Informatie voor politieke partijen

Hoe doet u als politieke partij mee aan de Europees Parlementsverkiezing? En mag u als politieke partij reclame maken?

Als uw partij nog niet eerder heeft meegedaan met de verkiezing, dan heeft u ondersteuningsverklaringen voor uw partij nodig. U heeft de verklaringen ook nodig als u de vorige Europees Parlementsverkiezing geen zetel heeft gehaald. Verder levert u een kandidatenlijst aan. U kunt publicatieborden van de gemeente gebruiken om reclame te maken voor uw politieke partij.

Kandidatenlijst maken

Voor uw politieke partij maakt u een lijst met kandidaten. U kunt de formulieren voor de kandidaatstelling downloaden via de Begin externe link: website van de Kiesraad(Externe link), einde externe link.. Of gebruik bij het invullen van de lijst en de formulieren de Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV). Kijk voor meer informatie over OSV op de Begin externe link: website van de Kiesraad(Externe link), einde externe link..

Wilt u de formulieren voor de kandidaatstelling van de gemeente ontvangen? Mail dan naar Begin link: verkiezingen@denhaag.nl, einde link. .

Wanneer en waar inleveren

De dag van de kandidaatstelling is op dinsdag 23 april 2024. Dan leveren de partijen die willen meedoen aan de verkiezing de nodige stukken aan bij het centraal stembureau. Kijk voor meer informatie op de Begin externe link: website van de Kiesraad(Externe link), einde externe link..

De Kiesraad is het centraal stembureau voor de Europees Parlementsverkiezing. Het adres is:

Zurichtoren
Muzenstraat 85
2511 WB Den Haag

Wilt u meer informatie over het inleveren van de kandidatenlijst? Neem dan contact op met de Kiesraad via telefoonnummer (070) 426 62 66. Of stuur een e-mail naar Begin externe link: informatiepunt@kiesraad.nl(Externe link), einde externe link..

Ondersteuningsverklaring afleggen

Wilt u met uw politieke partij meedoen aan de Europees Parlementsverkiezing? En doet uw partij voor het eerst mee aan de Europees Parlementsverkiezing? Of heeft deze bij de vorige Europees Parlementsverkiezing geen zetels gehaald? Dan moet u bij de kandidaatstelling 30 Begin externe link: ondersteuningsverklaringen(Externe link), einde externe link. inleveren.

Bij de gemeente Den Haag kunnen kiezers ondersteuningsverklaringen afleggen voor de Europees Parlementsverkiezing. Personen die een ondersteuningsverklaring afleggen, moeten als kiesgerechtigde staan ingeschreven in Den Haag. Of kiesgerechtigd zijn als Nederlander in het buitenland.

Wanneer en waar afleggen

Kiezers kunnen van 9 tot en met 23 april 2024 (dag van de kandidaatstelling) een ondersteuningsverklaring afleggen. Ze doen dat bij de verkiezingsbalie in het stadhuis.

Het Begin externe link: formulier Ondersteuningsverklaring(Externe link), einde externe link. kunt u downloaden op de website van de Rijksoverheid. Of maken met OSV.

Publicatieborden gebruiken

U kunt publicatieborden van de gemeente gebruiken om reclame te maken voor uw politieke partij.
De gemeente plaatst publicatieborden in Den Haag. Hierop zijn de posters van de politieke partijen te zien.

Voor de Europees Parlementsverkiezing werkt de gemeente samen met Begin externe link: Image Building(Externe link), einde externe link.. Neem contact op met Image Building voor meer informatie.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070