Handhavers dragen bodycams

Soms ontstaan er onveilige situaties waarbij mensen agressief worden naar handhavers in de stad. Om ervoor te zorgen dat handhavers hun werk veilig kunnen doen is in 2020 besloten om bodycams toe te voegen aan de standaarduitrusting van een handhaver. De bodycam is een kleine draagbare camera op het uniform.

Alleen opname bij dreiging

De handhaver start alleen een opname als er sprake is van een dreigende situatie voor de handhaver zelf. Daarbij geeft hij altijd 2 mondelinge waarschuwingen en start pas daarna de opname. De bodycam staat wel altijd ‘stand-by’.

Beelden worden veilig opgeslagen

Alle opnames op de bodycam worden versleuteld opgeslagen. Daardoor kan niemand de beelden ter plekke bekijken of verwijderen. Na de dienst van de handhaver worden de opnames overgezet op een veilige omgeving. De opnames worden na 4 weken automatisch verwijderd. Tenzij ze nog nodig zijn voor een aangifte of klacht.

Bodycam op het uniform van een handhaver
Bodycam op het uniform van een handhaver

Bekijken van beelden

De gemeente gaat veilig met de beelden om. Ze houdt zich daarbij aan de regels voor persoonsgegevens en privacy. Bent u zelf gefilmd met een bodycam? Dan mag u opnames die van u zijn gemaakt bekijken. U kunt hiervoor het formulier 'Verzoek tot inzage' gebruiken. Lees meer over privacy en uw inzagerecht op de pagina Verklaring inzake Gegevensbescherming.

Formulier Verzoek tot inzage in verband met het gebruik van bodycam-opnamen (PDF, 118,8 kB)

Alleen gebruikt bij aangifte of klacht

Opnames mogen alleen worden gebruikt bij een aangifte of klacht. Op de pagina Klachten, bezwaar, beroep en compliment leest u meer over het indienen van een klacht.

Bij een aangifte mag de politie de opnames in beslag nemen. De politie kan de opnames gebruiken voor het opsporingsonderzoek.

Zie ook: Handhavers in Den Haag

Gepubliceerd: 16 oktober 2019Laatste wijziging: 1 september 2020