Nieuwe uitvindingen in Living Lab Scheveningen

Op de boulevard van Scheveningen test de gemeente digitale uitvindingen. Die uitvindingen moeten de omgeving prettiger maken. Ze zorgen bijvoorbeeld voor minder geluidsoverlast en veiligere evenementen. De gemeente werkt hierbij samen met bewoners, bezoekers, scholen en ondernemers: in het ‘Living Lab Scheveningen’.

De boulevard is een goede omgeving om te testen. Het is een klein gebied waar van alles gebeurt. Hier wonen en werken mensen en genieten zij van hun vrije tijd. Er is strand en natuur, maar ook een haven en bedrijven.

Voorbeelden van projecten

  • De gemeente werkt aan een videosysteem dat in- en uitvarende schepen kan zien, herkennen en registreren. Dit systeem geeft het gemeentelijk Havenbedrijf meer informatie over het scheepvaartverkeer in de Scheveningse haven.
  • Op een digitaal bord zien bezoekers hoe veilig het zeewater is om in te zwemmen.
  • Organisatoren van evenementen, ondernemers, politie, brandweer en ambulance kunnen speciale openbare aansluitingen voor de elektriciteit gebruiken.
  • Er staan afvalbakken op de boulevard die het afval kleiner kunnen maken. Zo past er meer afval in. En door een meetsysteem geeft de afvalbak zelf aan wanneer deze vol is.

Werk aan de straat

Voor veel testen zijn kabels onder de grond nodig, bijvoorbeeld voor elektriciteit en internet. De gemeente legt deze kabels aan. Dat gebeurt zo veel mogelijk op plekken waar al gewerkt wordt. Zo is er zo min mogelijk overlast. De kabels komen bijvoorbeeld aan en in lantaarnpalen, kiosken en bankjes.

Privacy

Voor de testen zijn apparaten om te meten nodig, onder andere camera’s. De gemeente gaat voorzichtig en vertrouwelijk om met de gegevens van de metingen. Er zijn nooit personen te herkennen.

Smart City Den Haag

Living Lab Scheveningen is onderdeel van het Expertisecentrum Digitale Innovatie en Smart City. Living Lab Scheveningen sluit ook aan bij het Begin link: programma De Kust Gezond, einde link. van de gemeente.

Contact

Wilt u meepraten of meer weten over Living Lab Scheveningen? Stuur dan een e-mail naar Begin link: smartthehague@denhaag.nl, einde link. .

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070