Grofvuil of tuinafval laten ophalen

Kunt u uw grofvuil of groot tuinafval niet zelf wegbrengen naar een afvalbrengstation? Maak dan een afspraak om gratis uw grofvuil of tuinafval te laten ophalen. Alleen inwoners kunnen een afspraak maken.

Wat wordt opgehaald?

De gemeente haalt grofvuil en groot tuinafval gratis op. Dit is:

 • afval dat te groot is voor een (ondergrondse) container, minicontainer (kliko) of vuilniszak of hiervoor te zwaar is. Denk aan banken, kasten, wasmachines en stofzuigers en koelkasten.
 • tuinafval dat te groot is voor de gft-container. Bijvoorbeeld snoeihout en takken. Speciaal hiervoor rijden de ophaalwagens de takkenroute: dit voorjaar van 1 tot en met 19 april.
Heeft u papier of karton? Kijk dan op afval scheiden: papier.
Heeft u bouw- en sloopafval? Bijvoorbeeld puin, grind, oud sanitair. Dit kunt u tegen betaling op laten halen, u maakt hiervoor een aparte afspraak. Kijk op bouw- en sloopafval afvoeren.

Zelf wegbrengen

Voor de volgende soorten afval kunt u terecht bij een afvalbrengstation. Zet u dit toch langs de weg? Dan kunt u een boete krijgen.

Aanbiedregels grofvuil en tuinafval

Wilt u grofvuil of tuinafval gratis laten ophalen? Dit kan alleen als u een particulier bent (geen bedrijf). Houd rekening met de volgende regels.

Waar en wanneer afval op straat zetten?

 • Het grofvuil of tuinafval wordt vanaf 7.45 uur opgehaald. Zet het op tijd op straat. Dit mag echter pas na 22.00 uur op de avond daarvoor.
 • Plaats het grofvuil of tuinafval op de stoep voor uw woning en zo dicht mogelijk bij de weg. Zet uw afval niet bij (ondergrondse) verzamelcontainers neer.
Is uw straat opengebroken? Bijvoorbeeld bij werkzaamheden? Bied dan uw grofvuil aan op de aangewezen aanbiedplek. Geef die plek duidelijk door bij het maken van een afspraak.
 • U bent verantwoordelijk voor het grofvuil of tuinafval dat u op straat zet totdat het is opgehaald. Zet u het verkeerd neer? Dan kunt u een boete krijgen. Het kost u minimaal € 166 om het afval te laten verwijderen en de plek schoon te laten maken.

Hoe biedt u het afval aan?

Zo zorgt u ervoor dat uw afval veilig kan worden meegenomen:

 • Maak van planken, vloerbedekking en takken bundels van maximaal 1,5 meter lang. Dit neemt makkelijker mee.
 • Zet ijzer en metaal altijd apart. Dit wordt gescheiden ingezameld. Geef bij het maken van de afspraak door dat u ijzer of metaal aanbiedt.
 • Zorg ervoor dat er geen spijkers of andere scherpe voorwerpen uitsteken. Verwijder spijkers of sla ze plat. Medewerkers van de Haagse Milieu Services kunnen zich hier anders aan verwonden.
 • Plak televisieschermen, monitoren en glas in deuren af om glasscherven te voorkomen. Dat is veiliger voor uzelf en voor de medewerkers van de Haagse Milieu Services.
 • Biedt u een fiets, brommer of kinderwagen aan als grofvuil? Hang er dan een label aan met de tekst 'ophalen grofvuil'.
 • De maximale doorsnede bij boomstammen is 20 cm.

   Afspraak maken of afzeggen

   U kunt een afspraak met of zonder DigiD maken. Is het ophaaladres niet hetzelfde als uw eigen adres? Kies dan voor afspraak maken zonder DigiD.

   Lees voor u een afspraak maakt voor het laten ophalen van grofvuil en tuinafval de aanbiedregels.

    Afspraak maken

    Afspraak afzeggen

    Wilt u een afspraak afzeggen? Dat kan tot 1 dag van te voren tot 10.00 uur. Bel hiervoor met 14070. Afzeggen op de dag van de afspraak kan niet. De chauffeurs zijn dan al onderweg.

    Afval niet opgehaald?

    Heeft u een afspraak gemaakt en is het grofvuil of tuinafval om 17.00 uur nog niet opgehaald? Of ziet u (illegaal gestort) grofvuil of groot tuinafval op straat liggen? Doe dan een melding. Vul hiervoor het formulier melding openbare ruimte in. Uw melding wordt binnen 3 werkdagen behandeld.

    Zie ook