuidDuin’ aan de Houtrustweg opgeleverd. Dit project bestaat uit 99 appartementen en 14 eengezinswoningen. Verder is MRP-Development een samenwerking aangegaan met Vorm Ontwikkeling. Samen vormen zij de ontwikkelingscombinatie ‘De Zuid C.V.’

Het 2de project ‘ZuidHaven’ is nu in de verkoop. Na de zomer van 2019 start de bouw van dit project met 60 appartementen, 9 eengezinswoningen en hoge en lage bedrijfsruimtes aan de kade van de Derde Haven. Lees meer over het project op de website van www.dezuid.nl.

Herinrichting Houtrustweg

De Houtrustweg wordt opnieuw ingericht. Het gaat om het deel vanaf de Pluvierstraat tot aan het Zuiderstrandtheater.  

De weg wordt opgehoogd en verbreed. Aan de zijde van Duindorp komen bredere stoepen, een fietspad in 2 richtingen en 1 rijbaan met parkeerstroken. Daartussen komen groenstroken.

De vernieuwde Houtrustweg wordt een 50 km weg en krijgt asfalt in plaats van klinkers. De werkzaamheden voor deze herinrichting staan gepland voor augustus 2019 – juni 2020. Aan de kant van het Norfolkterrein is een tijdelijke bouwweg aangelegd. Tijdens het werk aan de Houtrustweg wordt deze weg ook gebruikt om van en naar het strand te komen.  Voor meer informatie over het project: www.denhaag.nl/bereikbaarheid 

Impressie van de nieuwe Houtrustweg
Impressie van de nieuwe Houtrustweg

Zeezicht

Aan de Hellingweg, bij De Kom realiseert bouwbedrijf Stebru het project Zeezicht. Zeezicht wordt een gebouw van 40 meter hoog met 44 huurwoningen, commerciële ruimte op de begane grond en een parkeerkelder met 51 parkeerplaatsen en bergingen. Op het dak van de ondergrondse parkeergarage wordt een duinlandschap aangelegd. Stebru begint binnenkort met bouwen. Kijk voor meer informatie op www.stebru.nl.  

Zeezeilhaven

De Kom is in overleg met de gebruikers opnieuw ingericht. Zo is er een directe toegang gemaakt naar de slipway voor de zeilboten van het topzeilcentrum. Langs De Kom, voor het project Zeezicht is een wandelpad aangelegd.

De kade van de Hellingweg aan de zijde van de Tweede Haven is aangepast. Tijdens evenementen is hier nu extra parkeerruimte voor het parkeren van trailers. In de Tweede Haven is een extra (flexibele) steiger aangelegd voor schepen die op doorreis zijn.

Entreegebouw Innoport

Dit voormalig hoofdkantoor van de Norfolkline is omgebouwd. Met op de begane grond bedrijfsruimte voor innovatieve bedrijven, zoveel mogelijk gericht op de maritieme sector. Op de verdiepingen zijn woningen.

Beeldkwaliteitsplan

De gemeente heeft een beeldkwaliteitsplan gemaakt voor het Noordelijk Havenhoofd en het Norfolkterrein. Hierin staan regels voor hoe de nieuwe bebouwing en de omgeving eruit moeten zien. De vergunningaanvragen voor bouwplannen op het Noordelijk Havenhoofd en het Norfolkterrein worden hieraan getoetst. De plannen voor de inrichting van de openbare ruimte worden ook getoetst aan het beeldkwaliteitsplan.

Busverbinding

Tussen station Den Haag Centraal en het Zuiderstrandtheater op het voormalig Norfolkterrein rijdt bus 28 van de HTM. Daar mee heeft de nieuwe woonwijk een goede aansluiting op het openbaar vervoer.

Bedrijfsverzamelgebouw en hotel

Met het plan ‘Scheveningse Kaai’ realiseert het bedrijf Vastint Hospitality een bedrijfsverzamelgebouw voor maritieme bedrijvigheid en een hotel aan de Dr. Lelykade in de Tweede Haven. Op de kop van de Dr. Lelykade naast ‘de Pijp’ komt de foyer van het nieuwe hotel. Het hotel met 144 kamers wordt boven de plint met de bedrijven gebouwd. Ook komt er  langs de Zeesluisweg - een parkeerdek op het dak van de bedrijfsruimtes. In 2019 wordt begonnen met de bouw. Kijk voor meer informatie op de website van vastint.eu.

Economie Scheveningen Haven

De gemeente heeft de 'Agenda voor Scheveningen Haven' geschreven. Doelen in de agenda zijn:

 • groei van de economie
 • groei van de werkgelegenheid
 • ruimte voor ondernemers

De gemeente richt zich daarbij op innovatieve ondernemers actief in de visserij, de watersport, havengebonden dienstverlening en offshore-support. De 'Agenda voor Scheveningse Haven' en meer, staat beschreven in Scheveningen Haven is en blijft haven (RIS281550).

Innovatieve bedrijven gezocht

Bedrijven zorgen voor banen. De gemeente zoekt daarom bedrijven die willen uitbreiden of zich willen vestigen in Scheveningen Haven. De gemeente bespreekt met geïnteresseerde bedrijven de wensen en mogelijkheden. Heeft u interesse? Stuur een e-mail voor het maken van een afspraak naar: scheveningenhaven@denhaag.nl.

Meer informatie

Scheveningen Haven (video op het YouTube-kanaal van de gemeente)

Gepubliceerd: 16 april 2019Laatste wijziging: 9 september 2019