Informatie voor politieke partijen

Hoe doet u als politieke partij mee aan de Tweede Kamerverkiezing? En mag u als politieke partij reclame maken?

Als uw partij nog niet eerder heeft meegedaan met de verkiezing, dan heeft u ondersteuningsverklaringen voor uw partij nodig. U heeft de verklaringen ook nodig als u de vorige Tweede Kamerverkiezing geen zetel heeft gehaald. Verder levert u een kandidatenlijst aan. U kunt publicatieborden van de gemeente gebruiken om reclame te maken voor uw politieke partij.

Kandidatenlijst maken

Voor uw politieke partij maakt u een lijst met kandidaten. U kunt de formulieren voor de kandidaatstelling downloaden via de website van de Kiesraad. Of gebruik bij het invullen van de lijst en de formulieren de Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV). Kijk voor meer informatie over OSV op de website van de Kiesraad.

Wilt u de formulieren voor de kandidaatstelling van de gemeente ontvangen? Mail dan naar verkiezingen@denhaag.nl.

Wanneer en waar inleveren

Op maandag 9 oktober 2023 is de kandidaatstelling voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer. U moet dan de kandidatenlijst en de formulieren die erbij horen inleveren. Lever de documenten in op 9 oktober 2023 van 9.00 tot 17.00 uur bij het centraal stembureau.

De Kiesraad is het centraal stembureau voor de Tweede Kamerverkiezing. Het adres is:
Zurichtoren
Muzenstraat 85
2511 WB Den Haag

Wilt u meer informatie over het inleveren van de kandidatenlijst? Neem dan contact op met de Kiesraad via telefoonnummer (070) 426 62 66. Of stuur een e-mail naar informatiepunt@kiesraad.nl.

Ondersteuningsverklaring afleggen

Wilt u met uw politieke partij meedoen aan de Tweede Kamerverkiezing? En doet uw partij voor het eerst mee aan de Tweede Kamerverkiezing? Of heeft deze bij de vorige Tweede Kamerverkiezing geen zetels gehaald? Dan moet u bij de kandidaatstelling per kieskring waar u wilt meedoen 30 ondersteuningsverklaringen inleveren.

Bij de gemeente Den Haag kunnen kiezers ondersteuningsverklaringen afleggen voor kieskring 12: gemeente Den Haag en kiezers buiten Nederland. Personen die een ondersteuningsverklaring afleggen, moeten als kiesgerechtigde staan ingeschreven in Den Haag. Of kiesgerechtigd zijn als Nederlander in het buitenland.

Wanneer en waar afleggen

Kiezers kunnen van 25 september tot en met 9 oktober 2023 (dag van de kandidaatstelling) een ondersteuningsverklaring afleggen. Ze doen dat bij de verkiezingsbalie in het stadhuis.

Het formulier Ondersteuningsverklaring kunt u downloaden op de website van de Rijksoverheid. Of maken met OSV.

    Publicatieborden gebruiken

    U kunt in de stad reclame maken voor uw politieke partij. De gemeente plaatst publicatieborden op 53 plekken in Den Haag. Hierop zijn de posters van de politieke partijen te zien.

    Voor de Tweede Kamerverkiezing werkt de gemeente samen met Image Building. Neem contact op met Image Building voor meer informatie.

        Gepubliceerd: 7 september 2023Laatste wijziging: 7 september 2023