Uw zoekopdracht

Duinen rondom Den Haag

Gepubliceerd: 
02 september 2011
Laatste wijziging: 
19 maart 2013

Bent u een echte natuurliefhebber? Rondom Den Haag zijn prachtige duingebieden waar u kunt wandelen, fietsen en zelfs paardrijden. Geniet van de rust van deze natuurgebieden.

Den Haag is oorspronkelijk gebouwd op de duinen. Net buiten de stad bevinden zich de mooiste natuurgebieden. U kunt heerlijk fietsen of wandelen in de duinen bij Kijkduin en Scheveningen. Het meest bekende duingebied is Meijendel, tussen Den Haag en Wassenaar.

De duinen van Meijendel behoren tot de belangrijkste kustgebieden van Nederland. Het gebied heeft jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers. Daarnaast zijn de duinen ook belangrijk voor de natuur, het drinkwater en als bescherming tegen de zee. 

Toegangspas

In de vallei Meijendel en in de gebieden ten zuidwesten en ten zuidoosten van de vallei kunt u vrij wandelen op wegen en paden. Voor het wandelgebied Kijfhoek-Bierlap-Meeuwenhoek heeft u elk jaar een toegangspas van het Duinwaterbedrijf Dunea nodig. Een deel van het gebied is alleen toegankelijk voor wetenschappelijk onderzoek.

Bezoekerscentrum

In het duingebied Meijendel ligt ook het bezoekerscentrum. U kunt daar meer informatie krijgen over het duingebied. Duinwaterbedrijf Dunea heeft regelmatig excursies die starten bij het bezoekerscentrum. Vlakbij het bezoekerscentrum vindt u ook de heemtuin met inheemse duinplanten.

Wandelroutes

In de Meijendelvallei zijn 3 hoofdwandelroutes. Die routes worden aangegeven met gele, blauwe en rode paaltjes. Verder lopen er verschillende fiets- en ruiterpaden door het gebied. Honden zijn toegestaan, alleen aan de lijn. Na een flinke tocht door het duingebied kunt u heerlijk bijkomen met een kopje koffie en een versnapering bij Pannenkoekenboerderij Meijendel.

Veel diersoorten

In Meijendel komen meer dan 250 soorten vogels voor. Daarnaast zijn er veel konijnen, muizen, vleermuizen en insecten. Ook grotere diersoorten, zoals reeën, vossen en wezels wonen in het duingebied. In de nattere gebieden komen ook padden en kikkers voor.

Historie

Zo'n 7000 jaar geleden ontstonden de eerste strandwallen met daarop de oude duinen. Resten daarvan zijn bijvoorbeeld nog te vinden in het Haagse Bos en De Horsten. Vanaf het jaar 1000 begon het klimaat te veranderen waardoor er jonge duinen kwamen. En vanaf de 12e eeuw werd het klimaat zachter en kwamen er honderden verschillende plantensoorten in de duinen. 

In de loop van de tijd hebben mensen helmplanten en bossen geplant in de duinen, paden aangelegd en stukken land ontgonnen. Sinds de laatste jaren wordt steeds vaker besloten om de natuur weer haar werk te laten doen. Zo komt het originele duingebied weer terug.

Duinen Den Haag
Vos in de duinen
Gepubliceerd: 
02 september 2011
Laatste wijziging: 
19 maart 2013

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?