Straatintimidatie tegengaan

De gemeente wil dat iedereen in Den Haag veilig over straat kan. Daarom wil ze straatintimidatie tegengaan. Straatintimidatie is als mensen op straat worden lastiggevallen en zich onveilig voelen. Lees wat de gemeente ertegen doet en wat je zelf kunt doen.

Dit formulier is voor het melden van seksuele straatintimidatie. Zoals het naroepen, nastaren of lastigvallen van vrouwen of queer-personen op straat of in een openbare ruimte. Wilt u een melding maken van een andere vorm van overlast? Bekijk dan de pagina Begin link: Meldingen, einde link. of neem contact op met uw Begin externe link: wijkagent(Externe link), einde externe link..

Bijna de helft (45%) van alle Hagenaars heeft in 2021 straatintimidatie meegemaakt. In Den Haag hebben jongeren vaker last van straatintimidatie dan ouderen. Queer personen hebben het vaakst last van straatintimidatie (56%). En vrouwen hebben vaker (55%) straatintimidatie meegemaakt dan mannen (29%).

In Den Haag moet iedereen zich veilig voelen. Daar hoort bij dat iedereen respectvol met elkaar omgaat. En dat iedereen de ander de ruimte geeft om zichzelf te zijn. Intimidatie wordt daarom niet geaccepteerd.

Wil je een melding doen van straatintimidatie? Dat kan met het formulier hieronder.

Straatintimidatie is gedrag waardoor iemand anders zich bang en onveilig voelt. Intimidatie kan gebeuren op straat, in het openbaar vervoer, tijdens het uitgaan of in een openbaar gebouw.

Voorbeelden zijn:

  • staren
  • sissen
  • naroepen
  • achterna lopen
  • ongewenst aanraken
  • bespugen
  • in het nauw drijven

De gemeente wil straatintimidatie voorkomen door aandacht voor het onderwerp te vragen. Zij onderzoekt waar intimidatie veel voorkomt en bij wie. Met de resultaten van het onderzoek kan de gemeente straatintimidatie beter aanpakken. Zij helpt ook organisaties in de stad om straatintimidatie tegen te gaan.

Zo steunt de gemeente Begin externe link: Stichting Sexmatters(Externe link), einde externe link. die de training Safer Clubbing verzorgt. Medewerkers van horecaondernemingen leren tijdens deze training om te gaan met straatintimidatie in clubs, poppodia en cafés.

Bel 112

Is er direct gevaar en sprake van vechten of aanranding? Bel dan altijd 112 en doe aangifte bij de politie.

Straatintimidatie is niet strafbaar. Je kunt wel contact opnemen met 1 van de volgende organisaties voor een luisterend oor, advies en hulp.

Heb je in Scheveningen last van intimidatie op straat of ben je daar getuige van? Doe dan een melding via Begin externe link: scheveningenmeldt.nl(Externe link), einde externe link.. Zo weet de gemeente hoe inwoners worden geïntimideerd en kan zij beter tegen straatintimidatie optreden.

Je kunt de online training Begin externe link: Stand Up(Externe link), einde externe link. volgen. Deze duurt maar 10 minuten. Tijdens de training leer je wat kunt doen als je slachtoffer bent van straatintimidatie. En hoe je kunt ingrijpen als je intimidatie ziet gebeuren. Ook kun je bij Fair Space de Begin externe link: omstanderinterventie workshop(Externe link), einde externe link. volgen. Daar leer jij je uitspreken en opkomen voor iemand die in het openbaar last heeft van straatintimidatie. Neem voor actuele data contact op met Fair Space.

Vind je het tegengaan van straatintimidatie een belangrijk onderwerp? En wil je hierover meedenken met de gemeente? Of heb je een andere vraag? Stuur dan een bericht naar Begin link: emancipatie@denhaag.nl, einde link. . De gemeente neemt contact met je op.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070