Naamswijziging

Wilt u uw achternaam of voornaam veranderen? Lees hoe u dit kunt doen.

U heeft in ieder geval de Nederlandse nationaliteit. Voor de overige voorwaarden kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid(Externe link).

Het veranderen van uw achternaam gaat anders dan het veranderen van uw voornaam.

Voornaam wijzigen

Wilt u uw voornaam officieel laten veranderen? Dan kunt u het beste contact opnemen met een advocaat omdat u dit verzoek bij de rechtbank moet indienen. Vragen over de voortgang van uw verzoek kunt u aan uw advocaat stellen.

Achternaam wijzigen

Wilt u uw achternaam laten veranderen? U kunt hiervoor een verzoek indienen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. De gemeente past achteraf uw gegevens aan in uw geboorteakte en in de Basisregistratie Personen (BRP).

  • U schrijft een verzoek aan het ministerie van Veiligheid en Justitie. U kunt hiervoor het aanvraagformulier naamswijziging gebruiken op de website van Dienst Justis(Externe link).
  • Van het ministerie ontvangt u een bevestiging met uitleg over de verdere procedure.
  • Het ministerie vraagt aan de gemeente (Publiekszaken) advies over uw verzoek.
  • Binnen 10 maanden neemt de minister van Veiligheid en Justitie een besluit over uw verzoek tot naamswijziging.
  • De geboortegemeente past uw gegevens aan op uw geboorteakte. Uw gegevens worden ook gewijzigd in de Basisregistratie Personen (BRP) van uw woongemeente.
  • Als de procedure is afgerond zijn bepaalde documenten niet meer geldig. Bijvoorbeeld uw paspoort of rijbewijs. U moet deze documenten dus opnieuw aanvragen.
  • Er is verschil tussen naamswijziging voor minderjarigen, naamswijziging voor meerderjarigen en naamswijziging vanwege psychische en/of lichamelijke gezondheid.
  • De minister van Veiligheid en Justitie doet uitspraak over uw verzoek tot wijziging van uw achternaam. De naamswijziging gebeurt met een Koninklijk Besluit. U ontvangt dit besluit zelf per post en als u in Nederland bent geboren krijgt ook uw geboortegemeente hierover bericht. Ook worden de gegevens verwerkt in de BRP.
  • Voor een buitenlandse akte zie de pagina: Buitenlandse akte inschrijven.

Publiekszaken van de gemeente past uw gegevens gratis aan in de BRP. De naamswijziging zelf kost wel geld. Na ontvangst van het verzoek laat het ministerie van Veiligheid en Justitie u weten hoeveel en hoe u moet betalen.

Zodra Publiekszaken het Koninklijk Besluit heeft ontvangen, worden uw gegevens eerst op uw geboorteakte aangepast en daarna ook in de BRP. In totaal duurt dit maximaal 4 tot 6 weken.

Een wijziging van uw achternaam is niet hetzelfde als een verzoek tot wijziging van naamgebruik in de BRP, bijvoorbeeld omdat u getrouwd of gescheiden bent. Hierover kunt u meer lezen bij Verandering naamgebruik aanvragen.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070