Opruimen achtergelaten fietsen in uw buurt

Achtergelaten fietsen zijn een grote ergernis voor bewoners. Er blijft te weinig stallingsruimte over voor fietsen die wel worden gebruikt. Bovendien zijn achtergelaten, soms ook kapotte, fietsen op straat een rommelig gezicht. De gemeente ruimt in 2020 in alle wijken achtergelaten fietsen op.

Een fiets mag niet langer dan 28 dagen ongebruikt op straat blijven staan anders wordt de fiets opgeruimd. U kunt zelf ook iets doen om uw buurt schoon te houden zoals een achtergelaten fiets melden bij de gemeente.

Achtergelaten fietsen opruimen per buurt

Toezichthouders gaan per buurt op zoek naar achtergelaten fietsen.

 • Iedere fiets krijgt een gele krijtstreep op een van de banden en wordt gefotografeerd.
 • Als de fiets gebruikt wordt, verdwijnt de krijtstreep.
 • Als de fiets er na 28 dagen nog ongebruikt met krijtstreep op de band staat, wordt deze gefotografeerd en plakt de toezichthouder een besluitlabel op de fiets.
 • Als de fiets er 3 dagen later nog staat, wordt hij verwijderd. Het Fietsdepot Haaglanden (zie www.fietsdepothaaglanden.nl) slaat deze 2 weken op.
 • Fietseigenaren kunnen met het tonen van een eigendomsbewijs of een passende fietssleutel en tegen betaling van € 25 hun fiets weer meenemen.
 • Fietsen worden op het fietsdepot maximaal 2 weken bewaard.
 • Niet opgehaalde fietsen worden verkocht of vernietigd.
Fiets met krijtstreep op de band

In de ene buurt staan meer achtergelaten fietsen dan in de andere. Daarom zijn sommige buurten 1 keer per jaar aan de beurt en andere buurten 2 keer per jaar. Ook gaan de toezichthouders om de 5 weken in alle buurten fietsen controleren waarover bewoners een melding hebben gedaan.

Wanneer is uw buurt aan de beurt? (PDF, 87,2 kB)

Iedere fiets kan een achtergelaten fiets zijn

U herkent een achtergelaten fiets vaak aan:

 • stof en viezigheid op het zadel
 • een kapot zadel
 • een verroeste ketting of onkruid dat door het frame of een wiel groeit
 • verroeste wielen
 • ontbrekende onderdelen

U kunt helpen

Meld een achtergelaten fiets via:

Toezichthouders gaan ook in alle stadsdelen meldingen van bewoners van achtergelaten fietsen controleren. Zo zijn alle stadsdelen 1 keer per 5 weken aan de beurt. Zie onderstaande planning.

Weeknummer Locatie meldingen
2, 7, 12, 17, 22, 27, 32, 37, 42, 47 Laak en Leidschenveen-Ypenburg
3, 8, 13, 18, 23, 28, 33, 38, 43, 48 Scheveningen en Haagse Hout
4, 9, 14, 19, 24, 29, 34, 39, 44, 49 Segbroek en Loosduinen
5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50 Centrum
6, 11, 16, 21, 26, 31, 36, 41, 46, 51 Escamp

Op sommige plekken in de binnenstad geldt een andere regeling. Hier krijgen fietsen die langer dan 7 dagen in een vak of rek staan een label. Kijk voor meer informatie bij Handhaving achtergelaten fietsen in de binnenstad.

Uw oude fiets wegbrengen

Rijdt uw fiets nog prima maar wilt u ervan af? Breng uw fiets dan naar een kringloopwinkel. Op de website www.allekringloopwinkels.nl vindt u een overzicht van kringloopwinkels in Den Haag. Is uw oude fiets geen opknapbeurt meer waard? Breng de fiets dan naar een afvalbrengstation. Of maak een afspraak om uw fiets als grofvuil te laten ophalen.

Uw fiets stallen

  Meer informatie

  Gepubliceerd: 13 december 2018Laatste wijziging: 14 september 2020