Energietoeslag aanvragen

Heeft u moeite om de energiekosten te betalen? Op deze pagina kunt u de Energietoeslag 2023 aanvragen.

Hoe werkt het

Heeft u vorig jaar energietoeslag ontvangen? En is uw situatie niet veranderd? Dan heeft u de energietoeslag waarschijnlijk al op uw rekening gekregen.

Is uw situatie niet veranderd, maar heeft u de energietoeslag nog niet automatisch gekregen? Waarschijnlijk mist de gemeente dan nog informatie. Bijvoorbeeld over uw inkomen. Deze informatie heeft de gemeente nodig om te bepalen of u recht heeft op de energietoeslag. De gemeente doet haar best om u zo snel mogelijk te laten weten of u de energietoeslag automatisch krijgt. Wilt u hier niet op wachten? Doe dan zelf een aanvraag op deze pagina.

Heeft u geldzorgen? Maak dan een gratis afspraak met een medewerker van Helpdesk Geldzaken. Dat kan ook als u geen recht heeft op de energietoeslag.

Krijgt u de energietoeslag niet automatisch? En heeft u er misschien wel recht op? Doe dan zelf een aanvraag. Op deze pagina leest u hoe u dat doet. Aanvragen kan tot en met 30 juni 2024.

Heeft u een aanvraag gedaan? En heeft u de nodige documenten meegestuurd via het formulier? Dan hoeft u deze niet meer via e-mail te sturen. De gemeente neemt contact met u op als dat nodig is.

Wat is het

De energietoeslag is extra geld om u te helpen uw energierekening te betalen. Het is een gift (geld dat u niet hoeft terug te betalen). Uw netto-inkomen bepaalt of en hoeveel energietoeslag u krijgt.

Voor wie

De energietoeslag is voor huishoudens met een inkomen tot en met 150 % van de bijstandsnorm. U moet voldoen aan alle voorwaarden.

 • Heeft u een inkomen tot en met 130 % van de bijstandsnorm? Dan krijgt u € 800.
 • Heeft u een inkomen tussen 130 % en 150 % van de bijstandsnorm? Dan krijgt u € 400.

De hoogte van de energietoeslag verschilt per gemeente. Den Haag kiest ervoor om meer mensen energietoeslag te geven.

Bekijk de bedragen van de bijstandsnormen onder het kopje voorwaarden.

U heeft een uitkering

Krijgt u een uitkering van de gemeente of de SVB? Bijvoorbeeld PW (bijstand), IOAZ, IOAW of AOW met AIO? Of krijgt u kwijtschelding van de gemeentebelasting? Dan heeft u de energietoeslag al gekregen. Heeft u de energietoeslag nog niet gekregen? Doe dan een aanvraag op deze pagina.

U bent ondernemer

Bent u ondernemer? En heeft u de afgelopen 3 maanden een netto maandinkomen uit eigen bedrijf van maximaal € 1.739 als alleenstaande (ouder) of maximaal € 2.483 als gezin? Dan kunt u de energietoeslag aanvragen.

U heeft een schuldregeling

Ligt er beslag op uw inkomen? Of heeft u een schuldregeling bij de gemeente? Dan heeft u de energietoeslag waarschijnlijk al gekregen. Heeft u de energietoeslag nog niet gekregen? Doe dan een aanvraag op deze pagina.

U bent student

Studenten kunnen geen energietoeslag aanvragen bij de gemeente. Bent u uitwonend student met een aanvullende beurs? Dan ontvangt u in januari 2024 van DUO.nl(Externe link) een vergoeding voor energiekosten van € 400. Krijgt u geen vergoeding of heeft u ondanks de vergoeding van DUO nog problemen met de hoge energiekosten? Dan kunt u misschien bijzondere bijstand aanvragen.

Voorwaarden

U kunt energietoeslag aanvragen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • U bent 21 jaar of ouder.
 • U heeft de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfstitel.
 • U woont in Den Haag en bent de hoofdbewoner van de woning waarin u woont.
 • U heeft een huur- of koopcontract op uw eigen naam van de woning waarin u woont.
 • Uw netto-inkomen is maximaal 150 % van de bijstandsnorm die voor u geldt. Bekijk de bedragen hieronder.

Netto-inkomen

Uw netto-inkomen is het bedrag dat u overhoudt nadat de belasting eraf gehaald is. Ligt er beslag op uw inkomen? Of heeft u een schuldregeling WSNP? Haal het aflosbedrag van uw inkomen af om uw netto-inkomen te berekenen.

 • Heeft u een netto-inkomen tot en met 130 % van de bijstandsnorm? Dan krijgt u € 800.
 • Heeft u een netto-inkomen tussen 130 % en 150 % van de bijstandsnorm? Dan krijgt u € 400.
Situatie Energietoeslag € 800:
uw netto-inkomen vanaf 1 juli 2023 is maximaal
Energietoeslag € 400:
uw netto-inkomen vanaf 1 juli 2023 is maximaal
Alleenstaande (ouder) € 1.507 € 1.739
Alleenstaande (ouder) AOW-leeftijd € 1.793 € 2.069
Gezin € 2.152 € 2.483
Gezin, 1 of beide partners AOW-leeftijd € 2.443 € 2.818

