Uw zoekopdracht

Plagen: Wilgenhoutrups

Gepubliceerd: 
25 augustus 2009
Laatste wijziging: 
10 augustus 2015

De wilgenhoutrups (cossus cossus) boort gaten van ongeveer 1 centimeter doorsnede in de boomstam van wilgen, populieren en bijna alle andere loofboomsoorten. Uit de gaten komt boormeel, vermengd met uitwerpselen. Dit verspreidt een zure stank. De gaten kunnen een verwoestende werking hebben op zelfs de grootste bomen.

Wilgenhoutrups

De rups is tot 10 centimeter groot. Op zijn rug is hij roodbruin, en geelbuin op zijn buik. De vlinder van de rupssoort heeft een vleugelspanwijdte van ongeveer 8 centimeter. Hij is grijsbruin met fijne donkerbruine strepen. De vlinders vliegen in juni en juli en leggen hun eieren onderaan de stam.

De rupsen dringen de stam binnen via een schorsspleet of via een beschadiging. Daar blijven ze 3 jaar, tot ze volwassen zijn. In die periode boren ze gaten in de stam. De gangen hebben een onregelmatig verloop en gaan tot diep in het hout.

Maatregelen

Als een boom eenmaal aangetast is, kunt u de wilgenhoutrups niet bestrijden. Daarom moet u vooral schade aan de stam of stamvoet voorkomen. Want een aantasting begint daar meestal via een stamwond. Voorkom dus beschadigingen door snoeien of door maaimachines.

Gepubliceerd: 
25 augustus 2009
Laatste wijziging: 
10 augustus 2015

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?