Erkenning kind na de geboorte

Als u een kind erkent, wordt u wettelijk de ouder van het kind. Had u het kind nog niet erkend voor de geboorte? Dan kan het ook later nog. Erkennen kan tijdens het hele leven van het kind. Ook als het 18 jaar of ouder is.

U kunt een kind erkennen zolang het kind maar 1 juridische ouder heeft. U wordt dan wettelijk de 2e ouder. Dat kan bijvoorbeeld als u en de moeder niet getrouwd zijn, of geen geregistreerd partnerschap hebben.

Bent u op het moment van de geboorte getrouwd of geregistreerd partner, dan hoeft u het kind niet te erkennen: u wordt automatisch de 2e ouder.

  • Bent u de erkenner? Dan komt u zelf naar de afspraak.
  • Is het kind jonger dan 12 jaar? Dan heeft u toestemming nodig van de moeder (uit wie het kind is geboren).
  • Is het kind tussen de 12 en de 16 jaar? Dan heeft u toestemming nodig van de moeder én van het kind. Het kind komt mee naar de afspraak.
  • Is het kind 16 jaar of ouder? Dan heeft u alléén toestemming nodig van het kind. Het kind komt met u mee naar de afspraak. Het kind moet zelf laten weten van wie het de achternaam wil hebben.

Lees ook Begin externe link: welke voorwaarden gelden er als ik mijn kind wil erkennen?(Externe link), einde externe link. (Rijksoverheid.nl).

Aanwezigheid van de moeder

Soms moet de moeder (uit wie het kind is geboren) ook mee naar de afspraak. Dat moet als:

  • u een Begin link: achternaam wilt kiezen, einde link. voor een kind jonger dan 16 jaar. De gekozen achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders.
  • u allebei wilt dat alleen de moeder het ouderlijk gezag krijgt. Het maakt dan niet uit of het om erkenning van het 1e of een volgend kind gaat.

  • een geldig identiteitsbewijs van de erkenner
  • een geldig identiteitsbewijs van de moeder (uit wie het kind geboren is)
  • een geldig identiteitsbewijs van het kind, als het dat heeft
  • als het kind jonger dan 16 jaar is: een ingevuld formulier ‘Toestemming van de moeder voor erkenning’

Gebruik voor toestemming van de moeder dit formulier:

Formulier Toestemming van de moeder voor erkenning

(PDF, 11,4 KB)

Woonachtig in het buitenland

Woont u, of de moeder (uit wie het kind is geboren) of het kind in het buitenland? Of is het kind in het buitenland geboren? Dan heeft u misschien meer documenten nodig. Dit hoort u tijdens de afspraak.

Om een kind na de geboorte te erkennen, maakt u een afspraak bij een stadsdeelkantoor.

Gratis.

Als u aan alle voorwaarden voldoet, krijgt u direct een erkenningsakte.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070