 • loon dat u krijgt van een werkgever
 • uitkering van UWV, de gemeente, de SVB of een andere organisatie
 • inkomen uit eigen bedrijf
 • inkomen uit verhuur van een (deel van de) woning, grond of gebouwen (vastgoed)
 • kinder- en partneralimentatie
 • pensioen
 • vermogen (alleen als u geen ander inkomen heeft en van uw vermogen leeft)
 • als dat voor u geldt: het inkomen van uw partner

U bent partners als u:

 • getrouwd of geregistreerd partners bent
 • op hetzelfde adres woont en:
  • samen een huishouden heeft
  • ex-echtgenoten of ex-partners bent
  • samen een kind heeft, het kind van uw partner heeft erkend of uw partner uw kind heeft erkend
  • u ergens anders als partners geregistreerd staat (bijvoorbeeld bij de Belastingdienst of als meeverzekerde bij een zorgverzekering)

 • het inkomen van kinderen die bij u wonen
 • toeslagen van de Belastingdienst
 • kinderbijslag van de SVB

Nodig bij uw aanvraag

Stuur bij uw aanvraag mee:

 • kopie van uw laatste bankafschrift of een foto van uw bankpas
 • kopie van uw geldige identiteitsbewijs (Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart), of een kopie van uw verblijfsvergunning (voor- en achterkant)

Als de gemeente nog andere documenten nodig heeft, neemt zij contact met u op.

Aanvragen

Geef eerst antwoord op de vragen hieronder. U komt dan vanzelf bij het aanvraagformulier als u recht heeft op de energietoeslag. Let op: houd de inloggegevens van uw DigiD bij de hand!

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen?

De medewerkers van de Servicepunten XL, Advies en Informatiebalies en Helpdesk Geldzaken helpen u graag. Loop langs of kijk op Servicepunt XL en Helpdesk Geldzaken of u een afspraak moet maken.

U kunt daar een papieren aanvraagformulier invullen. Neem wel de volgende documenten mee:

 • kopie van uw laatste loonstrook (van al uw inkomsten)
 • kopie van uw laatste bankafschrift of een foto van uw bankpas
 • kopie van uw geldige identiteitsbewijs (Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart), of een kopie van uw verblijfsvergunning (voor- en achterkant)

Goed om te weten

Heeft u recht op de energietoeslag? Dan is de vergoeding een gift. U hoeft deze niet terug te betalen.

Heeft u eind 2022 een vooruitbetaling van € 500 gekregen? Ook als u dit jaar geen recht heeft op de Energietoeslag 2023 is dit bedrag een gift. U hoeft die dus niet terug te betalen.

Ligt er beslag op uw inkomen? Of heeft u een minnelijke schuldregeling via de gemeente of een wettelijke schuldregeling via de rechtbank (MSNP/WSNP)? Bereken uw netto-inkomen door het beslag of de aflossing van uw inkomen af te halen.

Twijfelt u of een telefoontje, mailtje of appje van de gemeente komt? Of heeft u hulp nodig? Bel de Klantenservice via (070) 353 75 00. Dat kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur.

Krijgt u een bericht over de energietoeslag?

Dit is het advies:

 • Krijgt u een app of sms? Dan heeft u te maken met een oplichter. Klik nergens op. Verwijder het bericht direct.
 • Krijgt u een e-mail? Controleer of het e-mailadres eindigt op @denhaag.nl. Is het e-mailadres anders? Dan komt de e-mail mogelijk van een oplichter. Klik nergens op. Verwijder de mail direct.
 • Wordt u gebeld, maar heeft u geen energietoeslag aangevraagd? Of brief van de gemeente ontvangen? Dan is de beller mogelijk een oplichter. Geef geen gegevens. Verbreek de verbinding direct.

U betaalt geen belasting over de energietoeslag. U hoeft de toeslag niet op te geven bij uw belastingaangifte.

Er zijn verschillende websites met informatie over de energietoeslag. Op deze websites staat niet altijd de goede informatie over de energietoeslag in Den Haag. Op Denhaag.nl/energietoeslag vindt u altijd de nieuwste informatie.

Er zijn websites die u willen helpen met het aanvragen. Hier vragen zij soms geld voor. Aanvragen via denhaag.nl is altijd gratis. Heeft u hulp nodig? Bel onze klantenservice op (070) 353 75 00. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Bent u tussen de 18 en 21 jaar? Dan kunt u individuele bijzondere bijstand voor de Tegemoetkoming Haagse Energiekosten aanvragen als:

 • u een eigen huur- of koopcontract heeft
 • uw inkomen lager is dan 150% van de bijstandsnorm
 • u kunt laten zien dat uw ouders niet in staat zijn om aan hun onderhoudsplicht te voldoen

Kijk voor meer informatie over bijzondere bijstand op denhaag.nl/bijzonderebijstand.

Kijk voor tips op:

Heeft u geen recht op de energietoeslag? Maar heeft u wel geldzorgen? Maak dan een afspraak met Helpdesk Geldzaken. Bel (070) 353 61 88.

Bent u ondernemer? Maak dan een afspraak bij de Sociaal Raadslieden. Of bij de Klantenservice SZW via telefoonnummer (070) 353 75 00.

De gemeente heeft verschillende regelingen om u te helpen: Ooievaarsregelingen. Zoals de Ooievaarspas, de Haagse zorgverzekering, bijzondere bijstand bij onverwachte kosten, tegemoetkoming kinderopvang en een gratis identiteitskaart voor jongeren. Bekijk alle ooievaarsregelingen.

Contact

Heeft u vragen over deze en andere regelingen? Dan kunt u contact opnemen met SZW.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070