Terrassenbeleid

De gemeente heeft het terrassenbeleid vanaf maart 2020 veranderd. Het beleid sluit nu nog beter aan bij de wensen van ondernemers en inwoners van de stad. Ondernemers krijgen meer mogelijkheden voor het inrichten van de terrassen. Dit moet zorgen voor een levendigere en gezelligere stad.

In de Kaderbrief soepeler terrassenbeleid (RIS 304798) heeft de gemeente voorgesteld om een aantal regels
aan te passen. Inwoners van Den Haag staan ook achter een soepeler terrassenbeleid. Dat blijkt uit gesprekken die de gemeente met hen had. Bekijk welke beleidsregels sinds maart 2020 eenvoudiger zijn geworden in het terrassenbeleid.

Terrassen

Terrasafscheidingen

Horecaondernemers mogen terrasafscheidingen als beschutting tegen de wind nu ook evenwijdig aan de gevel plaatsen. Daarvoor is voldoende steun bij de inwoners van de stad. Voorwaarde is dat de terrassen hun open karakter behouden. Eerder werd een terrasafscheiding alleen goedgekeurd wanneer deze haaks op de gevel stond. De gemeente stelt daarnaast nog een paar extra eisen. Zo moeten evenwijdig geplaatste terrasafscheidingen bijvoorbeeld helemaal doorzichtig zijn. Ook zijn plantenbakken niet toegestaan.

Terras voor eigen gevel

Een terras mag alleen recht voor de gevel staan van de horecazaak die erbij hoort. Sommige horecazaken hebben daardoor geen of een heel klein terras. Deze horecaondernemers kunnen onder voorwaarden afwijken van deze regel.

Terraspleinen gebruiken als terrasruimte

Horecazaken mogen niet gebruikte ruimte op een terrasplein gebruiken als terrasruimte. Dit moet wel in overleg met de andere horecaondernemers op het terrasplein gebeuren. Eerder mochten horecazaken op deze pleinen alleen een terras voor de eigen horecazaak plaatsen. Dit zorgde soms voor lege plekken op het plein.

De gemeente ziet de volgende pleinen als terrasplein:

 • Plein
 • Plaats
 • Grote Markt
 • Anna Paulownaplein
 • Kurhausplein
 • Driehoekjes
 • Visbanken
 • Rabbijn Maarssenplein
 • Stationsweg tussen Oranjelaan en Stationsplein

Terrassen op parkeerplaatsen

In 2018 en 2019 heeft de gemeente proeven gedaan met het plaatsen van terrassen op parkeerplaatsen. In de straten waar de proef een succes was, doet de gemeente onderzoek naar de parkeerdruk. Ook onderzoekt de gemeente of bewoners het eens zijn met het plaatsen van een parkeerplaatsterras in hun straat. Zo wordt duidelijk of er meer straten geschikt zijn voor een parkeerplaatsterras.

Digitaal terrasloket

Bent u horecaondernemer? Dan kunt u vanaf 1 maart digitaal uw melding doen of een vergunning voor een terras aanvragen. Dit doet u via de pagina Terras op de openbare weg plaatsen.

Meer informatie

Bekijk de regelgeving en aangepaste beleidsregels in de bestuurlijke stukken:

  Gepubliceerd: 4 maart 2020Laatste wijziging: 18 augustus 2022