Informatie voor politieke partijen

Hoe doet u als politieke partij mee aan de Tweede Kamerverkiezing? En mag u als politieke partij reclame maken?

Als uw partij nog niet eerder heeft meegedaan met de verkiezing, dan heeft u ondersteuningsverklaringen voor uw partij nodig. U heeft de verklaringen ook nodig als u de vorige Tweede Kamerverkiezing geen zetel heeft gehaald. Verder levert u een kandidatenlijst aan. U kunt publicatieborden van de gemeente gebruiken om reclame te maken voor uw politieke partij.

Ondersteuningsverklaring afleggen

Wilt u met uw politieke partij meedoen aan de Tweede Kamerverkiezing? En zit uw partij nog niet in de Tweede Kamer of heeft deze bij de vorige Tweede Kamerverkiezing geen zetels gehaald? Dan moet u voor de kieskring Den Haag 30 ondersteuningsverklaringen afleggen. Iedereen die kiesgerechtigd is, mag 1 ondersteuningsverklaring afleggen. Personen die een ondersteuningsverklaring afleggen moeten als kiesgerechtigde staan ingeschreven in Den Haag.

Wanneer en waar afleggen

U kunt vanaf 4 januari tot en met 1 februari 2021 (dag van de kandidaatstelling) een ondersteuningsverklaring afleggen. U doet dat bij de verkiezingsbalie in het stadhuis.

Hoe het werkt

U zorgt dat u een geldig legitimatiebewijs bij u hebt. Bij uw ondertekening controleert een ambtenaar of u als kiezer in de gemeente Den Haag staat ingeschreven. U mag de ondersteuningsverklaring ondertekenen bij de ambtenaar. Daarna geeft de ambtenaar de ondersteuningsverklaring een stempel. Een ondersteuner mag maximaal 1 verklaring ondertekenen. De ondersteuner geeft de verklaring zelf aan de persoon die de kandidatenlijst van de partij inlevert.

Download het Model Ondersteuningsverklaring op de website van de Rijkoverheid.

De kandidatenlijst maken

Voor uw politieke partij maakt u een lijst met kandidaten. U kunt de formulieren voor de kandidaatstelling downloaden via de website van de Kiesraad. Bij het invullen van de lijst en de formulieren kunt u de Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV) gebruiken. Van 28 december tot en met 1 februari kunt u de documenten ook ophalen bij de verkiezingsbalie in het stadhuis.

Wanneer en waar inleveren

Op maandag 1 februari 2021 is de kandidaatstelling voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer. U moet dan de kandidatenlijst en bijbehorende formulieren inleveren. Inleveren doet u bij het centraal stembureau (de Kiesraad) op 1 februari 2021 van 9.00 tot 17.00 uur. Het adres is: Zurichtoren, Muzenstraat 85, 2511 WB Den Haag.

Wilt u meer informatie over het inleveren van de kandidatenlijsten? Neem dan contact op met de Kiesraad, telefoon (070) 426 62 66 of e-mail: informatiepunt@kiesraad.nl.

Verkiezingsbalie

De ondersteuningsverklaring levert u in bij de speciale verkiezingsbalie in het stadhuis (Spui). U herkent de balie aan het woord ‘Verkiezingsbalie’ erboven. U kunt hiervoor een afspraak maken. Stuur een e-mail naar verkiezingen@denhaag.nl. U kunt ook bellen voor het maken van een afspraak, telefoon (070) 353 44 88. Natuurlijk kunt u ook zonder afspraak langskomen. Het kan voorkomen dat u even moet wachten. Door de coronamaatregelen mogen er minder bezoekers in de hal komen.

De verkiezingsbalie is open op:

 • maandag van 8.30 tot 17.00 uur

 • dinsdag van 8.30 tot 17.00 uur

 • woensdag van 8.30 tot 17.00 uur

 • donderdag van 12.00 tot 20.00 uur (Op donderdag 4 februari 2021 is de verkiezingsbalie open tussen 8.30 en 17.00 uur.)

 • vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur

Publicatieborden gebruiken

Reclame maken voor uw politieke partij is ook mogelijk in de stad. De gemeente plaatst publicatieborden op 53 plekken in Den Haag. Hierop zijn de campagneposters te zien.

Uw politieke partij krijgt van de gemeente te horen hoe en wanneer u de posters (digitaal) kunt aanleveren. De gemeente plaatst de borden en haalt ze uiterlijk een week na de verkiezing ook weer weg.

   Zie ook: www.denhaag.nl/verkiezingen

   Gepubliceerd: 24 december 2020Laatste wijziging: 14 januari 2021