Vereniging van Eigenaren

Den Haag heeft meer dan 21.500 VvE’s met ruim 125.000 appartementen. VvE’s komen voor bij portiekwoningen, flatgebouwen en herenhuizen.

  • De meeste VvE’s zijn klein en hebben minder dan 10 appartementen.
  • 8% van de VvE’s zijn groot en bestaan uit meer dan 10 appartementen.
  • De grote VvE’s hebben samen wel 65.000 appartementen.

Als u een appartement koopt, wordt u mede-eigenaar van het gebouw waarin uw appartement ligt. U wordt automatisch lid van de VvE. Dit staat in de wet.

Lees meer informatie over wat een VvE precies is op de Begin externe link: website van de Rijksoverheid(Externe link), einde externe link..

Een VvE bestaat uit de vergadering van eigenaren en het bestuur. Het bestuur vergadert minimaal 1 keer per jaar. Tijdens de ledenvergadering nemen de leden besluiten over het beheer en het onderhoud van het gebouw. Lees meer informatie op de Begin externe link: website van Vereniging Eigen Huis(Externe link), einde externe link..

Iedere VvE in Den Haag moet actief zijn en blijven. Dat heeft veel voordelen. Eigenaren zorgen samen voor goed onderhoud. En ze kunnen het gebouw bijvoorbeeld verduurzamen. Dit zorgt ervoor dat u comfortabel woont en dat uw woning langer meegaat.

Een actieve VvE moet aan een aantal verplichtingen voldoen. Een VvE:

  • staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
  • heeft een splitsingsakte en een splitsingsreglement
  • heeft een reservefonds, een opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering

Vaak hebben grote VvE’s ook een Begin externe link: huishoudelijk reglement(Externe link), einde externe link..

Lees wat een VvE allemaal moet regelen op de Begin externe link: website van Vereniging Eigen Huis(Externe link), einde externe link..

Ook als uw VvE nog niet actief is, kunt u andere leden van de VvE aanspreken op achterstallig onderhoud. VvE-leden zijn verplicht om mee te werken aan het plannen en uitvoeren van onderhoud. Ook als de VvE nog niet gespaard heeft.

Wilt u weten of uw VvE het goed doet? Of wilt u een appartement kopen? Met de VvE Oké-test ziet u of de VvE voldoet aan de wettelijke minimale eisen.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070