Grofvuil of tuinafval laten ophalen

Grofvuil brengt u zelf weg naar een afvalbrengstation bij u in de buurt. Lukt dit niet, maak dan een afspraak om het gratis op te laten halen. Sommige spullen zijn nog goed te gebruiken. Deze kunt u ook naar een kringloopwinkel brengen. 

Wie afval naast de container zet, kan van de gemeente een boete krijgen.

Wat wordt opgehaald?

De gemeente haalt grofvuil en groot tuinafval gratis op. Dit is:

 • Huishoudelijk afval dat niet in een container, minicontainer (kliko) of vuilniszak past. Of afval dat hiervoor te zwaar is. Zoals banken, kasten, wasmachines en stofzuigers.
 • Groot tuinafval dat niet in de gft-container past. Bijvoorbeeld snoeihout en takken.

Voor bouw- en sloopafval en papier en karton gelden andere regels:

   Aanbiedregels grofvuil en tuinafval

   Wilt u grofvuil of tuinafval gratis laten ophalen? Dit kan alleen als u een particulier bent (geen bedrijf). Houd rekening met de volgende regels.

   Waar en wanneer afval op straat zetten?

   • Zet uw grofvuil en tuinafval uiterlijk om 7.45 uur aan de weg. U mag het ook vanaf 22.00 uur op de avond voor de ophaaldag aanbieden.
   • Plaats het grofvuil of tuinafval op de stoep voor uw woning en zo dicht mogelijk bij de weg.
   • U bent verantwoordelijk voor het grofvuil of tuinafval dat u op straat zet totdat het is opgehaald. Zet u het verkeerd neer? Dan kunt u een boete krijgen.
   Zet uw afval niet bij (ondergrondse) containers neer. U kunt dan een boete krijgen. Is uw straat opengebroken? Bijvoorbeeld bij werkzaamheden? Bied dan uw grofvuil aan op een andere plek die wel bereikbaar is voor de ophaalwagen. Geef die plek duidelijk door bij het maken van een afspraak.

   Hoe biedt u het afval aan?

   Zo zorgt u ervoor dat uw afval veilig kan worden meegenomen:

   • Maak van planken, vloerbedekking en takken bundels van maximaal 1,5 meter lang.
   • Zet ijzer en metaal altijd apart. Dit wordt gescheiden ingezameld. Geef bij het maken van de afspraak door dat u ijzer of metaal aanbiedt.
   • Zorg ervoor dat er geen spijkers of andere scherpe voorwerpen uitsteken. Verwijder spijkers of sla ze plat.
   • Plak televisieschermen, monitoren en glas in deuren af om glasscherven te voorkomen.
   • Biedt u een fiets, brommer of kinderwagen aan als grofvuil? Hang er dan een label aan met de tekst 'ophalen grofvuil'.
   • De maximale doorsnede bij boomstammen is 20 centimeter.

   Wat kunt u niet als grofvuil aanbieden?

   Asbest, aarde, zand, accu's, chemisch afval, bielzen, brandblussers, drukhouders, dakbedekking, gasflessen, gastanks, gips, graszoden, kozijnen, puin, steen, toiletpotten, wastafels, teer en bouw- en sloopafval mag u niet als grofvuil aanbieden. Indien u dit wel doet riskeert u een boete (minimaal € 141). U kunt het meeste van dit soort afval brengen bij de afvalbrengstations.

   Afspraak maken of afzeggen

   U kunt een afspraak met of zonder DigiD maken. Is het ophaaladres niet hetzelfde als uw eigen adres? Kies dan voor afspraak maken zonder DigiD.

   Lees voor u een afspraak maakt voor het laten ophalen van grofvuil en tuinafval de aanbiedregels.

    Afspraak maken

    Afspraak afzeggen

    Wilt u een afspraak afzeggen? Dat kan tot 1 (werk)dag van te voren tot 10.00 uur. Bel hiervoor met 14 070. Afzeggen op de dag van de afspraak kan niet. De chauffeurs zijn dan al onderweg.

    Afval niet opgehaald?

    Heeft u een afspraak gemaakt en is uw grofvuil of tuinafval om 17.00 uur nog niet opgehaald? Of ziet u grofvuil of groot tuinafval op straat liggen? Maak dan een melding via het formulier melding openbare ruimte. Uw melding wordt binnen 3 werkdagen behandeld.

    Goed om te weten

    Spullen die nog goed bruikbaar zijn kunt u naar een kringloopwinkel of repaircafé brengen. Bijvoorbeeld werkende televisies, kleding of meubels. Kijk op allekringloopwinkels.nl. Of laat de spullen repareren, bijvoorbeeld bij een repaircafé.

    Zie ook