Verstandig hout stoken en barbecueën

Door het stoken van hout en houtskool komt er veel fijnstof in de lucht. In grote steden zoals Den Haag zorgt het stoken van hout voor meer luchtvervuiling dan het verkeer.

Belangrijke informatie:

Mensen met longklachten of gevoelige luchtwegen hebben er vaak last van als de buren hout stoken. Wilt u uw buren helpen? Zet ze dan niet in de rook en laat uw houtkachel, open haard, barbecue of vuurkorf liever uit.

Wanneer de open haard of houtkachel 1 uur brandt, brengt dat 5 keer meer fijnstof in de lucht dan 1 uur autorijden in de stad. Wanneer u uw open haard of houtkachel minder vaak gebruikt, levert dat al een belangrijke bijdrage aan schonere lucht.

Stookt u buiten een vuurtje of gaat u barbecueën? Er zijn veel manieren om dat zo schoon mogelijk te doen. Zo voorkomt u gezondheidsklachten voor uzelf en uw buren.

 • Bij ongunstige weersomstandigheden zoals weinig wind en mist, blijft rook langer hangen. Met een stookalert roept het RIVM (Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu) mensen op om dan geen hout te stoken. U kunt zich aanmelden voor dit alert. U krijgt dan een e-mail als er een stookalert wordt afgegeven. Kijk voor meer informatie op rivm.nl/stookalert.

Gezondheidsrisico’s

Het inademen van fijnstof kan zorgen voor hartklachten en klachten aan de luchtwegen. Lees meer over de gezondheidsrisico’s van houtstook op de website van de GGD.

Tips

De gemeente geeft u graag tips om zo schoon mogelijk te stoken, barbecueën en uw vuurkorf te gebruiken.

Tips voor verstandig hout stoken 

 • Let bij het kopen van een open haard of houtkachel op de hoeveelheid warmte die de kachel afgeeft (het rendement) en de grootte van de kamer waarin hij komt te staan.  Vaak volstaat een kleinere kachel. Vraag advies aan het bedrijf waar u de kachel koopt.

 • U kunt beter niet stoken bij mistig of windstil weer. Rookgassen blijven dan in en om het huis hangen. Dit is schadelijk voor uw gezondheid.

 • Kurkdroog hout brandt beter en geeft minder gezondheidsrisico’s dan vochtig hout. U herkent droog hout aan scheuren en loszittend schors. Met een  vochtmeter kunt u zien of het hout droog genoeg is. Nat hout stoken is schadelijk voor uw gezondheid en het milieu, geeft minder warmte af en zorgt voor meer roetaanslag in uw schoorsteen. Het stoken van geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout en sloophout, multiplex of spaanplaat is wettelijk verboden. Hierbij kunnen namelijk (zeer) schadelijke stoffen vrijkomen.

 • Zet bij het stoken van de houtkachel de klep naar de schoorsteen en de schuif van de kachel helemaal open. Een goede houtkachel heeft een regelbare klep om de toevoer van lucht te regelen. Wordt het vuur te heet? Leg dan minder hout op het vuur en verminder niet de luchttoevoer. Als u dat doet verbrandt het hout niet volledig en komen er meer schadelijke stoffen vrij dan bij volledige verbranding. Het is goed om de ruimte waar u stookt te ventileren. Een houtvuur verbruikt namelijk veel zuurstof. Zet daarom altijd een raam of deur op een kier, dan krijgt u voldoende frisse lucht.

 • Steek blokken in de houtkachel of open haard van bovenaf aan. Zo ontstaat er minder rook.

 • U kunt zelf controleren of u goed stookt. Bekijk de kleur van de rook die uit uw schoorsteen komt. Ziet u geen kleur, dan heeft het vuur een goede verbranding. Ziet u witte, grijze, zwarte of blauwe rook, dan heeft uw houtvuur een slechte verbranding. Ook de kleur van de vlam in de houtkachel is belangrijk. Heldergeel is goed. Het kachelruitje blijft dan ook beter schoon. Een oranje, onregelmatige vlam betekent een slechte verbranding van het hout. U kunt de verbranding verbeteren door meer lucht toe te voeren.

