Registreren voor inwoners van Sint Maarten, Aruba of Curaçao

Woont u op Aruba, Curaçao of Sint Maarten en heeft u de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u zich bij de gemeente Den Haag registreren als kiezer buiten Nederland.

Voorwaarden voor registratie als kiezer buiten Nederland

Tweede Kamer

U kunt zich registreren voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer als u:

• buiten Nederland woont en niet meer ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente
      • op het moment van de aanvraag de Nederlandse nationaliteit heeft
      • op het moment van de aanvraag 17 jaar of ouder bent. U kunt pas meedoen aan verkiezingen als u 18 jaar of ouder bent.
      • voldoet aan 1 van de volgende voorwaarden:

• U heeft 10 jaar in Nederland gewoond.
        • U bent werkzaam in Nederlandse openbare dienst.
        • Uw echtgeno(o)t(e)/partner/ouder is in Nederlandse openbare dienst en voert een gezamenlijke huishouding met u. Bij het opsturen van uw stem moet u dan een verklaring van openbare dienst meesturen met uw briefstembewijs, stembiljet en kopie legitimatiebewijs. Deze verklaring moet getekend zijn door de minister. Doet u dit niet? Dan is uw stem niet geldig. Dit geldt alleen als u of uw partner werkzaam is in openbare dienst.

Europees Parlement

U kunt zich registreren voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement als u:

• buiten Nederland woont en niet meer bent ingeschreven in een Nederlandse gemeente
      • op het moment van de aanvraag de Nederlandse nationaliteit heeft
      • op het moment van de aanvraag 17 jaar of ouder bent. U kunt pas stemmen als u 18 jaar of ouder bent.

Registreren als kiezer buiten Nederland

Hoe werkt het?

Registreren

Gemeente Den Haag
        Verkiezingen KBN
        Postbus 84 008
        2508 AA Den Haag
        Nederland

• U krijgt per e-mail een bevestiging als de gemeente uw registratieverzoek heeft ontvangen.
        • U krijgt een bevestiging van opname in het permanente register als de gemeente uw verzoek heeft verwerkt.

Weet u niet zeker of u staat geregistreerd als kiezer buiten Nederland?

Heeft u als kiezer buiten Nederland gestemd bij het referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) of de Europees Parlementsverkiezingen van mei 2019? Dan staat u geregistreerd als kiezer buiten Nederland. U ontvangt automatisch informatie en documenten die u nodig heeft om te kunnen stemmen bij de Tweede Kamerverkiezing van 17 maart 2021. U hoeft zelf niets te doen.

Heeft u zich vóór 1 april 2017 voor het laatst geregistreerd? Bijvoorbeeld bij de Tweede Kamerverkiezing van 2017? Dan moet u zich opnieuw registreren.  Weet u niet meer wanneer u zich heeft geregistreerd? Neem dan contact op met gemeente. De medewerkers kunnen controleren of u staat geregistreerd als kiezer.

Stemmen als kiezer buiten Nederland

Als kiezer buiten Nederland stemt u standaard per brief. Het briefstembewijs (de stempas voor kiezers buiten Nederland) wordt 12 weken voor een verkiezing via de post aan de Nederlandse vertegenwoordiging gestuurd. U moet het daar zelf komen ophalen. U krijgt een bericht wanneer uw briefstembewijs voor u klaarligt

Ongeveer 4 weken voor de verkiezing wordt het stembiljet verstuurd (dit is niet eerder klaar). U ontvangt het stembiljet per e-mail of post, afhankelijk van de keus die u heeft gemaakt bij uw registratie. Wanneer u voor de optie ‘post’ heeft gekozen, kunt het stembiljet ophalen bij de Nederlandse Vertegenwoordiging. Pas wanneer u het stembiljet heeft ontvangen, kunt u uw stem afgeven bij de vertegenwoordiging op Aruba, Curaçao of Sint Maarten.

Bekijk de video Permanente registratie kiezers buiten Nederland

Houd uw adres actueel

Bent u verhuisd of gaat u verhuizen? Geef uw nieuwe adres door.

Contact

Heeft u nog vragen? Neem contact op met unit Verkiezingen van de gemeente Den Haag.

Zie ook: Kiezers buiten Nederland

Gepubliceerd: 12 april 2019Laatste wijziging: 24 september 2020