Grofvuil of tuinafval laten ophalen

Grofvuil en groot tuinafval zoals snoeihout en takken mogen niet bij het gewone huisvuil. U brengt het zelf weg naar een afvalbrengstation bij u in de buurt. Lukt dit niet? Maak dan een afspraak om het gratis op te laten halen.

Van 1 oktober tot en met 13 november 2020 rijdt de HMS de takkenroute. De gemeente haalt dan gratis uw snoeihout en takken op. U kunt hiervoor een afspraak maken. Zie 'Afspraak maken of afzeggen' hieronder.
De gemeente merkt dat veel Hagenaars aan het opruimen zijn. Er worden veel meer afspraken gemaakt via deze pagina. Dringend verzoek: merkt u dat het maken van een afspraak traag gaat? Stel dan het afspraak maken uit en probeer het op een later moment. Dank u wel.
Let op!
Wie afval naast de (ondergrondse) container zet, kan van de gemeente een boete krijgen.

Wat wordt opgehaald?

De gemeente haalt grofvuil en groot tuinafval gratis op. Grofvuil is huishoudelijk afval dat niet in een container, minicontainer (kliko) of vuilniszak past. Of afval dat hiervoor te zwaar is. Er zijn 3 soorten:

 • Groot tuinafval dat niet in de gft-container past. Bijvoorbeeld snoeihout en takken.
 • Brandbaar afval, zoals een bankstel, stoelen, kasten, houten planken of een matras.
 • Metalen, zoals een wasmachine, televisie, wasrek of fiets.

Uitzonderingen

 • Voor bouw- en sloopafval zoals puin, oud sanitair en gipsplaten gelden andere regels. U kunt dit afval zelf wegbrengen naar een afvalbrengstation. U kunt het ook tegen betaling laten ophalen. Hiervoor maakt u een aparte afspraak.
 • Afval dat u zelf moet wegbrengen naar een afvalbrengstation. Voorbeelden zijn klein chemisch afval (kca) zoals spaarlampen, batterijen, verfresten en gootsteenontstopper, accu's, bielzen, gasflessen, brandblussers, graszoden of steen. Deze soorten afval mag u niet als grofvuil aanbieden. Doet u dat wel, dan kunt u een boete van minimaal € 141 krijgen.

Afspraak maken of afzeggen

 • U kunt een afspraak met of zonder DigiD maken. Is het ophaaladres anders dan uw eigen adres? Kies dan voor afspraak maken zonder DigiD.
    • Lees voor u een afspraak maakt voor het laten ophalen van grofvuil en tuinafval de aanbiedregels.

     Afspraak maken

     Afspraak verzetten of afzeggen

     Een afspraak kunt u uiterlijk 1 dag van tevoren verzetten of afzeggen. Bel hiervoor voor 10.00 uur met 14 070. Afzeggen op de dag van de afspraak kan niet. De chauffeurs zijn dan al onderweg.

     Regels voor het aanbieden

     Wilt u grofvuil of tuinafval gratis laten ophalen? Dit kan alleen als u een particulier bent (geen bedrijf). U maakt eerst een afspraak met de gemeente. Houd rekening met de volgende regels.

     Waar en wanneer u afval op straat zet

     • Zet uw grofvuil of tuinafval uiterlijk om 7.45 uur aan de weg. U mag het vanaf 22.00 uur op de avond voor de ophaaldag aanbieden.
     • Bied uw grofvuil aan op de stoep voor uw huis. Kan dat niet? Zet het dan op een andere plek die goed bereikbaar is voor de ophaalwagen. Geef deze plek door bij het maken van uw afspraak.
     • Zet uw afval niet bij (ondergrondse) containers neer. De containers kunnen dan niet geleegd worden.
     • U bent verantwoordelijk voor het grofvuil of tuinafval dat u op straat zet totdat het is opgehaald.
     • Zet u het grofvuil of tuinafval verkeerd neer? Dan kunt u een boete krijgen.

     Hoe u het afval aanbiedt

     Zorg ervoor dat uw afval veilig kan worden meegenomen:

     • Maak van planken, vloerbedekking en takken bundels van maximaal 1,5 meter lang.
     • Zet ijzer en metaal altijd apart. Dit wordt gescheiden ingezameld. Geef bij het maken van de afspraak door dat u ijzer of metaal aanbiedt.
     • Zorg ervoor dat er geen spijkers of andere scherpe voorwerpen uitsteken. Verwijder spijkers of sla ze plat.
     • Plak televisieschermen, monitoren en glas in deuren af om glasscherven te voorkomen.
     • Biedt u een fiets of kinderwagen aan als grofvuil? Hang er dan een label aan met de tekst 'ophalen grofvuil'.
     • De maximale doorsnede bij boomstammen is 20 centimeter.

     Afval niet opgehaald?

     Heeft u een afspraak gemaakt en is uw grofvuil of tuinafval om 17.00 uur nog niet opgehaald? Of ziet u grofvuil of groot tuinafval op straat liggen? Maak dan een melding via het formulier melding openbare ruimte. Uw melding wordt binnen 3 werkdagen behandeld.

     Goed om te weten

     Spullen die nog goed bruikbaar zijn kunt u naar een kringloopwinkel of repaircafé brengen. Bijvoorbeeld werkende televisies, kleding of meubels. Kijk op allekringloopwinkels.nl. Of laat de spullen repareren, bijvoorbeeld bij een repaircafé.

     Zie ook