 • Advies: laat het vuur vanzelf uitbranden. Als u een houtvuur probeert te doven door de luchttoevoer te verminderen, verbrandt het hout niet meer volledig. Er komen dan meer schadelijke stoffen vrij. U kunt het vuur dus beter brandend uit laten gaan met de luchtschuif van de kachel open.
 • Een schone schoorsteen voert de rook goed af. Laat uw schoorsteen daarom minstens 1 keer per jaar vegen door een erkend vakman. Kijk voor meer informatie op de website schoorsteenveger.nl.

 • Het is verstandig om uw schoorsteen en rookkanaal goed te isoleren en te zorgen voor een schoorsteen die past bij de grootte van uw open haard of houtkachel. Een passende en goed geïsoleerde schoorsteen voert de rook op de juiste manier af. Als u twijfelt of uw schoorsteen geschikt is voor uw open haard of houtkachel, vraag dan een installateur om advies. Als de schoorsteen niet hoog genoeg, kan dat flinke overlast van rook geven. Ook een regenkap kan overlast veroorzaken, doordat de rook er onder kan blijven hangen. Vervang een regenkap daarom door een ‘gek’ of deflectorkap, zodat de rookgassen ongehinderd de schoorsteen uit kunnen.

Tips voor het gebruik van de barbecue of vuurkorf

 • Bepaal voordat u het vuur aansteekt de windrichting en waarschuw buren die er last van kunnen krijgen. Dan kunnen zij op tijd hun ramen sluiten.
 • Gebruik droog hout voor de vuurkorf. Dit zorgt voor minder uitstoot en minder gezondheidsrisico’s dan het stoken van vochtig hout. Droog hout herkent u aan een loszittende schors en scheuren aan de zijkant. U kunt het ook controleren met een vochtmeter.
 • Kokosbriketten of kokoskooltjes zijn een duurzaam alternatief voor houtskool. De briketten branden langer dan houtskool, roken minder en stinken niet. Kokoskooltjes zijn gemaakt van de schaal van kokosnoten. Dat is een product dat overblijft bij de verwerking van kokosnoten. Dus er zijn geen bomen voor gekapt.
 • Steek blokken in de vuurkorf of terrashaard van bovenaf aan. Zo ontstaat er minder rook.
 • Wilt u toch graag barbecueën op houtskool? Maar woont u in een dichtbebouwd gebied of is uw tuin onderdeel van een gesloten binnentuin? Ga dan naar een barbecueplaats. De gemeente heeft hiervoor een aantal plaatsen in parken aangewezen. Meer informatie vindt u op de pagina Barbecueën in Den Haag.

Alternatieven

Wilt u een open haard of houtkachel aanschaffen? Kijk dan eerst naar andere manieren om uw woning te verwarmen of warm te houden. Bijvoorbeeld:

 • isolatiewarmtepomp

 • zonnepanelen

 • infraroodpanelen

 • pelletkachel: deze is veel schoner dan een houtkachel of open haard, maar stoot meer fijnstof uit dan verwarming met gas of stroom. Een juiste installatie, goede rookafvoer, goed onderhoud, genoeg luchtaanvoer en gebruik van goedgekeurde pellets zijn noodzakelijk om de negatieve effecten van een pelletkachel te beperken

 • elektrische terrashaard of barbecue

Overlast

Heeft u last van de rook van de open haard, houtkachel of barbecue van uw buren? Probeer er samen uit te komen. Maak aantekeningen wanneer u last heeft van de rook en vraag uw buren bij te houden wanneer zij stoken. Komt u er samen niet uit, dan kunt u uw woningcorporatie of de gemeente vragen om te bemiddelen. Kijk voor meer informatie op Woonoverlast melden.
Op de website van Milieu Centraal vindt u tips om overlast van hout stoken te bespreken..

Meer informatie

 • Vraag de brochure 'Verstandig hout stoken' aan. Stuur hiervoor een e-mail naar schoonstoken@denhaag.nl.
 • Informatie over gezond wonen vindt u op de website van GGD Haaglanden gezond wonen.
Bekijk de video Zo steek je veilig je houtkachel aan (YouTube-kanaal van de gemeente)

  Gepubliceerd: 14 december 2020Laatste wijziging: 19 april 2022